DRUŠTVONASLOVNA

Njujork Tajms o protestu „Pravda za Davida“: Očeva bol prerasta u pokret protiv vlasti

Članovi grupe „Pravda za Davida“ posjetili su juče, na Dan Republike Srpske, Davidov grob gdje su zapalili svijeće, a isto to su učinili i u porti Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Okupljanje pokreta „Pravda za Davida“, 290. dan za redom, proteklo je mirno i dostojanstveno. Iako Davidovi roditelji nisu bili prisutni, iz grupe su poručili da će bez obzira na to i dalje nastaviti da traže pravdu za Davida, pravdu za svu djecu i građane Republike Srpske.

Ubistvo Davida Dragičevića i protesti grupe „Pravda za Davida“ više mjeseci privlače pažnju, ne samo domaćih nego i svjetskih medija, o čemu je portal Gerila već izvještavao. Posljednji u nizu je tekst Njujork Tajmsa u kome se ističe da je protest grupe „Pravda za Davida“ prerastao u najveći protest protiv vlasti u BiH u posljednjih nekoliko decenija.

Autor teksta podsjeća da Davor Dragičević nije viđen u javnosti od 30. decembra. Policija je izdala nalog za hapšenje Davora Dragičevića koga tereti za ugrožavanje javne bezbjednosti. Davor Dragičević je u ponedjeljak objavio video poruku na fejsbuku u kojoj je pozvao svoje pristalice da borbu nastave mirno i dostojanstveno.

Davidova majka Suzana Radanović izjavila je da je neće uplašiti i slomiti i da će i dalje tražiti istinu i pravdu za ubijenog sina. Ali čak je i ona priznala da je ono što je počelo u proljeće kao očajnički vapaj ožalošćenih roditelja, preraslo u politizovanu borbu.

Vremenom je potraga za istinom i pravdom za ubijenog Davida prerasla u protest protiv autoritarne vladavine Milorada Dodika. Autor teksta naglašava da SNSD ima kontrolu nad Republikom Srpskom, uključujući sigurnosne i obavještajne službe, pravosuđe i medije. Dodikov cilj je da se odvoji od ostatka BiH, a to nastoji da uradi stalnim podrivanjem državnih institucija Bosne i Hercegovine.

U tekstu se ističe da građani BiH i dalje žive u siromaštvu, u BiH je prisutna najveća stopa nezaposlenosti mladih u Evropi, dok su etničke i vjerske podjele i dalje čvrsto ukorijenjene. Uprkos podijeljenosti, pokret koji je predvodio Davor Dragičević napravio je značajan iskorak u prevazilaženju nekih podjela u BiH, kako se ističe. Skupovi solidarnosti održani su i u drugim gradovima u BiH, ali i u Srbiji i Hrvatskoj.

Dodik je odbacio tvrdnje da iza ubistva Davida Dragičevića stoji policija i vlast u RS. Naglasio je da ulica neće upravljati političkim odlukama u Republici Srpskoj. Nadležne institucije i dalje sprovode istragu o smrti Davida Dragičevića ali do sada nije bilo konkretnih rezultata kao ni hapšenja.

Protest „Pravda za Davida“ je svakim danom dobijao sve veću podršku građana Banjaluke. Davor Dragičević i Suzana Radanović dobili su podršku i od drugih roditelja koji traže istinu o stradanju njihove djece. Među njima je i Muriz Memić.

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Lars Gunar Vigemark izjavio je da je zapanjujuće da su dva oca u potrazi za pravdom za svoje mrtve sinove uspjela pokrenuti više protesta zbog nepostojanja vladavine prava i nekažnjivosti u BiH nego bilo koja politička stranka.

Autor teksta navodi izjave aktivista koji ističu da je Davor Dragičević naglas rekao ono što svi misle, ali su se plašili da kažu, a to je da vlast laže. Vlast je mislila da će narod „progutati“ sve što im se servira, ali su se građani usudili da im dokažu da griješe. Ističe se da nijedan političar ne može okupiti toliko ljudi kao Davor Dragičević. Ali Davor želi znati ko je ubio njegovog sina. Ipak, postavlja se pitanje zašto se ne bi riješili i ostali problemi koji opterećuju ovu zemlju.

U intervjuu jednoj lokalnoj televiziji Davor Dragičević je rekao da nema političke ambicije, ali je priznao da je njegov pokret postao najjača organizacija građanskog društva u zemlji. S tim su se pojavila velika očekivanja od pristalica pokreta, ali i pritisak vlasti da ućutkaju Davora Dragičevića. „Ja nisam mesija. Ja nisam spasilac“, rekao je Davor. „Svjestan sam protiv koga sam: protiv cijelog državnog aparata.“ Dodao je da nema države koja bi priznala ubistvo.

Suzana Radanović je obećala da će paliti svijeće sve dok vlasti ne sprovedu odgovarajuću istragu o smrti njenog sina. „Mislim da ako prestanemo ovdje i sada, u budućnosti će biti još više Davida“, ističe na kraju majka Davida Dragičevića.

Comment here