DRUŠTVONASLOVNA

U gradovima BiH osvanule naljepnice koje upozoravaju na opasnost od nuklearnog otpada u blizini Une

U gradovima širom BiH, tačnije u Banjaluci, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Bužimu, Cazinu, Dubici, Gradišci, Kostajnici , Novom Gradu, Prijedoru i Velikoj Kladuši, osvanule su naljepnice čiji sadržaj upozorava na opasnost od najavljenog odlaganja nuklearnog otpada u blizini Novog Grada, svega 800 metara od rijeke Une, tačnije na lokaciji biše kasarne Čerkezovac, na Trgovskoj gori. Ovaj problem je sve aktuelniji i među političarima Srpske i BiH, a na koji je još prošle godine upozoravao naš portal. Tada su upravo za naš portal građani Novog Grada prvi put izrazili sumnju i strah da se nuklearni otpad već odlaže na Trgovskoj gori, dok je jedan dio njih bio ubjeđen da Hrvatska već odlaže otpada na tu lokaciju.

Iz NVO “Green Team” kažu da nisu inicijatori akcije, ali da apsolutno podržavaju ovu i sve akcije i građanske inicijative kako bi se ovaj problem riješio u što skorije vrijeme.

“Dok je Bosna (a i Hercegovina) vjekovima u zarobljeništvu prošlosti, kako one starije tako i ove novije – misli li IKO na budućnost? Misli li ko na mlade koji odlaze, na roditelje sa djecom, misli li uopšte neko o onima koji “po stare dane” moraju ići u inostranstvo trbuhom za kruhom. Znamo da oni misle o tome, šta ostavljaju u Bosni (a i Hercegovini) kada odu, a mislimo li mi šta ostavljamo generacijama koje dolaze? Ostavljamo li im kao društvo u suštini samo jake temelje za mržnju i podjela, zatrovano tlo i vodu. Pa kako onda da žive ovdje? Ostavljamo li im u nasljeđe rijeke u cijevima zarad malih hidroelektrana i preko 10 000 “divljih” deponija smeća? Da li je to nešto što će dočekati one koji se još nisu ni rodili? Da li će ih dočekati radioaktivni otpad u nekoj staroj kasarni/skladištu na 800 metara od Une? Zar im nismo dovoljno sve zatrovali, od perspektive, hrane, prirode u globalu, pa zar im treba još i radioaktivni otpad? Na proljeće se budi sve, da li će se probuditi i naša svjest o riječi “budućnost” – oni koji dolaze iza nas će moći suditi o tome. PS. Stikeri u 11 gradova nisu djelo Green team-a, ali djelimo razmišljanje sa učesnicima u akciji, jer – DOŠLO NAM JE.. PROLJEĆE”, upozoravaju iz NVO “Green Team-a” na svojoj oficijelnoj FB stranici.

Mario Crnković iz ovog udruženja za portal Gerila.info kaže da će oni svoje aktivnosti uskoro aktivirati na najviši nivo.

“Planirali smo da 29.marta u Novom Gradu okupimo veliki broj mladih, ali i djece, iz Novog Grada i okoline kako bi svi zajedno na tom velikom protestu poslali poruku da se ne slažemo sa odlukom o odlaganju radioaktivnog otpada iz NE Krško u blizini našeg grada, nađe države i naše Une. Nakon toga ćemo svi zajedno napraviti akciju čišćenja našeg grada”, rekao je Crnković.

Mario Crnković, "Green Team" Novi Grad
Mario Crnković, NVO “Green Team” Novi Grad

“Ono što je dobro da nekih pomaka ipak ima. Naše udruženje po pozvano  da 25-tog marta u zgradi Parlamentarne skuptšine BIH prisustvuje konferenciji pod imenom “Problem skladišta/odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore. Napokon napori svih nas u proteklom periodu, počinju davati rezultate”, pozitivno ocjenjuje Crnković za naš portal.

GERILA.info

 

Comment here