DRUŠTVONASLOVNA

Mladi iz Novog Grada rekli NE odlaganju nuklearnog otpada

FOTO: Srna

Više od 800 osnovaca i srednjoškolaca iz Novog Grada danas je poručilo da ne želi radioaktivni otpad u svojoj blizini, prenosi Srna.

Akcija “Mladi kažu NE radioaktivnom otpadu”, čiji je organizator Udruženje “Green team”, okupila je više od 800 učenika osnovnih škola “Sveti Sava” i “Vuk Karadžić”, te Gimnazije “Petar Kočić” i Srednjoškolskog centra “Đuro Radmanović” iz Novog Grada.

Učenici su na skupu u centru grada čitali radove o temi odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, a podršku su pružili i učenici Osnovne škole “Petar Mećava” iz Kostajnice koji su izradili i poslali žute cvjetove koje su nosili učenici iz Novog Grada.

FOTO: Srna

Predsjednik Udruženja “Green team” Mario Crnković ocijenio je da je ideja Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u neposrednoj blizini Novog Grada veoma opasna.

Ova situacija oko radioaktivnog otpada i prijetnje koja nam je pred vratima postaje neizdrživa, tako da i mladi dižu glas da zajednički kažemo “ne”. Poenta današnjeg skupa je da mladi daju svoj glas – vrijeme je da i oni malo progovore o ovoj temi.

FOTO: Srna

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač naveo je da opština podržava sve aktivnosti u vezi sa ovom problematikom.

U Novom Gradu sprovode se kontinuirane aktivnosti protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Mi svake godine u okviru 1. aprila – Međunarodnog dana ekologije sprovodimo aktivnosti na uređenju grada, obala rijeka Une i Sane, školskih dvorišta, ali ove godine prvi i osnovni cilj je reći stop radioaktivnom otpadu na lokaciji Čerkezovac.

Učenici su nakon okupljanja i obraćanja učestvovali u akciji čišćenja grada, dvorišta škola, izletišta Kula, te obale rijeke Une i keja.

Comment here