DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Ko istresa i kakav otpad po Drvaru i Grahovu?

Mještane Drvara i Grahova je prije dva dana na ulicama ovih gradova sa većinski srpskim stanovništvom u Kantonu 10 u Federaciji Bosne i Hercegovine dočekala velika količina otpada nepoznatog porijekla. Smeće je, prema tvrdnjama mještana, istovareno iz šlepera a prema dostupnim informacijama otpad su u ove gradove dovukli kamioni firme Krom reciklaža. Prema dostupnim informacijama otpad je uvezen iz Italije.

Zanimljivo je da je firma Krom reciklaža registrovana u Drvaru na adresi Titova 1 na kojoj se nalazi opština Drvar. Iz opštine Drvar su potvrdili da na adresi opštine ne postoji nikakva firma kao i da ne znaju o kojoj firmi se uopšte radi. Mještani Drvara su zbog otpada koji je istovaren na ulice njihovog grada blokirali saobraćajnicu prema Livnu a održan je i hitan vanredan sastanak opštinskog vijeća na kojem su prisustvovali i predstavnici mještana. Mještani Drvara su od opštinskog rukovodstva zahtjevali da otpad hitno bude izmješten iz Drvara, da se ispita kako i pod kojim okolnostima je osnovana firma koja je uvezla otpad, da se zatraži zvanično pojašnjenje federalne ministarke okoliša i turizma o tome kako je moguće da u jeku pandemije iz jedne od najpogođenijih zemalja bude uvezen otpad u FBiH odnosno BiH, da se utvrdi odgovornost svakog pojedinačno…..Mještani su naveli da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani, proširiti blokadu opštine.

blokada u Drvaru
blokada u Grahovu

Blokadu puta prema Livnu, Drvaru i graničnom prelazu Strmica prema Hrvatskoj organizovali su mještani Grahova. Nadležna inspekcija sa graničnom policijom provjerava kako su kamioni ušli na teritoriju BiH. Pojavile su se informacije da je svoj potpis na uvoz otpada iz Italije stavila ministar okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo.

zaključci opštinskog vijeća Drvar

Načelnica Drvara Dušica Runić (SNSD) rekla je za RTRS da je opština preuzela sve kako bi se utvrdila odgovornost za istovar otpada u ovom gradu. Ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH smo poslali pitanja u vezi sa aktuelnom situacijom u Drvaru i Grahovu. Odgovore ćemo objaviti kada i ukoliko ih dobijemo.

Opštine Drvar i Grahovo opštine su u Kantonu 10 sa većinski srpskim povratničkim stanovništvom a među najnerazvijenijim su opštinama u Bosni i Hercegovini, naročito Grahovo.

GERILA info

Comment here