DRUŠTVONASLOVNA

Dragičević: Nalazim se na “slobodnoj teritoriji”

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, pravda za Davida

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, javio se danas uživo u emisiji na televiziji N1, a ovo je njegovo prvo obraćanje u medijima nakon nestanka krajem prošle godine u Banjaluci.

Na pitanje voditelja emisije gdje se nalazi, Dragičević je rekao da to neće otkriti, ali da je “u dobrim rukama”.

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, pravda za Davida

Komentarišući dešavanja uoči svog nestanka, Davor Dragičeviće je rekao da je „u pitanju lična osveta institucija RS prema njemu”, kao i da “nisu uspjeli ga ubiju, kao što su ubili Davida“.

„Ne bojim se, sklonio sam se, nisu uspjeli u svojim namjerama. Mene hoće da ubiju Dodik, Lukač, Ćulum, čitav MUP RS…

Dokazi postoje, ne znam kome više da pokažem. Grob Davidov će biti izmješten, ne mogu više ući u svoju kuću“, rekao je Dragičević, dodajući da u “BiH nema pravne države”.

Nedavno su članovi grupe Pravde za Davida obilježili datum rođenja stradalog mladića, a Dragičević je danas za N1 rekao da je taj dan pristupio, kako kaže “slobodnoj teritoriji”.

“Taj dan sam pristupio slobodnoj teritoriji. Zarobljeni ste svi dole, živite u državi u kojoj nema ni reda ni zakona, kome ćete praviti porodicu kad nema pravne države, kad nema ništa. Ako imate u Sarajevu i Banjaluci dijete koje je neizlječivo, hoćete li ga ostaviti da umre ili uputiti vapaj da ga spasite. Nećete naravno, borićete se kao što se i ja borim”, naglasio je on.

Dragičrvić je potvrdio za N1 da je Davidova majka već uzela grobno mjesto, gdje će biti novi grob njegovog sina Davida Dragičevića.

“Majka Suzana je osnovala grupu Pravda za Davida u Beču, koja će djelovati u svijetu”, rekao je Davor Dragičević.

Komentarišući nedavne smjene u vrhu policije Republike Srpske, Dragičević je kazao da je to samo skretanje pažnje.

“Dozvoljavate da vam skreću pažnju. Ko je ubio Davida, Milorade i Lukaču? To je pitanje koje se mora odgovoriti, to je ključno pitanje… Ja neću da idem u zatvor kao slobodan čovjek. Ne priznajem te institucije više, ja sam slobodan čovjek”, poručio je Dragičević.

IZGUBLJENO POVJERENJE U MEĐUNARDNU ZAJEDNICU

Dragičević kaže da je povjerenje izgubio i u međunarodnu zajednicu, od koje, kako kaže, nikada nije dobio pomoć.

“Nismo nikada dobili pomoć, neosnovano su uhapsili mene. Vozio sam Davidovu majku doktoru. Uhapsili su mene, uhapsili su majku, tukli su žene i djecu. Neka to pogleda međunarodna zajednica, je li to država i pravda? Kako su reagovali? Nikako. Deset mjeseci smo dostojanstveno stajali i tukli su ih. Neće ni reagovati dok ne padne ni krv, garantujem vam životom. Što valja iselit će se. Nećete imati ni državu ni ništa”, izjavio je Dragičević.

On kaže da u BiH neće doći da bi ga zatvorili.

“Imaju za mene neosnovane optužnice, moj advokat ne može ništa uraditi, a pravno ne može ništa. Častan i pošten više nije niko”, poručio je Dragičević.

AMBASADA AUSTRIJE: NE MOŽEMO POTVRDITI DA LI JE DRAGIČEVIĆ ZATRAŽIO AZIL

Pošto su postojale neprovjerene informacije da je Davor Dragičević zatražio azil u Austriji, kontaktirali smo ambasadu Austrije u BiH, pokušavajući da saznamo da li je Dragičević eventualno zatražio azil u ovoj zemlji.

Na upit MONDA ambasadi Austrije da li je Davor Dragičević podnio zahtjev za azil u toj zemlji, odgovoreno nam je sljedeće:

Na Vaš upit moram Vam saopštiti, da o eventualnim tekućim postupcima u Austriji u vezi sa zahtjevima za azil, iz razloga zaštite podataka, nažalost, ne možemo dati nikakve obavijesti. U tom smislu Vas molim za razumijevanje, naročito obzirom na to, da je zaštita podataka u Austriji utemeljena ustavom. Informacije u vezi sa postupcima koji se odnose na zahtjeve za azil stoga podliježu jednoj posebno strogoj formi zaštite.

S poštovanjem,

ambasadorka Dr. Ulrike Hartmann”

David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banjaluke, nestao je u noći 18. marta, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel. Više mjeseci traju protesti porodice i građana Banjaluke koji sumnjaju u okolnosti pod kojima je mladić stradao.

Izvor: mondo.ba

Comment here