Napad na novinarku Daninu Milaković pokazuje da je u BiH sve jača atmosfera linča

  • 57
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U Banjaluci je na radnom zadatku napadnuta novinarka banjalučkog dopisništva BN televizije, Danina Milaković. Novinarka BN televizije napadnuta je verbalno dok je radila anketu na dan dolaska Sergeja Lavrova u Banjaluku.

Milakovićki je prijetio jedan čovjek psujući joj majku i obećavajući da neće živa izaći iz Banjaluke. Još je gore što je u verbalnom i pokušaju fizičkog napada na novinarku imao podršku okupljenih građana koji očigledno smatraju da novinari zaslužuju da budu vrijeđani i da im se psuje majka. To je, vjerovatno, još više poželjno činiti ukoliko se radi o ženama novinarima.

Teže posljedice po novinarku Daninu Milaković ali i snimatelja Mileta Savića spriječilo je, ipak, prisustvo policije.

Gerila saznaje iz banjalučke policije da je lice koje je napalo Daninu Milaković identifikovano i udaljeno iz mase a da će se prema njemu preduzeti dalje mjere i radnje u skladu sa zakonom.

Napad na Daninu nije prvi napad na ovu hrabru novinarku. U nekoliko navrata verbalno je napadana na ulicama Banjaluke a dobijala je i anonimne prijetnje.

Jedini razlog može biti taj jer Milakovićka časno i pošteno radi svoj posao i u prilozima na BN televiziji često upozorava na nepravilnosti u društvu, kriminal i korupciju koji uništavaju društvo Republike Srpske.

Napad na Daninu Milaković još jedna je sramna potvrda da u Republici Srpskoj postoji atmosfera linča i da novinari koji časno rade svoj posao imaju mete na čelu. Tu metu su im na čelo postavili najviši funkcioneri Republike Srpske u posljednjih deset godina nazivajući novinare izdajnicima Republike Srpske iako je situacija kada je izdaja u pitanju obrnuta.

Prije mjesec dana je pokušano ubistvo novinara BN televizije i portala Gerila info Vladimira Kovačevića.

Milanka Kovačević, novinarka iz GackaPrije nekoliko dana objelodanjeno je i da Milanka Kovačević, novinarka portala Direkt dobija otvorene prijetnje po život o čemu je Gerila već pisala.

 

O napadina na novinare u RS već su se u nekoliko navrata izjasnile ambasade SAD, Velike Britanije, misija OEBS i drugi ali to očigledno nije dovoljno.

Šta je sljedeće?