NOVOSTIPOLITIKA

SNSD i u Drvaru brani interese Dragana Čovića

Kanton 10 sa sjedištem u Livnu ni danas nije dobio novu Vladu iako je od izbora prošlo gotovo dvije godine. Današnja sjednica skupštine tog kantona odgođena je uz zvanično obrazloženje da Klub Srba nije usaglasio imena ministara iz redova srpskog naroda koji bi činili Vladu Kantona 10.

Gerila info saznaje da je dio poslanika SNSD-a u kantonalnoj skupštini bio spreman za kompromis na način da podrži Ivana Vukadina načelnika opštine Tomislavgrad kao novog kantonalnog premijera ali su tada nastali ključni problemi. Ivan Vukadin bivši je član HDZ BiH a tu stranku je zajedno sa nekolicinom istomišljenika napustio u junu ove godine i formirao svoju stranku. Na taj način HDZ BiH izgubio je snagu i većinu koju je imao u kantonalnoj skupštini i bez apsolutne podrške SNSD-a ne može da formira svoju Vladu na čelu sa premijerom iz HDZ-a. Prema ranijem dogovoru u HDZ-u premijer je trebalo da bude iz Tomislavgrada jer je taj grad dao više poslanika u kantonalnoj skupštini od Livna.

Nakon što je dio poslanika SNSD-a iskazao spremnost da podrži formiranje Vlade na čijem čelu bi bio Ivan Vukadin upalila se crvena lampica, prvo, saznaje Gerila info, kod Dragana Čovića a zatim i kod Milorada Dodika.

Igor Dodik i Srđan Rajčević na sastanku sa rukovodstvom SNSD-a u Drvaru, foto RTRS

Dodik je u Drvar juče poslao sina, Igora Dodika, koji je zvanično u posjeti ovoj stranci u Drvaru bio u svojstvu člana Glavnog izbornog štaba te stranke. Sa Dodikovim sinom u Drvaru je bio i Srđan Rajčević koji je šef Glavnog izbornog štaba te stranke.

Gerila saznaje da su nakon te posjete članovi SNSD-a koji su bili za konačno formiranje Vlade, čime bi se počeli riješavati neki od problema u ovom kantonu, odustali od podrške Ivanu Vukadinu.

Goran Broćeta i Ivan Vukadin, raniji susret

Goran Broćeta, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Drvaru, koji je prvo istakao podršku Ivanu Vukadinu kao potencijalnom premijeru kantona nakon sastanka sa Dodikom mlađim i Rajčevićem istakao je, prenosi RTRS, da SNSD u Drvaru dijeli stavove Milorada Dodika.

“Opštinski odbor SNSD-a Drvar nastaviće da poštuje stavove našeg predsjednika Milorada Dodika i stav SNSD-a. Јasno je da srpski narod u FBiH jedino može da opstane samo uz SNSD”, istakao je Broćeta.

Goran Broćeta nije se, danas, javio na naše pozive.

Ranije je sam Milorad Dodik pismom upozorio predstavnike svoje stranke u Kantonu 10 da nema samostalnih nastupa i koaliranja mimo dozvole centrale stranke.

Nikola Špirić poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH, inače iz Drvara, rekao je da je na dijelu pokušaj vrbovanja pojedinaca u svrhu formiranja vlasti.

“Riječ je o pokušaju vrbovanja i političkog soliranja pojedinaca, što partija ne može tolerisati. Klub SNSD-a i opštinski odbori Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova ostaju privrženi jasno iskazanim stavovima rukovodstva i organima SNSD-a”, rekao je Špirić a prenosi SRNA.

Za formiranje nove Vlade Ivanu Vukadinu koji je napustio HDZ potrebno je 17 glasova među kojima i oni poslanika srpske liste.

Nova većina bez HDZ-a BiH, prenose federalni mediji, već je preuzela neke od najvažnijih funkcija u javnim kantonalnim preduzećima.

Kanton 10 sa sjedištem u Livnu kanton je u čijem sastavu su i tri izrazito nerazvijene opštine, Drvar, Glamoč i Grahovo koje su naseljene većinom srpskim povratničkim stanovništvom.

Stanovnici ovih srpskih opština duže od decenije žale se na neravnopravan položaj u kantonu, eksploataciju prirodnih resursa sa teritorije ovih opština, uglavnom šume, od čega budžeti tih opština imaju malu ili nikakvu korist.

Na čelu Vlade Kantona 10 u tehničkom mandatu je Ivan Jozić, dosadašnji premijer, član HDZ-a BiH odan centrali te stranke u Mostaru.

GERILA info

Comment here