NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Dodikov poziv za izmjene Krivičnog zakona: Put u autokratiju

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske ponovo je predložio da NSRS izmijeni Krivični zakon RS koji bi predviđao krivičnu odgovornost za nepoštovanje stavova Narodne skupštine RS.

Milorad Dodik u NSRS
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Predlažem da Narodna skupština izmijeni zakon tako da se uvedu krivične kazne za nepoštovanje stavova Narodne skupštine. Očigledno da ne možemo drugačije razgovarati.

Nastojanja SNSD-a da u Krivični zakon uvede odredbu o krivičnom gonjenju onih koji “ne poštuju odluke” NSRS već se duže vrijeme spominju u javnosti.

Početkom mjeseca portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je za RTRS da se srpski predstavnici u Sarajevu trebaju rukovoditi zvaničnim stavom Republike Srpske o svim važnim pitanjima, a prije svega odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, o čemu je Gerila pisala.

Početkom godine premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je za novinsku agenciju Srna da se razmatra mogućnost da bude propisana zatvorska kazna od tri i više godina za sve koji ne poštuju odluke organa Republike Srpske, o čemu je Gerila takođe pisala.

U oba navrata smo naglasili koliko ovakve tendencije SNSD-a mogu biti pogubne za razvoj demokratičnosti društva.

Usvajanjem izmjena ovog zakona sprovodila bi se (samo)volja parlamentarne većine bez mogućnosti propitivanja i dovođenja u sumnju njihovih odluka.

Umjesto ograničavanja samovolje pojedinaca i grupa, u našem slučaju oličenih u vlasti SNSD-a, ista bi se multiplikovala. Zakon bi služio ne da ukroti neograničenu vlast, nego da spriječi alternativna razmišljanja, drugačije stavove, i naposlijetku opoziciju.

Uprkos insistiranju vladajućih u Republici Srpskoj, na čelu sa SNSD-om, da se mora poštovati volja naroda, a oni predstavljaju legitimnu volju naroda zato što su dobili izbore, usvajanjem izmjena ovog zakona napravio bi se mali ali čvrst iskorak ka ograničavanju građanskih sloboda i potencijalnom kršenju volje naroda u budućnosti.

Sve pod izgovorom zastupanja jedinstvenog stava političkih predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH.

Samo, ne smije se zaboraviti da jedinstven stav, bez alternativnog pogleda na svijet i drugačijeg mišljenja, često vodi u suprotnost demokratiji – u oligarhiju, autokratiju, naposlijetku u diktaturu.

Comment here