ISTRАŽIVANJANASLOVNASPORT

Kako Vlada RS pomaže klubu bez računa? Ključni odnosi prvog čovjeka kluba sa vrhom SNSD!?

Ženski košarkaški klub „Mladi Krajišnik“ već godinama radi i posluje iako mu je zvanični žiro račun u blokadi. I ne samo to već ovaj klub dobija značajnu pomoć od gradskih i entitetskih vlasti.

 

detalj sa utakmice “Mladog Krajišnika”, foto srpskainfo

Tako je u posljednjoj podjeli budžetskih sredstava na kraju kalendarske godine, uz RK Borac i FK Radnik upravo Mladi Krajišnik bio među klubovima koji su dobili najviše sredstava, čak 100 000 maraka (toliko novca je zvanično odobreno ali nezvanično sav novac nije uplaćen), od Vlade Republike Srpske, iako ne nastupa na međunarodnoj sceni. Nije jasno na koji način se pomenutom klubu isplaćuju sredstva kada su mu računi u blokadi.

Čak tri računa su blokirana a klub je iskoristio ranije mijenjanje imena Port MK, Razvojna banka MK i kasnije Mladi Krajišnik da otvori račune i na ta imena. Košarkašice, treneri, stanodavci i prevoznici imaju pravosnažne presude koje ne mogu da naplate jer klub radi mimo zakonskih okvira. Klub godinama samo gomila dugovanja a niko od nadležnih ne želi da odgovori na pitanja na koji račun se uplaćuju sredstva i zašto klub koji već godinama ne podnosi završni račun dobija podršku nadležnih institucija.

“Krajem 2019.godine Vlada Republike Srpske izdvojila je značajna sredstva za sportske organizacije u Republici Srpskoj kao vid podrške za realizaciju planiranih aktivnosti i takmičenja, a među klubovima koji su dobili sredstva je i ŽKK „Mladi Krajišnik”– odgovorili su nam iz Ministarstva za porodicu omladinu i sport. U ovom ministarstvu priznaju da KK Mladi Krajišnik dobija uplate iz budžeta. U ministarstvu, međutim nisu odgovorili na dodatna pitanja i zahtjev za pojašnjenjem načina na koji finansijski pomažu ovaj klub s obzirom na blokadu računa. Pitali smo ministarstvo da li znaju za blokadu računa ali odgovor je izostao. Gerila saznaje da KK Mladi Krajišnik dobija novčanu pomoć posredno, preko računa jednog gradskog sportskog saveza koji onda novac namjenjen Mladom Krajišniku prebacuje tom klubu.

Najtrofejniji ženski košarkaški klub koji je sa uspjehom igrao i u bivšoj Jugoslaviji, te Kupu Lilijane Ronketi došao je u situaciju da mu svake sezone prijeti izbacivanje u niži rang.  Na čelu kluba je bukvalno jedan funkcioner, koji “vedri i oblači”, generalni menadžer Brane Čovičković.

Brane Čovičković generalni sekretar KK Mladi Krajišnik

Upravo je on izazvao skandal objavom nakon finala Kupa Republike Srpske u kojem je Mladi Krajišnik poražen od Orlova kada je na neprimjeren način vrijeđao protivničke košarkašice. Uslijedile su osude njegove objave i na tome se sve završilo. Iako su predstavnici Košarkaškog saveza Republike Srpske i Ministarstva porodice omladine i sporta osudili Čovičkovićevo ponašanje a u neformalnim razgovorima čak najavili i smjenu funkcionera Mladog Krajišnika do toga nije došlo. Čovičković je i dalje na svojoj poziciji a klub je i dalje u problemima.

“Ministarstvo porodice, omladine i sporta reagovalo je na nesportsko ponašanje Brane Čovičkovića nakon finala kupa Republike Srpske za košarkašice i osudilo svaku poruku mržnje, rasne ili bilo koje druge netrpeljivosti pogotovo kada ona dolazi od sportista i sportskih radnika koji bi trebalo da budu uzor mladim naraštajima. Ministarstvo nema mogućnost da smjenjuje ili imenuje rukovodstva klubova, jer nema zakonsko uporište za takvo djelovanje. Postoje organi klubova koji su nadležni za imenovanje odnosno razrješenje dužnosti lica koja upravljaju klubom.”– pojašnjavaju iz Ministarstva na čijem čelu je Sonja Davidović.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Sonja Davidović

Mladi Krajišnik je u prekinutoj sezoni bio izbačen iz lige zbog neplaćenih obaveza prema košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine i to zbog duga od 3800 maraka. Odluka o izbacivanju kasnije je poništena odlukom Upravnog odbora Košarkaškog saveza. O tome u kakvom stanju se nalazi klub poslednjih godina govori i činjenica da su pojedine košarkašice bile izbačene iz stanova. U junu 2018. godine pet košarkašica je završilo na ulici zbog neplaćanja obaveza prema stanodavcu.

Mladi Krajišnik je na datum 14. februar dužan Poreskoj upravi Republike Srpske (prema podacima iz ove institucije) 456 735 maraka i protiv kluba je pokrenut sistem prinudne naplate. Struktura poreskog duga je takva da se najveći dio odnosi na obaveze po osnovu doprinosa i poreza na lična primanja.

Poseban kuriozitet vezan za Mladi Krajišnik je da je klub uprkos ogromnim dugovanjima dobio “Medalju zasluga za narod” predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Takođe, generalni menadžer kluba, Brane Čovičković često se može vidjeti u društvu čelnika SNSD-a i na prijemima koje posljednjih godina organizuje gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

GERILA info

 

 

Ostavite komentar