NOVOSTIPOLITIKA

Stranke iz Republike Srpske potpuno ignorisale Srbe u Kantonu 10

“Do sada su nas bar pred izbore obilazili. Hodali su po selima, obilazili skupove i manifestacije i pričali kako će se njihove stranke boriti za interes građana i kako će nam djeca u školi učiti program na srpskom jeziku”, kažu u razgovoru za Gerilu Srbi povratnici u Kanton 10.

Glamoč

Kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini ulazi u finiš. Stranke sabiraju sigurne glasove, projektuju priču o izlaznosti, a kako kažu pojedini predstavnici, “zbog epidemioloških mjera” bili su prinuđeni da promijene i rad tokom kampanje.

Međutim, ovi izbori ostaju specifični po još jednom svojevrsnom fenomenu- predstavnici stranaka iz Republike Srpske posjetili su svako selo, ali Srbi povratnici u Federaciji BiH ostali su uskraćeni za prisustvo i podršku zvanične Banjaluke.

Posebno burno su reagovali iz Kantona 10, gdje se nalaze tri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom- Drvar, Glamoč, Grahovo.

Da li je srpski narod na prostorima Glamoča, Grahova i Drvara zaboravljen, prevaren i dokle ćemo postavljati pitanja sebi i vladajućima, a na koje naravno ne dobijamo odgovore.

Izbori su na pragu, a moćni SNSD se nije udostojio pojaviti da podrži svoje kandidate, da narodu na ovim prostorima ulije tračak nade za bolje sutra.

Možemo li zaključiti da smo napušteni na ovim prostorima pošto su se isti zaklinjali da štite interese srpskog naroda u FBiH. Dok se jedni pitaju, drugi polako napuštaju svoja ognjišta koja su njihovi preci održavali u životu pa cak i svojim životima branili. Takvi pali Srbi su stvorili Republiku srpsku da se ne zaboravi!“, govori za Gerilu Nikola Srdić iz Glamoča.

Srdić, koji je nosilac liste “SNS FBIH samo najbolji idu naprijed za skupštinu opštine Glamoč” govori da je ovo najbolji pokazatelj koliko se uopšte vodi računa o statusu Srba u FBiH.

Prema njegovim riječima, građanima ovih opština niko se nije obratio i saslušao njihove probleme. Napominje da je ipak čuo da je prije nekih mjesec dana u Drvaru održan sastanak nekoliko kandidata za načelnike opština iz reda SNSD-a sa Zoranom Tegeltijom, ali da u Glamoč niko nije dolazio.

Prema saznanjima Gerile, najveći krivac za zaobilaženje povratničkih sredina je činjenica da u Glamoču plamti unutarstranački sukob, koji je rezultirao čak i gubitkom prava brojnim Srbima da koriste poljoprivredno zemljište.

S druge strane, u Drvaru i Grahovu još uvijek su kivni na srpske predstavnike koji nisu reagovali kada su u ove sredine dovežene ogromne količine smeća- medicinskog i tekstilnog otpada iz Italije.

U Drvaru, gradu-heroju kako ga nazivaju još od Drugog svjetskog rata, građani prvi put od povratka nisu čuli riječi zvaničnika iz Republike Srpske.

Nekada rado viđen gost, Milorad Dodik podsjećaju u Drvaru, naslikan je i na fasadi jedne zgrade. Drvarčani su bili ponosni na čuvene riječi “U meni teče krv Drvarčana”, ali Dodika ove godine nisu vidjeli.

Milorad Dodik- portet na fasadi u Drvaru (FOTO: Siniša Pašalić- Euroblic)

“Nemaju vremena za Drvar. Gdje će se pojaviti? Treba vas smiriti tamo u Banjaluci. Šta ćemo mi njima? Ne trebamo im. Nema nam ni Čovića. Da dođe Čović, to je kao da su došli i oni”, kaže za Gerilu Živana Sabljić, iz Drvara.

Kako kaže, organizovanih skupova nije bilo, pa ni tradicionalnih manifestacija, na koje su političari rado dolazili, da se slikaju. Napominje i da je kampanja jako tiho prošla.

“Trenutno se dijeli pomoć, da bi se građani privolili da daju glasove. Sve je ovo lični interes, bilo vlasti ili bilo opozicije”, zaključila je Sabljićeva.

U Drvaru kažu da su ih se političari sjetili prije nekoliko mjeseci- kada su se srpski predstavnici organizovali i dogovorili da otkoče proces formiranja vlasti u Kantonu. Iako je za taj plan stigla podrška i od lokalnog SNSD-a, rukovodstvo stranke je blokiralo formirajne vlasti, jer u tom planu nije bilo HDZ-a.

Gerila.info

Comment here