DRUŠTVONASLOVNA

Moguća tužba Republike Srpske protiv Hrvatske zbog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić. FOTO: srna.rs.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je preduzimanje svih neophodnih pravnih mjera i angažovanje međunarodnih eksperata, uz mogućnost podizanja tužbe protiv Hrvatske, ukoliko vlast u toj zemlji ne odustane od namjere odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, prenosi novinska agencija Srna.

Postoje pravni mehanizmi, međunarodni tim pravnika i eksperata iz ove oblasti koje ćemo vrlo brzo formirati i angažovati.

Ona je istakla da je presedan u Evropi i svijetu da jedna država želi izgraditi skladište i odlagalište nuklearnog otpada na granici sa susjedima, zanemarujući činjenicu da je na oko 800 metara udaljen Park prirode i nacionalni park “Una”.

Golićeva je podsjetila da je Vlada RS donijela odluku o proglašenju Parka prirode “Una” i na taj način zaštitila to područje, a da su aktivnosti na tome pokrenute mnogo ranije nego što je Hrvatska pokrenula priču o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Ona je ukazala da su komentari iz Hrvatske pomalo drski.

Pomalo je drzak odnos ministra iz Hrvatske da parkovi prirode i nacionalni parkovi nisu u Hrvatskoj, nego da se nalaze u BiH i da tamo živi od tri do pet hiljada stanovnika, a koje su oni protjerali u proteklom ratu. Zanemaruju da u slivu rijeke Une živi od 250.000 do 300.000 stanovnika koji se bave poljoprivrednom i da se radi o zaštićenim zonama.

Ministarka Golić je pozdravila reagovanje ministarke za infrastrukturu Slovenije Alenke Bratušek, koja je na realan način sagledala situaciju i na sastanku sa hrvatskom stranom na Bledu predložila da radioaktivan otpad bude odlagan na mjestu nastanka i da je odabrana lokacija Vrbina, što, nažalost, još nije odluka Hrvatske.

Golićeva je navela da studija o odlagalištu još nije započeta i po njenom donošenju ona mora biti dostavljena pogođenoj državi, u ovom slučaju BiH.

Delegacije Hrvatske i Slovenije nisu 30. septembra postigle dogovor o zajedničkom odalagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina.

Tomislav Ćorić
Hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić i ministarka za infrastrukturu Slovenije Alenka Bratušek nakon sastanka na Bledu. FOTO: Dejan Rakita/gerila.info.

Nakon sastanka na Bledu, hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić rekao je da za Hrvatsku nije logično odlagalište Vrbina jer bi ovo odlagalište bilo isključivo za nuklearni otpad, te da bi u tom slučaju Hrvatska trebalo da razmišlja o odlagalištu za institucionalni otpad.

Na konstataciju novinara Gerile da se lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori protivi BiH, Ćorić je rekao da će BiH imati priliku da primjedbe za ovaj, kao i za svaki drugi projekat uputi kada se bude razmatrao uticaj na životnu sredinu.

On je, komentarišući napomenu novinara Gerile da se na samo 900 metara u RS nalazi Park prirode “Una”, rekao da u “Dvoru nije park prirode”.

Comment here