DRUŠTVONASLOVNA

Vlada Srpske odlučila – Park prirode Una, ali da li je kasno?

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o trajnom proglašenju Parka prirode Una koja je predviđena još prostornim planom iz 2015. godine.

Rijeka Una (Novi Grad), foto: GERILA.info
Rijeka Una (Novi Grad), foto: GERILA.info

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić rekla je, na konferenciji za medije nakon sjednice, da je ova odluka još jedan mehanizam zaštite protiv odlaganja radioaktivnog otpada i nuklearnog goriva na lokalitetu Trgovske gore, o čemu je Gerila već pisala.

Golić je pozvala i na najavljeni protesni skup 27. septembra u Novom Gradu, te istakla da će to biti jasna poruku hrvatskim vlastima da ne mogu praviti planirano odlagalište pored susjedne zemlje. Iz Vlade je saopšteno da se ovom odlukom odlukom Park prirode Una proglašava zaštićenim područje reke Une na teritoriji opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica, u kategoriji 5 – zaštićeni pejzaži – u ukupnoj površini od 2.772,60 hektara.

Inače, Srebrenka Golić je danas komentarisala i problem piralena u Incelu te  najavila da će “zemljište iz Poslovne zone “Incel” u Banjaluci biti strugano do onog nivoa koji stručnjaci preporuče, a potom i izvoženo van BiH”. Dodala je da se time bave Francuska, Istočna Njemačka i Italija, ali nije precizirala gdje će tačno biti izvezeno zemljište iz “Incela”.

Mario Crnković je za naš portal dao komentar i podržao ovu odluku Vlade.

Mario Crnković. FOTO: Gerila.

“Slažem se sa tim da je ovo jedan od mehanizama za odbranu sjevero-zapadne Bosne i Hercegovine, kao i Sisačko-moslovačke županije od prijetnje koju nosi radioaktivni otpad, međutim kao neko ko je iz Novog Grada moram podvući da Unu primarno štitimo zbog Une, zajedno sa područjem koje je obuhvaćeno zaštitom! Zbog jedinstvenih prirodnih ljepota i izuzetno bogatog biodiverziteta, ovaj park prirode će zasigurno imati potencijala za razvoj u više smjerova. Važno je pomenuti i zaštitu sedrenih formacija kojima je Una izuzetno bogata, a koje stvaraju čitav niz slapova, kaskada, bukova i riječnih otoka”, rekao je Crnković za Gerila.info.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu je mišljenja da to i nije dobra ideja, iako same namjera nisu sporne.

“Zastita prirode i proglašavanje zaštićenih područja je spor proces koji nije u interesu lokalnim/entitetskim vlastima jer se stvaraju
obaveze finansiranja i upravljanja tim podrucjima dok je kod primjera PP Una vrlo jasno da se u ovaj proces ubrzano ušlo upravo iz razloga
prijetnje mogućeg odlagališta RAO Trgovska gora. Prema prostornom planu je mnogo predviđenih područja za zaštitu od čega je veoma mali procenat proglašen ili u proceduri proglašenja. Iako je obaveza BiH prema SAP-u i procesu približavanja EU da poveća procenat zaštićenih područja taj proces je pod direktnim uticajem iskorištavanja prirodnih resursa i investicijama u eksploatacije. ”

Postavlja se samo da li ova odluka dolazi prekasno, budući da će konačna odluka o odlaganju nuklearnog otpada iz elektrane Krško biti donijeta krajem ovog mjeseca. Pogotovo kada se uzme u obzir da je proglašenje Parka prirode Una predviđeno prostornim planom od prije četiri godine.

Gerila.info

Comment here