DRUŠTVONASLOVNA

Tema sedmice: Bitka na Uni

Tomislav Ćorić
sastanak predstavnika Vlade Republike Hrvatske i Vlade Slovenije na Bledu

Hrvatska još nije donijela definitivnu odluku o tome hoće li na obali Une na Trgovskoj gori, u bivššoj kasarni Čerkezovac da odlaže svoj dio nuklearnog otpada iz elektrane Krško. Međutim, Vlada Hrvatske je blizu toga da takvu odluku donese i definitivno. Pogotovo nakon posljednjeg sastanka predstavnika Vlade Hrvatske i Vlade Slovenije u Sloveniji, na Bledu ove sedmice u ponedeljak.

Hrvatski ministar okoliša Tomislav Ćorić tada je na pitanje novinara Gerile da li zna da se radi o parku prirode Una i da se odlaganju nuklearnog otpada uz rijeku Unu protive Republika Srpska i Bosna i Hercegovina rekao da park prirode nije u Dvoru na Uni a da je prostor na kojem Hrvatska planira da skladišti nuklearni otpad na teritoriji Hrvatske.

“Ja ću biti vrlo jasan. Skladište Čerkezovac odnosno Dvor na Uni kao lokacija za odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada nalazi se na teritoriji Republike Hrvatske.” –rekao je hrvatski ministar Tomislav Ćorić.

članovi udruženja Green Team na Bledu

Povodom sastanka dvije delegacije put Bleda su se u ponedeljak uputili članovi udruženja Green Team iz Novog Grada. Oni su i hrvatskom ministru, direktno, izrazili negodovanje, zbog namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad uz Unu, u neposrednoj blizini Novog Grada. Pitali su hrvatskog ministra zašto, ukoliko već tvrdi da je skladištenje nuklearnog otpada apsolutno sigurno po okolinu, Hrvatska taj otpad ne skladišti na Sljemenu. Oni su prozvali i sve predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj da se aktivnije uključe u problem nuklearnog otpada na granici. Oštrija reakcija vlasti BiH, Predsjedništva, Savjeta ministara ili bilo kog pojedinca je izostala. Za sada je samo resorni ministar u Vladi Republike Srpske Srebrenka Golić najavila mogućnost podnošenja tužbe protiv Hrvatske. Golićka je bila i na protestu koji je prošle sedmice organizovan u Novom Gradu a na kojem su bili i neki od predstavnika Unsko sanskog kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

protest u Novom Gradu

“Imamo jasno definisano stručno mišljenje, imamo eliminatorne kriterijume koji su prekršeni i opet imamo izjavu gospodina Tomislava Ćorića koji kaže da ga to ništa ne zanima, da oni iz nekih svojih razloga idu u ovo rješenje. Nama ne preostaje ništa drugo nego da se borimo još jače i da pozovemo sve BH političare da malo manje bacaju šuplju priču i da se okrenu ka riješavanju stvarnih problema”, rekao je na Bledu Mario Crnković iz Green Teama za Gerila info.

“Mi smo ovdje zbog 230-250 hiljada stanovnika koji žive u slivu rijeke Une. Vrlo je bitno naglasitti da pored opština i gradova koji se nalaze u slivu rijeke Une podršku su dale i druge opštine i gradovi iz cijele BiH ali i opštine i gradovi iz Republike Hrvatske”, rekla je na protestu u Novom Gradu, Srebrenka Golić ministar za ekologiju u Vladi RS.

U principu, o problemu vrlo vjerovatnog skladištenja nuklearnog otpada uz rijeku Unu sa hrvatske strane granice u Republici Srpskoj se do skora gotovo nije ni pričalo. Opravdanje, donekle, može biti vrlo loša komunikacija o ovoj temi sa hrvatske strane koja gotovo da BiH nije ni obavještavala o svojim namjerama.

GERILA info

Comment here