DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Izgradnja dugoročnog skladišta nuklearnog otpada u kasarni Čerkezovac trebala bi početi 2023. godine

Nuklearna elektrana Krško planira se ugasiti 2043. godine, međutim, Hrvatska bi svoju polovinu uskladištenog operativnog otpada trebala početi preuzimati 2023. Te bi se godine trebalo početi raditi dugoročno skladište tog otpada u kasarni Čerkezovac u opštini Dvor, prenosi Večernji list.

Kasarna Čerkezovac. FOTO: kostajnica.net

Hrvatska bi za tri godine trebala početi preuzimati svoju polovinu nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK), međutim to će biti vrlo teško ostvariti. To je jedan od zaključaka Sažetka Treće revizije Programa razgradnje NEK-a i Treće revizije Programa odlaganja radioaktivnog otpada (RAO) i istrošenoga nuklearnog goriva (ING) koji je bio na dnevnom redu sjednice Vlade Republike Hrvatske.

U Sažetku se navodi da, s obzirom na trenutačno stanje razvoja skladišta i odlagališta u Sloveniji i Hrvatskoj, datumi utvrđeni u Međudržavnom ugovoru kao početak nacionalnih programa zbrinjavanja otpada iz Krškog, počevši s preuzimanjem uskladištenog operativnog NSRAO-a za razdoblje 2023-2025. predstavljaju teško ostvariv izazov, prenosi Večernji list.

Nuklearna elektrana Krško planira se ugasiti 2043. godine, međutim Hrvatska bi svoju polovinu uskladištenog operativnog otpada (NSRAO) trebala početi preuzimati 2023, što je podatak od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Naime, te bi se godine trebalo početi raditi dugoročno skladište tog otpada u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori u opštini Dvor. Ondje bi se NSRAO skladištio sljedećih 40 godina, a zatim prebacio u odlagalište za NSRAO. Lokacija tog odlagališta još nije određena, a njegovo uspostavljanje nije potrebno prije 2051. godine.

Sjednica Vlade Hrvatske na kojoj se raspravljalo o odlaganju radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL.

U Sažetku je navedena i prva analiza podjele i preuzimanja NSRAO-a iz Krškog. Za hrvatski dio tog otpada navodi se da će se nakon njegovog preuzimanja iz Krškog on obraditi i kondicionirati u oblik prikladan za daljnje postupke u namjenskom postrojenju za zbrinjavanje otpada u trećoj zemlji i naknadno se prevoziti u Hrvatsku.

Hrvatska polovina NSRAO-a kondicioniraće se pakiranjem u armirano-betonske kontejnere (RCC). Operativni NSRAO podijeliće se u dvije pošiljke – otpad nastao do 2023. i otpad nastao između 2024. i 2043. godine.

Prva serija RCC kontejnera pohraniće se u dugoročno skladište u Čerkezovcu, a zatim u odlagalište koje će se uspostaviti 2051. A u to će odlagalište direktno ići i druga serija RCC kontejnera.

Posljednje informacije iz Vlade Hrvatske koje najavljuju mogući početak izgradnje dugoročnog skladišta nuklearnog otpada u kasarni Čerkezovac u opštini Dvor 2023. godine u suprotnosti su sa informacijama koje su plasirane početkom godine o mogućem odustajanju Hrvatske da na Trgovskoj gori gradi skladište nuklearnog otpada.

Tada je navedeno da su hrvatske vlasti zaključile da bi premještanje lokacije skladišta nuklearnog otpada bilo previše skupo i da bi došlo do nepotrebnih političkih tenzija sa Slovenijom, koje će se na političkom nivou pokušati izgladiti.

Istovremeno, zvaničnici Bosne i Hercegovine i Republike Srpske najavljuju nastavak pravne borbe protiv izgradnje skladišta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac izjavio je da je prioritet ministarstva na čijem je čelu rješavanje problema moguće izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa BiH, te pozdravio napore koje je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske činilo da ova izgradnja bude spriječena, prenosi novinska agencija Srna.

Košarac je najavio da će tokom februara organizovati sastanak sa entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu životne sredine, predstavnicima “Zelenog kluba” koji okuplja poslanike na svim nivoima vlasti u BiH, načelnicima opština u slivu rijeke Une, te rukovodstvom Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH s ciljem zajedničkog planiranja narednih aktivnosti.

Košarac i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić saglasili su se u Banjaluci da nakon tog sastanka bude sačinjena sveobuhvatna informacija koja će biti prezentovana Savjetu ministara, te da će se predložiti da bude ažuriran sastav Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Sastanak ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem. FOTO: srna.rs.

“Usaglašeno je da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH tražiti trilateralni sastanak sa nadležnim ministarstvima Hrvatske i Slovenije kako bi ovo pitanje bilo riješeno u skladu sa dobrosusjedskim odnosima”, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Golićeva i Košarac su se saglasili da će sugerisati Predsjedništvu BiH da u prijedlogu budžeta zajedničkih institucija budu planirana sredstva za formiranje pravnog i ekspertskog tima koji bi zastupao interese BiH u eventualnoj međunarodnoj arbitraži, ukoliko ne urode plodom napori da se ova izgradnja spriječi.

Golićeva je naglasila da je neophodna mnogo aktivnija saradnja dva ministarstva, koja je u prethodnom periodu izostala, što je dovelo do zastoja u rješavanju nekih pitanja u oblasti zaštite životne sredine.

Golićeva, kao kontakt osoba za Konvenciju UN o klimatskim promjenama za BiH, informisala je Košarca o dosadašnjim aktivnostima u ovoj oblasti i predložila da se uskoro organizuje sastanak na kojem će biti imenovane kontakt-institucije za konvencije u oblasti zaštite životne sredine koje je BiH ratifikovala, a gdje to još nije učinjeno.

Inače, portal Gerila već duže vrijeme prati dešavanja u vezi sa najavljenim odlaganjem nuklearnog otpada u blizini granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na šta vas ovom prilikom podsjećamo:

Comment here