DRUŠTVONASLOVNA

Protest u Novom Gradu: “Ne nuklearnom otpadu uz rijeku Unu!”

Protest u Novom Gradu

U Novom Gradu je održan protest građana zbog najave hrvatske države da će u neposrednoj blizini rijeke Une uz granicu sa RS odnosno BiH na Trgovskoj Gori u staroj vojnoj kasarni Čerkezovac da odlaže nuklearni otpad. Građani su nakon okupljanja na gradskom trgu prošetali i do mosta koji je granični prelaz između BiH i Hrvatske.

Protestu u Novom Gradu prisustvovali su ministar ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić ali i predsjednik Vlade i predsjednik skupštine Unsko-sanskog kantona u Federaciji BiH.

Srebrenka Golić rekla je da je pitanje odlaganja nuklearnog otpada u neposrednoj blizini rijeke Une pitanje koje se ne tiče samo opštine Novi Grad već cijele Bosne i Hercegovine.

Naljepnice protiv nuklearnog otpada

“Ne želimo radioaktivni otpad svega nekoliko metara od prirodnog bisera rijeke Une, naših kuća, pašnjaka, pčelinjaka. I to Hrvatska veoma dobro zna”-rekla je Srebrenka Golić.

Hrvatska i Slovenija za tri dana odlučuju gdje će Hrvatska da odlže svoj dio nuklearnog otpada iz elektrane Krško. Ranije je bilo predviđeno da dvije zemlje zajedno odlažu otpad u Sloveniji ali je Hrvatska od toga odustala, navodno zbog blizine Save mada pojedini izvori iz Hrvatske tvrde da je Vlada Hrvatske nenamjenski potrošila sredstva namjenjena za to zajedničko odlagalište pa sada traži alternativnu lokaciju.

Protest u Novom Gradu

Gerila info je još krajem prošle godine pisala o problemu koji je nastao zbog namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na Tgovskoj Gori. U decembru prošle godine ni Vlada RS ni Bosna i Hercegovina nisu pokazale pretjeranu zainteresovanost za potencijalni problem.

Pitanja koja smo tada poslali Vladi Republike Hrvatske i dalje su bez odgovora a bez odgovora smo ostali i na pitanja koja smo poslali SDSS-u, najjačem političkom predstavniku Srba u Hrvatskoj.

Odgovorili su nam iz hrvatske opštine Dvor na Uni u kojoj je na vlasti SDSS.

Novi Grad
“Općina Dvor i građani naše općine po ovom pitanju su se izjasnili, da smo protiv zbrinjavanja otpada na teritoriju naše općine, građani  putem zborova građana, Općina putem predstavničkog tijela.
Zbrinjavanje ove vrste otpada je u nadležnosti države, ona donosi odluke i vodi postupke tako je i sa Studiju utjecaja na okolinu.
Općina Dvor koristila je sve mogućnosti do sada, to ćemo raditi i dalje, da ne dođe do zbrinjavanja otpada na predviđenoj lokaciji.
Lokacija  Čerkezovac na kojoj  je predviđeno Nacionalnim programom zbrinjavanje radioaktivnog otpada je vojni kompleks u kojem se nalazi vojska tako da nemamo pristup tom prostoru, stoga ne znam što  se unutra kompleksa nalazi.”– odgovorili su nam u decembru iz ove hrvatske opštine.
Gerila info je u nekoliko navrata razgovarala i sa stanovnicima Novog Grada.
Hamdija Talić
“Najgore od svega je što mi ne znamo pravu istinu, nego stalno slušamo neke glasine. Navodno je odlaganje tog otpada već zaživjelo u kasarni, i to se radi noću, dovozi u nekim oklopljenim kamionima. Mi smo još u nadi da je to samo namjera. Niko nas nije demantovao da to odlaganje otpada već nije krenulo. Sve je to mutno i nedorečeno”, pričao je za naš portal u decembru prošle godine Hamdija Talić iz Novog Grada.
Hamdijin sugrađanin Benjamin Mujagić tada je govorio da, mještanima Novog Grada, ukoliko Hrvatska realizuje svoje najave preostaje samo iseljenje.
Benjamin Mujagić
“To se već trpa u kasarnu, to se već odlaže i to je javna tajna. Mislim da čak i na granici sa hrvatske strane imaju instrukcije da radoznalima koji bi da odu do kasarne ne daju da pređu granicu. Ja kad idem da platim račune u Dvor na Uni, svaki put moram da kažem zašto i iz kojeg razloga prelazim granicu. Ipak, ako Hrvatska u potpunosti obistini svoje namjere u punom kapacitetu i krene javno i u velikim količinama ostavljati taj otpad, svi se mi iz slijeva Une možemo seliti sve do Brezičana. Samo seliti, nema ovdje života”,- pesimističan je u prošlogodišnjem razgovoru za naš portal bio Benjamin Mujagić.
GERILA info

Comment here