Godišnjica nestanka Davida Dragičevića: Retrospektiva borbe za istinu i pravdu

  • 181
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Trg Krajine- Banjaluka- David Dragičević

Prošlo je tačno godinu dana od nestanka Davida Dragičevića. Istina i pravda i dalje nisu zadovoljene, ubice i potencijalni naručioci ubistva još nisu otkriveni i privedeni.

David Dragičević je posljednji put viđen u noći 18. marta prošle godine, nakon čega mu se gubi svaki trag. Porodica i prijatelji su danima tražili Davida, ali bez uspjeha.

Beživotno tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas. Dva dana nakon pronalaska tijela, policija je organizovala konferenciju za medije na kojoj je iznijela niz neistina.

Građani Banjaluke su se nakon toga počeli okupljati na Trgu Krajine tražeći istinu i pravdu. Roditelji su od početka tvrdili da je David ubijen, negirajući prvobitni policijski izvještaj da se radi o zadesnoj smrti.

Roditelji i prijatelji Davida Dragičevića od početka su naglašavali da ne žele politizaciju smrti već samo punu istinu. Građani su se svakodnevno okupljali na Trgu Krajine. Opozicija je 20. aprila predala inicijativu za sazivanje posebne sjednice NSRS na temu bezbjednosti u Republici Srpskoj sa posebnim osvrtom na misterioznu smrt Davida Dragičevića.

Prvi veliki protest “Pravda za Davida” održan je 21. marta na kome je prisustvovalo više hiljada građana. Dva dana nakon velikog protesta, 23. marta, Davor Dragičević i grupa “Pravda za Davida” protestovali su ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Kako su se protesti širili tako su rasli pritisci na grupu “Pravda za Davida” i građane koji su podržavali borbu roditelja i prijatelja Davida Dragičevića za istinu i pravdu. Uporedo sa pritiscima na građane, političari i funkcioneri vladajuće partije omalovažavali su Davida i grupu “Pravda za Davida”.

Početkom maja Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je naredbu o rekonstrukciji događaja u kući u ulici Velibora Janjetovića Janje za koju je policija prvobitno tvrdila da je opljačkana od strane Davida Dragičevića u noći kada je nestao.

Na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske posvećenoj tragičnoj smrti mladića Davida Dragičevića koja se održala 10. maja poslanicima se obratio i Davor Dragičević koji je naglasio da je David bio mučen i ubijen.

Zvaničnici su nerijetko gubili živce i prozivali i verbalno napadali porodicu i prijatelje pokojnog Davida, kao i građane koji su tražili istinu i pravdu i novinare.

Vremenom, protesti su privukli pažnju i svjetskih medija.

Krajem maja je zasjedao Anketni odbor NSRS, formiran odlukom Narodne skupštine RS u cilju sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa smrću Davida Dragičevića.

Početkom jula vladajuća većina u NSRS nije prihvatila izvještaj Anketnog odbora pravdajući se da bi na taj način izašla iz okvira nadležnosti utvrđenih Ustavom Republike Srpske.

U julu je Okružno tužilaštvo Banja Luka promijenilo odluku i slučaj “Dragičević” okarakterisalo kao ubistvo izdajući Naredbu o sprovođenju istrage o smrti tragično nastradalog Davida Dragičevića.

Drugi veliki protestni skup “Pravda za Davida” održan je 7. jula na Trgu Krajine. Protesti su i dalje privlačili pažnju svjetskih medija, dok su spinovanje, manipulacije i napadi na grupu “Pravda za Davida” nastavljeni.

Protesti su nastavljeni i u avgustu. Krajem avgusta je formiran prošireni međunarodni advokatski tim, koji nije dugo poživio, među kojima su bili i ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo i poznati advokat Duško Tomić.

Početak predizborne kampanje u septembru obilježio je susret Milorada Dodika i Davora Dragičevića. Protesti su nastavljeni i u određenim situacijama pomjerani sa Trga Krajine, kao npr. kada su građani protestovali ispred Uprave policije Banja Luka.

Javni servis RTRS se nije “proslavio” prilikom izvještavanja o ubistvu Davida Dragičevića i protestima grupe “Pravda za Davida”. U početku su ignorisali slučaj da bi vremenom prešli na tendenciozno izvještavanje i napade na grupu „Pravda za Davida“.

Protesti su nastavljeni i u oktobru. Treći veliki skup “Pravda za Davida” održao se 5. oktobra. Širenje laži i straha je nastavljeno. Uprkos pobjedi vladajuće koalicije na Opštim izborima porodica i prijatelji ubijenog Davida Dragičevića i dalje su tražili istinu i pravdu. Naglašavali su da ih ne interesuje ko je pobijedio na izborima. Očekujivali su da institucije rade svoj posao i pronađu odgovorne za ubistvo Davida Dragičevića.

Nakon okupljanja na Trgu Krajine u Banjaluci, 15. oktobra protest grupe “Pravda za Davida” predvođen Davorom Dragičevićem, ocem tragično stradalog Davida, nastavljen je kratkotrajno i ispred Palate Republike.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, tačnije policijski službenici Policijske uprave Banja Luka podnijeli su u drugoj polovini oktobra banjalučkom Okružnom tužilaštvu izvještaj protiv Davora Dragičevića koji se, prema navodima iz banjalučke policije, sumnjiči da je u vremenu od 15. do 17. oktobra ove godine prilikom javnog govora na skupu kao i na društvenim mrežama i portalima uputio ozbiljne prijetnje da će napasti službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U Banjaluci je 21. novembra održan četvrti veliki skup “Pravda za Davida”. Par hiljada građana na Trgu Krajine ponovo je tražilo pravdu i istinu u vezi sa smrti dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića.

Krajem novembra Davor Dragičević dobio je poziv za saslušanje. U pozivu se navodi da ga na saslušanje zovu zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti na štetu Dragana Lukača i Darka Ilića. Poziv je Dragičeviću upućen 22. novembra i navodi se da će ukoliko se 3. decembra ne odazove pozivu biti prislilno doveden na saslušanje.

Građani okupljeni oko grupe “Pravda za Davida” sa Trga Krajine su 17. decembra otišli ispred NSRS gdje je u toku bila sjednica Narodne skupštine RS na kojoj se očekivao izbor nove Vlade RS. Građani su došli pred skupštinu uzvikujući “Ubice, ubice”, “Izdajnici”, “Ko je ubio Davida” i “Pravda za Davida”. Ispostaviće se da je ovo bio prelomni događaj u vezi sa protestima grupe “Pravda za Davida”. Nedugo zatim, MUP je pokrenuo prekršajni postupak protiv 20 lica zbog protesta grupe “Pravda za Davida” ispred NSRS.

Onda se desio “famozni” 25. decembar. Davor Dragičević je bio uhapšen. Uhapšena je bila i Davidova majka Suzana Radanović. Na Trgu Krajine desili su se veliki neredi. Došlo je do naguravanja građana i policije. Policija je rastjerivala i hapsila građane. “Davidovo srce” je uklonjeno sa Trga Krajine. Iste večeri građani su se okupili ispred Sabornog hrama Hrista spasitelja odakle ih je policija takođe protjerala. Sledeći dan Davor Dragičević je bio sproveden u Okružno tužilaštvo Banja Luka zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Nedugo potom je pušten.

Tokom pritvora, prema izjavama pritvorenih građana, policija je tukla ljude. Policija je negirala te optužbe. Od tada sva okupljanja građana na Trgu Krajine bila su zabranjena. Međutim, iste večeri protesti su ponovo održani.

Sledeće večeri počele su protestne šetnje ulicama Banjaluke. Krajem decembra Republičko i Okružno javno Tužilaštvo Banjaluka razmatralo je da predmet “Dragičević” upute Tužilaštvu BiH, kako bi preispitali nadležnost.

Protestna šetnja je nastavljena i 28. decembra. Sledeći dan Davor Dragičević je objavio zahtjeve uoči velikog skupa “Pravda za Davida” koji se trebao održati u nedjelju, 30.12.2018. godine. Isti dan, 29. decembra, održana je još jedna protestna šetnja.

Protest grupe “Pravda za Davida” 30. decembra počeo je mirno na Trgu Krajine da bi se na kraju pretvorio u totalni haos. Nakon okupljanja na Trgu Krajine, protestanti su se uputili u šetnju kroz centar grada do zgrade Vlade RS i RTRS-a, a potom do Narodne skupštine RS da bi na kraju došli na “Krašov” parking gdje je u 21 čas bio predviđen prednovogodišnji koncert Harisa Džinovića. Oko hiljadu demonstranata je skandiralo protiv proslave Nove godine, da bi na kraju organizator odlučio da se koncert ne održi. Nakon toga demonstranti su opet otišli na Trg Krajine gdje je policija predvođenja Jedinicom za podršku razbila demonstrante i počela mnogobrojna hapšenja.

Protesti su izazvali brojne reakcije političara. Proslava Nove godine u Banjaluci je otkazana.

Policija je nakon protesta pokrenula potragu za pet osoba zbog, kako su naveli, nereda poslije protestnog okupljanja na Trgu Krajine u Banjaluci u organizaciji grupe “Pravda za Davida”. Između ostalih, tragali su i za Davorom Dragičevićem.

Nova godina počela je protestima grupe “Pravda za Davida” ispred Hrama Hrista spasitelja i paljenjem svijeća za pokojnog Davida. Policija je rastjerivala građane iz dvorištva crkve. Nastavljena su hapšenja. Međutim, to građane nije zaustavilo, oni su se i dalje okupljali ispred Hrama Hrista spasitelja i palili svijeće za stradalog Davida. Svjetski mediji su sa pažnjom ispratili razbijanje protesta i masovna hapšenja u Banjaluci.

Nedugo potom, institucije RS su počele sa zastrašivanjem i neargumentovanim optužnicama. MUP je podnio izvještaj za krivično djelo “Pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske” protiv tri lica, između ostalih i protiv Davora Dragičevića. Nastavljena su hapšenja.

Davor Dragičević, koji se nalazio u bjekstvu s obzirom na to da je za njim MUP RS raspisao potjernicu, oglašavao se putem Fejsbuka. Krajem januara Davidovi roditelji su najavili da će njegovo tijelo prenijeti u Austriju.

Grupa “Pravda za Davida” i građani koji podržavaju borbu za istinu o stradanju Davida Dragičevića okupili su se 31. januara na Davidovom grobu, na njegov rođendan. Skupu nisu prisustvovali Davidovi roditelji Davor i Suzana.

Početkom februara Davor Dragičević se prvi put obratio javnosti putem medija nakon protesta i hapšenja krajem prošle godine. Poručio je da se nalazi na slobodnoj teritoriji.

Pravni zastupnik porodice Dragičević, Ifet Feraget izjavio je da je previše dokaza o tome ko zataškava ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića, te da oni koji to rade znaju i ko je odgovoran za smrt dva mladića.

Građani su i dalje nastavili da se okupljaju u dvorištvu Hrama Hrista spasitelja, dok je policija nastavila sa zastrašivanjem. Čak su legitimisali i novinare koji su bili na radnim zadacima.

Završni čin tragedije Davida Dragičevića desio se u martu kada je ekshumirano njegovo tijelo i prevezeno u Austriju gdje je David po drugi put sahranjen. Davor Dragičević je tom prilikom izjavio da neće nikada i nikome “halaliti svoje dijete od 21 godinu u onom sanduku i kosti njegove”. Nada se da će barem na novom grobnom mjestu naći spokoj, dok mir neće naći ni on ni David sve dok ubice šetaju Banjalukom, Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom.