DRUŠTVONASLOVNA

Gerila na Bledu: Sastanak na Bledu bezuspješan – Hrvatska insistira da nuklearni otpad skladišti na Trgovskoj gori

Tomislav Ćorić

U Bledu je danas održan sastanak predstavnika ministarstava okoline Hrvatske i Slovenije, a naš reporter koji je na licu mjesta javlja da, prema svemu sudeći, nije došlo do dogovora ove dvije strane u vezi sa odlaganjem hrvatkog nuklearnog otpada.

Hrvatska i dalje insistira da odlagalište bude na Trgovskoj gori, odnosno bivšoj kasarni Čerkezovac, koja  se nalazi na samoj granici sa  BiH, na svega kilometar od rijeke Une kod Novog Grada”. U Sloveniju je otputovala i grupa aktivista iz Novog Grada, a sa njima je i naš reporter.

Kako saznajemo, predstavnici Hrvatske i Slovenije na sastanku nisu postigli sporazum, ali su naglasili da će se još jednom sastati u vezi sa definitivnim odgovorom.

Hrvatski ministar okoliša Tomislav Ćorić nakon sastanka je iznio neke zaključke.

“Međudržavna komisija nije došla do suglasja o zajedničkom odlaganju i to u ovom trenutku nije postignuto. Hrvatska strana drži problematično nekoliko aspekata i o tome smo slovenačku stranu obavijestili. Naravno, naše 14. međudržavna komisija prilika je da se u decembru, odnosno u januar ponovno pristupi razgovorima. Vidjećemo kako će ti razgovori ići. Nezavisno o tome, pripreme za realizaciju rješenja odlaganja otpada na lokaciji Čerkezovac ide dalje”, izjavio je Ćorić.

Ministar Ćorić je, na pitanje novinara Gerile zna li da se sa druge obale Une nalazi Novi Grad i da je na tom području proglašen park prirode, odgovorio da područje Dvora na Uni nije proglašeno nacionalnim parkom a to se nalazi na području Hrvatske a ne Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska promišlja samo o lokacijama koje su na teritoriji Hrvatske.

Mario Crnković iz Green teama Novi Grad kaže da je boravak aktivista u Sloveniji sve samo ne slučajan. Rekao je da u isčekivanju ishoda razgovora hrvatskog ministra Tomislava Ćorića i slovenačke ministrice Anite Bratušek, vezano za potvrđivanje odluke Hrvatske da područje Trgovske gore postane odlagalište za radioaktivni otpad, iskorištene izvore i nuklearno goviro, aktivisti Gren teama koriste priliku da uspostave kontakte za pojedincima i grupama koji djele njihove stavove.

“Želio bih podsjetiti na to da smo u petak u Novom Gradu održali protest gdje je bilo prisutno oko 2.000 ljudi. Ovo je drugi protest u Novom Gradu, prvi je bio u režiji mladih, gdje je organizovano njih više stotina reklo NE namjeri odlaganja pomenutih otpada na Trgovskoj gori”, rekao je Crnković prije sastanka.

On je dodao i da je zabrinjavajuće  što sumnja da će predstavnici Republike Hrvatske uvažiti mišljenje struke i ispoštovati zahtjeve i molbe Bosne i Hercegovine (sa svim svojim nivoima vlasti) te odustati od ove štetne namjere po sve nas.

“Kažem štetne, jer između ostalog ljudi u području Trgovske gore već 20 godina žive u strahu. Pa sve i da sutra sve ovo bude ružna prošlost, opet previše je. Ko će tim ljudima nadoknaditi 20 godina prijetnji – znam, neće niko nikad”, izjavio je Crnković za Gerilu.

Po završetku sastanka aktivisti NVO Green team su ministru Ćoriću simbolično uručili “nuklearni cvijet” uz poruku da nuklearni otpad ostave na drugom mjestu, npr. na Sljemenu, ako nije štetan.

USKORO OPŠIRNIJE

Comment here