DRUŠTVONASLOVNA

Hrvatska šalje nuklearni otpad na Trgovsku goru blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom

Kasarna Čerkezovac. FOTO: kostajnica.net

Hrvatska je donijela odluku da ide u izgradnju odlagališta nuklearnog otpada u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom, saznaje portal Express.

Iako za pripremu i izgradnju odlagališta Hrvatska ima još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak ni studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako Hrvatska planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada.

Nije, što će biti najveći problem, postignut ni konsenzus sa lokalnim stanovništvom kao ni sa Bosnom i Hercegovinom, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru. Slovenci zagovaraju ulazak Hrvatske u projekat Vrbina, pa im onda, može se čuti od dobro upućenih izvora, odgovara i bosanski protest. Hrvatska i Slovenija imaju obavezu svoj dio otpada iz Krškog zbrinuti 2023. godine.

Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad elektrana prestaje s radom. Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekat zovu i Hrvatsku. Hrvati ih odbijaju, pa će, po svemu sudeći, otpad dovesti na Trgovsku goru.

“Pa nema još ni studije uticaja na okolinu za mikrolokaciju, ključnog dokumenta. Nakon toga treba ići tek glavni projekat i građevinska dozvola, javno nadmetanje za izvođača pa tek radovi. Je li realno, na kraju 2019. sve to napraviti do 2023”, retoričko je pitanje Nikole Arbutine, načelnika Opštine Dvor podno Čerkezovca, u kojoj se protive dolasku otpada.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina. FOTO: Srna.

“Nije lijepo sirotinju kupovati novcem”, odgovara načelnik na pitanje bi li milion evra bila dovoljna naknada stanovnicima.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH povodom problema odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore, prenosi RTRS.

Saša Magazinović. FOTO: krupljani.ba.

Magazinović navodi da se prije četiri mjeseca članovima Predsjedništva BiH obratio kao poslanik i predsjednik Zelenog kluba, koji čine poslanici iz parlamenata na svim nivoima vlasti, i to iz različitih stranaka okupljeni oko tema energetske efikasnosti, ekologije i energetike.

Naš rad zasnovan je na principu da, uvažavajući sve različitosti, prije svega političke, ipak, postoje teme oko kojih smo saglasni i da na njima možemo uspješno sarađivati i dati dobar primjer da politički angažman ne mora i ne treba biti zasnovan isključivo na sukobima i nerazumjevanju.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da ovaj poslanik SDP-a smatra da je veoma važno da Predsjedništvo BiH zna da je protivljenje ovoj neshvatljivoj odluci Hrvatske ujedinilo sve političke aktere u BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 27. maja 2016. godine Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva i protivljenju aktivnostima u vezi sa izgradnjom skladišta i odlagališta na Trgovskoj gori.

Portal Klix prenosi da bi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja pripada opšini Dvor u Hrvatskoj, prema prvim procjenama ekoloških stručnjaka, ugrozilo čak 230 hiljada stanovnika, jer bi zagadilo rijeku Unu, što bi značilo i nečistu vodu za piće.

Veliku štetu imali bi takođe i poljoprivrednici. Veliki broj naselja i gradova u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu naše BiH bio bi direktno ugrožen, a posebno Novi Grad te prijedorska regija.

Novi Grad

Trgovska gora i okolina geološki ne odgovaraju za skladištenje te vrste otpada jer je to tlo vodopropusno, ispresijecano vodotokovima koji se direktno ulivaju u rijeku Unu, a prije svega trusno – šesti i sedmi stepen trusnosti.

Lokacija na kojoj Hrvatska planira odlagalište nuklearnog otpada je svega 800 metara od rijeke Une, a jedan kilometar od vodozahvata za Novi Grad. Iz tog vodozahvata vodu pije više od 15 hiljada građana.

Portal Gerila.info, inače, već duže vrijeme prati dešavanja u vezi sa najavljenim odlaganjem nuklearnog otpada u blizini granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Comment here