DRUŠTVONASLOVNA

Država deklarativne borbe protiv korupcije

Karikatura: Alfredo Garzon

piše Vladimir Kovačević

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sistemski se bori protiv korupcije. Podnijeli smo više izvještaja o učinjenim krivičnim djelima i među našim pripadnicima i više od 200 izvještaja o koruptivnim radnjama u ovoj godini”

Rekao je to ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. MUP svake godine na Dan borbe protiv korupcije ističe bitnost borbe protiv korupcije. Iz različitih institucija dolaze uvjeravanja kako je borba protiv korupcije u Republici Srpskoj prioritet. Utisak je, međutim, da je sve to samo dobro uvježbana predstava za javnost kao uostalom i svakodnevna saopštenja koja dolaze iz banjalučke Policijske uprave, MUP-a ili Vlade Republike Srpske koji javnost redovno i vrijedno obavještavaju o saobraćajnim nesrećama, hapšenjima sitnih prestupnika, sastancima premijera, saučešćima ili čestitkama koje je predsjednik Vlade nekome uputio dok svi zajedno izbjegavaju ili uopšte ne odgovaraju na konkretna pitanja koja imaju veze sa političkim, organizovanim kriminalom ili korupcijom. Pitanja bez odgovora su pitanja o progonu građana prekršajnim prijavama, ubistvu Davida Dragičevića a posljednje je u vezi sa navodima da pojedina ministarstva, među njima i Ministarstvo unutrašnjih poslova, peru službena vozila u praonama u vlasništvu bezbjednosno interesantnih lica.

Iz Vlade Srpske u kojoj se takođe zaklinju u borbu protiv korupcije mjesecima izbjegavaju da odgovore na pitanja zašto Vlada preko IRB-a finansira istraživanje i razvoj lijeka Dulin u koji je posredno uključen i Dragan Vasiljević najpoznatiji po aferi Farmland. Vlada je odobrila da Srpska to istraživanje sufinansira sa 6 miliona maraka bez ikakvog obavještenja javnosti i uz odbijanje pojašnjenja o čemu se konkretno radi. Na ta pitanja uporno odbijaju da odgovore iz Ministarstva finansija, Ministarstva zdravlja, kabineta predsjednika Vlade i Investiciono razvojne banke koja je zadužena za transfer novca.

Iz Vlade ne odgovaraju ni na pitanja kako je moguće da lica koja su dobila otpremninu u Elektrokrajini za dobrovoljan prestanak radnog odnosa budu zaposlena u Vladi. Da li tu ima političke korupcije? Grad Banjaluka ne odgovara na pitanja kako je moguće da se u blizini Pravoslavne crkve u Banjaluci gradi objekat bez građevinske dozvole. Jednostavno, na konkretna pitanja o kojima vlast ne želi da se govori rijetko ima konkretnih odgovora.

Portal Gerila info je u godini iza nas proizvela i prenijela desetine tekstova koji ukazuju na rasprostranjenu pojavu kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini. Pisali smo o vrlo sumnjivom načinu finansiranja Ženskog košarkaškog kluba Mladi Krajišnik koji nekako dobija novac iz Ministarstva sporta iako nema ni jedan validan račun. I pored toga Vlada odnosno resorno ministarstvo tom klubu, na čijem čelu je pobornik politike Milorada Dodika Brane Čovičković, je jednom od posljednjih raspodjela novca namjenjenog za sportske klubove odobrila 100 000 maraka. Nije poznato na koji način je taj novac isplaćen tom klubu jer iz Ministarstva sporta ne odgovaraju na konretna pitanja. https://www.gerila.info/istrazivanja/kako-vlada-rs-pomaze-klubu-bez-racuna-kljucni-odnosi-prvog-covjeka-kluba-sa-vrhom-snsd/

U martu https://www.gerila.info/istrazivanja/ko-stoji-iza-gasifikacije-banjaluke/ smo pisali o projektu gasifikacije Banjaluke i osnivanju kompanija koje treba da gasifikuju grad neposredno prije nego što će ruska kompanija  Teplogazservisproject Overseas dobiti koncesiju na gasifikaciju Banjaluke. Pisali smo i kako je čitav slučaj obavijen je velom tajne. Banjalučka firma Gazservis d.o.o. prema dostupnim podacima ima jednog zaposlenog. Na brojeve telefona kompanije niko se ne javlja, a kao jedini predstavnik i lice ovlašteno za zastupanje se navodi izvjesna Vesna Todorović, koja, saznajemo, u Gazservisu ne radi od 2016. godine.

Gazservis se vodi kao firma čija je primarna djelatnost vađenje prirodnog plina. Firma nema nikakvih prihoda. Na adresi koja je kao sjedište firme navedena na internetu je privatna kuća čiji vlasnici kažu da ne znaju o čemu se radi. Broj telefona koji je ostavljen kao kontakt firme, više nije u upotrebi.

Objavili smo i kako kompanija Vitenka do ekstra profita dolazi transfernim cijenama. https://www.gerila.info/istrazivanja/vitinka-do-ekstra-profita-putem-transfernih-cijena/

U nekoliko tekstova smo pisali o načinu dodjele koncesija i subvencionisanja MHE na rijekama u RS i BIH.

U više navrata smo pisali o pravosuđu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine a iz Okružnog tužilaštva Banjaluka, Republičkog tužilaštva, Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva i Ministarstva pravde Republike Srpske još ne odgovaraju na pitanja u vezi sa svojim tužiocima koje je Centar za humanu politiku iz Doboja prijavio Kancelariji disciplinskog tužioca BiH pod optužbama da opstruišu istrage, obustavljaju istrage i ne istražuju ubistva u Republici Srpskoj.

Pisali smo o lakoći pojedinih tužilaca koji su spremni da obustave istrage pod različitim izgovorima u zavisnosti od toga ko treba da bude predmet istrage.. https://www.gerila.info/naslovna/skandal-ne-bis-in-idem-moze-li-disciplinsko-kaznjavanje-od-strane-poslodavca-sprijeciti-pravosudje-da-radi-svoj-posao/ https://www.gerila.info/naslovna/tisina-iz-banjaluckog-tuzilastva/

Naše kolege sa portala okupljenih oko medisjkog pula Account objavile su u proteklih godinu dana niz tekstova o korupciji u Bosni i Hercegovini. Pisano je o nezakonitim imenovanjima u pravosuđu, objavljene su velike afere sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, pisano je o nezakonitim nabavkama medicinske opreme za vrijeme pandemije i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. https://zurnal.info/novost/23602/2020.-godina-istrazivackog-novinarstva-u-bosni-i-hercegovini

Ono što postaje jasno gotovo svima u BiH da korupcijske afere, istrage i izvještaji u BiH služe samo kao sredstvo za vršenje političkog pritiska i ostvarenje političkih interesa i ciljeva. Tako se o kriminalu i korupciji nosioca različitih funkcija u Republici Srpskoj počne zvanično govoriti tek kada iz nekog razloga prestanu da budu dio koalicije sa SNSD-om. Poželjni i vjerni partneri preko noći postanu kriminalci čiji poslovi se istražuju.

Novinari su o tim poslovima pisali i prije prelaska zamišljene koalicione linije. Istina pojedini su o tome počeli da pišu tek kada je za pojedince Milorad Dodik rekao da su kriminalci. Dodik koji bilo kakvo povezivanje sa koruptivnim aferama pojedinaca koji su mu i dalje vjerni predstavlja kao napad na Republiku Srpsku. Koju napada i uništava korupcija.

GERILA info

 

Comment here