DRUŠTVONASLOVNA

Hrvatski ekolozi protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Udruženje mladih “Ekološko kulturna scena” iz Hrvatske Kostajnice zatražilo je od hrvatskog Ministarstva državne imovine da im ustupi kasarnu Čerkezovac, u kojoj je planirano odlaganje radioaktivnog otpada, navodi novinska agencija Srna.

“Tražili smo od Ministarstva kasarnu koja postaje civilni objekat kako bismo provodili edukativne kulturne, ekološke i turističke projekte. Te aktivnosti su puno pozitivnije za ovu regiju nego odlagalište. Sad čekamo odgovor Ministarstva pa ćemo tada moći ocijeniti kako se država odnosi prema svojim građanima”, rekao je predsjednik ovog udruženja Daniel Pavlić.

U dopisu upućenom ministru Goranu Mariću navedeno je da su iz medija saznali da je Ministarstvo odbrane Hrvatske predalo je kasarnu na upravljanje Ministarstvu državne imovine.

“Mi vidimo taj prostor kao idealan za naše aktivnosti, međunarodne volonterske ekološke kampove zbog blizine rijeke Une, za festivale koje bi organizovali unutar kasarne budući da je idealna za projekcije pod otvorenim nebom, te za ostale aktivnosti revitalizacije društveno kulturnog i ekološkog života Pounja”, navodi se u dopisu.

Osim što bi organizovali ekološke kampove, iz Udruženja ističu da bi tokom godine imali razne radionice o agrarnim temama proizvodnje zdrave hrane, povrtarstva, te edukativne seminare kako bi edukovali stanovništvo za bolju budućnost u saživotu sa prirodom.

“Naša vizija tog objekta je vizionarska s ciljem bolje budućnosti i perspektive Hrvatske. Smatramo da bi time podstakli i razvoj kontinentalnog turizma zbog ljepote ovog kraja, pa bi tu organizovali i kampove za turiste željne avanture. Naša je želja da ovom lokacijom poboljšamo sve sfere života Pounja”, navedeno je u dopisu.

Pavlić je samostalno i kao član ekololoških udruženja bio protiv odlaganja radioaktivnog otpada od momenta kad je ova lokacija određena kao jedina za ove namjene.

Podsjećamo, portal Gerila.info prati situaciju u vezi sa najavljenim odlaganjem nuklearnog otpada u kasarni Čerkezovac i do sada smo objavili nekoliko priča u vezi sa ovim problemom:

GERILA.info u Novom Gradu: Život u strahu od nuklearnog otpada!

Nuklearni otpad i dalje opasnost: Novi Grad na čekanju, predstavnike Srba u BiH i Hrvatskoj pitanje ne zanima previše!

Načelnik opštine Dvor: Nije počelo odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Novi Grad i nuklearni otpad: ponovno aktuelizovanje teme. Ima li i rješenja?

Comment here