DRUŠTVONASLOVNA

Novi Grad i nuklearni otpad: ponovno aktuelizovanje teme. Ima li i rješenja?

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS, juče je izjavila da će ukoliko Hrvatska nastavi sa planovima da u kasarni Čerkezovac odlaže nuklearni otpad  i “ako smatraju da trebaju naš narod trovati, stavićemo i skladište iznad Dubrovnika i pozvaću da svi tamo odlažu, ukoliko je to način i ako uvodimo mjere reciorociteta. Ali to nije način rješavanja problema”.

Ubrzo nakon toga i RTRS je uradio prilog na tu temu.

Na Trgovskoj gori noću kamionima dovoze nuklearni otpad

Na Trgovskoj gori noću kamionima dovoze nuklearni otpad#dnevnik2 #RTRS #RTRSvijestiViše na: www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=328740

Posted by RTRS vijesti on Tuesday, March 5, 2019

Sve ovo i mnogo šire je radio i portal Gerila.info prije skoro dva mjeseca upozoravajući na alarmantno stanje u Novom Gradu i sumnjama građana da se nuklearni otpad već odlaže u kasarni Čerkezovac, i to noću i tajno.

Iz priloga RTRS-a vidimo da je načelnik Dvora, inače kada SDSS, “zatečen situacijom” a taj isti čovjek je, nakon pisanja našeg portala za agenciju SRNA 27.januara ove godine izjavio da “nije počelo odlaganje radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, koja će, prema odluci hrvatske Vlade, biti jedina lokacija na kojoj će se vršiti zbrinjavanje nuklearnog otpada iz elektrane “Krško”.

SDSS, stranka Milorada Pupovcau Hrvatskoj, se nije udostojila ni da odgovori na naše upite.

Iz opštinskih vlasti Novog Grada su, na naš upit, tražili pitanja na memorandumu i dali komentar da je “načelnik već da reakcije na tu temu”, iako bi, s obzirom na ozbiljnost situacije, trebao svakodnevno da alarmira medije .

RTRS je objavio da kamioni noću, po riiječima i sumnjama mještana, dovoze nuklearni otpad, a portal Gerila je o tome pisao prije skoro 2 mjeseca kada je upozorio na ozbiljnostsituacije.

Podsjetimo, naš sagovornik Benjamin Mujagić je izjavio: “to se već trpa u kasarnu, to se već odlaže i to je javna tajna. Mislim da čak i na granici sa hrvatske strane imaju instrukcije da radoznalima koji bi da odu do kasarne ne daju da pređu granicu. Ja kad idem da platim račune u Dvor na Uni, svaki put moram da kažem zašto i iz kojeg razloga prelazim granicu. Ipak, ako Hrvatska u potpunosti obistini svoje namjere u punom kapacitetu i krene javno i u velikim količinama ostavljati taj otpad, svi se mi iz slijeva Une možemo seliti sve do Brezičana. Samo seliti, nema ovdje života”.

Podsjećamo na naše priče o ovom problemu:

GERILA.info u Novom Gradu: Život u strahu od nuklearnog otpada!

Nuklearni otpad i dalje opasnost: Novi Grad na čekanju, predstavnike Srba u BiH i Hrvatskoj pitanje ne zanima previše!

Comment here