Neizvjesni dani za koaliciju DNS-SNSD u Prijedoru

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Prijedora došlo je do razmimoilaženja između koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a koji nisu bili jedinstveni prilikom glasanja. Čak su i dva odbornika DNS-a glasala suprotno odlukama svog kluba. Na osnovu svega viđenog, koaliciji DNS-SNSD u Prijedoru slijede neizvjesni dani, možda čak i raspad koalicije i formiranje nove skupštinske većine.

Nakon što su odbornici nekoliko političkih partija predložili da se na dnevni red Skupštine grada Prijedora uvrste pojedine tačke, gradonačelnik Milenko Đaković (DNS) predložio je odlaganje sjednice zbog neusaglašenog dnevnog reda, kako je naveo.

Osim odbornika SDS-a, PDP-a, DF-a i jednog nezavisnog odbornika, protiv odlaganja sjednice bili su i SNSD-ovi odbornici i čak dva odbornika DNS-a, Predrag Starčević i Duško Miletić. Kako stvari sada stoje, DNS nema više većinu u skupštini.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je skupštinska većina jednostrano raskinuta. “Mi ćemo u narednom periodu vidjeti kako nastupati dalje. U međuvremenu, između dvije skupštine, bilo je djelovanja na ljude iz raznih uglova, da bi se promijenila skupštinska većina”, dodao je Đaković.

S druge strane, u SNSD-u tvrde da skupštinska većina nije ugrožena. Ističu i da su sa predstavnicima Vlade Republike Srpske dogovorili da se 1,5 miliona KM uloži u izgradnju i rekonstrukciju puteva, ali da DNS to nije podržao. Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović ističe da je gradonačelnik trebao samo da stavi svoj paraf da bi se to uradilo, ali to je se nije desilo.

Gradonačelnik je na to odgovorio da ne može jedna stranka donositi odluku o raspodjeli sredstava, već to čini skupština.”Jednostavno, nije moguće da gradonačelnik prihvati samo stav jedne stranke.”

Iz SDS-a ističu da su najave o formiranju nove koalicije samo spekulacije. Odbornica SDS-a u gradskoj skupštini Jovana Panić navodi da priče oko formiranja nove koalicije ne bi nazvala nekom novom koalicijom, niti promjenom skupštinske većine. “Ovo je bilo samo usaglašavanje dnevnog reda”, ističe Panićka.

Iako su odbornici bili prilično rezervisani i oprezni u davanju izjava, ne smije se zanemariti činjenica da je ovo prvi put u posljednjih 15 godina, otkako je DNS na vlasti u Prijedoru, da nemaju većinu.

U međuvremenu, danas je bilo burno i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Klub poslanika DNS-a iznenada je zatražio jednosatnu pauzu tokom skupštinskog zasjedanja kako bi raspravljali da li će napustiti skupštinsku većinu. Odluka DNS-a je očigledno bila povezana sa dešavanjima u Skupštini grada Prijedora.

Čelni ljudi DNS-a su u pauzi održali sastanak na kome su prisustvoali mnogi iz vrha stranke, funkcioneri i direktori javnih preduzeća koja su pripala DNS-u. Ne znaju se detalji sastanka, ali prema nezvaničnim informacijama razlog je što je SNSD krenuo u rušenje DNS-ovog gradonačelnika Prijedora.