DRUŠTVONASLOVNA

Završeni protesti grupe “Pravda za Davida”, sutra veliki protest na Trgu Krajine!

Nekoliko hiljada građana okupljenih oko grupe “Pravda za Davida” i večeras su se okupili na Trgu Krajine kako bi tražili da se riješi slučaj tragično stradalog Davida Dragičevića. Skup je osiguravao veliki broj pripadnika MUP RS. Okupljenima se obratio Davor Dragičević, otac nastradalog Davida, sa zahtjevima za ostavke Dragana Lukača, Darka Ilića, Darka Ćuluma, Željka Karana, Želimira Lepira i Dalibora Vreće. Demonstranti su se nakon Trga Krajine uputili ka zgradi CJB Banjaluka, a potom do grade Narodne skupštine RS, da bi svoj put nakon skoro 2 sata hodanja završili na stepenicama i platou ispred Pošte RS u centru grada. Davidovi roditelji, Davor i Suzana, još jednom su se obratili okupljenim demonstrantima i pozvali da dođu u što većem broju u nedjelju 30.decembra u 18:00 na Trg Krajine.

Posted by Gerila.info on Saturday, December 29, 2018

 

FOTO: Mondo.ba
FOTO: Mondo.ba

“Zbog njihove upletenosti u ovaj slučaj, ubistva mog sina Davida, kako bi se na taj način zaštitile institucije RS jer ovi nabrojani ne uživaju više povjerenje ni građana, pa čak ni pripadnika MUP RS. Insistiram da svi navedeni daju ostavke kako bi krali vrijeme i pomogli ubicama. Krivičnu odgovornost će utvrditi Tužilaštvo BiH”.

Posted by Gerila.info on Saturday, December 29, 2018

 

Posted by Gerila.info on Saturday, December 29, 2018

Davor je ponovio zahtjev koji je danas objavljen na Facebook grupi “Pravda za Daida”: “Da se do 30.12. do 18:00 časova, tj. do početka skupa PzD, uhapse: Filip Ćulum, Đorđe Rađen, Zoran Bošnjak, Mikica Marjanac, Siniša Kojdić, inspektor Bojan Karanović. Takođe da se pod mjere nazdora stave ostali neimenovani koji su održali kriminalnu press konferenciju MUP-a RS 26.3. gdje su drugi put ubili Davida Dragicevića. Ovim našim zahtjevima rok ispunjenja je 30.12, nedjelja, do 18:00h. Ne budu li ispunjeni ovi naši zahtjevi, mi ne odlazimo sa trga Davida Dragicevića, i za sve ostalo što se bude događalo poslije tog momenta isključivu odgovornost snosiće Milorad Dodik, Željka Cvijanović, svi pripadnici MUP-a RS i tužilastvo RS.”

Policija se obratila okupljenim građanima i tražila da se demonstranti sklone sa Trga Krajine. Dragičević je uskoro završio govor, a okupljeni građani su krenuli u protestnu šetnju.

Prvo su otišli do ygrade CJB Banjaluka gdje su uyvikivali “Lukaču ostavka” i “Stanite uz narod”, nakon čega su otišli do Gradskog mosta koji spaja centar grada sa Obilićevom. Davor na parkirane automobile ostavlja štampane letke.

Demonstranti su se potom uputili opet prema centru grada i Trgu Krajine. Nakon toga su prošli Gospodskom ulicom i došli do Palate republike i nastavili pored Narodnog pozorišta RS i uputili se prema zgradi Narodne skupštine RS, a kasnije opet u centar gdje su se Davor Dragičević i Suzana Radanović, roditelji nastradalog Davida, obratili okupljenim građanima i poručili da je veliki protest u nedjelju na Trgu Krajine u 18 časova.

Podsjećamo, Davor Dragičević je pod optužbom da ugrožava bezbjednost najviših zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapšen u utorak u Banjaluci, nakon čega su izbili incidenti među policijom i demonstrantima.

Nakon 24-satnog saslušanja u policijskoj stanici u Banjaluci, pušten je na slobodu, a protest se od tada omasovio, pa svake večeri u protestnoj šetnji Banjalukom učestvuje veliki broj građana.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je juče da će Tužilaštvo BiH preispitati postojanje nadležnosti za preuzimanje “predmeta Dragičević”.

GERILA.info

Comment here