DRUŠTVONASLOVNA

Šipovo: Janjske otoke dobile Zoning plan, da li su i hidrocentrale dio plana?

Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene “Janjske otoke” a kojim se propisuje njegovo usvajanje za period od 10 godina s ciljem razvoja, uređenja, korištenja i očuvanja prirodnih vrijednosti tog područja u Šipovu se našao pred narodnim poslanicima prošle sedmice. Usvojen je po skraćenom postupku na protekloj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Po mnogo čemu neobična i neuobičajena inicijativa usvojena je bez glasova protiv. Da, dobro ste pročitali.

0 (nula) protiv!

“Cilj izrade Zoning plana područja posebne namjene “Janjske otoke” zapravo je legitimizacija i legalizacija izgradnje male hidro elektrane “Šipovo” na šta navodi i činjenica da je investitor ovog projekta finansirao izradu Zoning plana i Strateške procjene tog plana na životnu sredinu”, upozoravali su iz banjalučkog Centra za životnu sredinu krajem januara ove godine

“Mislim da griješite što se tiče Janjskih otoka, i da je tu u pitanju samo usvajanje zoning plana koji se ne tiče izgradnje hidrocentrala. Što se tiče izgradnje tolikog broja centrala na teritoriji opštine Šipovo, imate ministra Đokića (ministar energetike u Vladi RS, prim.aut.) pa njega pitajte, on bi valjda trebao znati. Mada, koliko ja znam te koncesije su dijeljene još 2004. godine za vrijeme Mikerevićeve vlade, i vjerujem da je većina tih koncesija do sada istekla i ne znam da će se te elektrane uopšte i praviti“, izjavio je načelnik opštine Šipovo, Milan Kovač za portal Gerila.info.

Foto: Vladimir Tadić – Janjske otoke/Šipovo
Foto: Vladimir Tadić – Janjske otoke/Šipovo

Iako je bilo “vatre” među narodnim poslanicima prilikom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, i opozicija je, očekivano, bila protiv usvajanja Zoning plana, a strujale su informacije da su čak i pojedini poslanici koji su dio vladajuće većine (čitaj predstavnici Ujedinjene Srpske) protiv usvajanja ovog plana – čudo se nije dogodilo. Upravo suprotno, niko zapravo nije ni bio protiv.

Goran Dimitrić iz banjalučkog “Urbis centra”, koji se bavio izradom plana, rekao je u završnoj reči u NSRS o ovom prijedlogu odluke da su sa predstavnicima Eko zone Šipovo, koji zagovaraju odgađanje usvajanja ovog planskog dokumenta, imali dobru saradnju i da nije bilo primedbi prilikom izrade zoning plana.

“Tokom izrade plana pribavljene su sve saglasnosti relevantnih organa i institucija, poput Zavoda za zaštitu spomenika i kulturno-istorijskog nasljeđa Srpske. Ovaj proces je prošao javni uvid i nije bilo primedbi na plansko rješenje”, naveo je Dimitrić.

Dimitrić je takođe rekao da je “inicijativu za izradu plana pokrenuli opština Šipovo i firma “Hidrovat” iz Mrkonjić Grada, te da je na prostoru koji obuhvata plan predviđena mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata, odnosno mini-hidroelektrane “Šipovo” na rijeci Janj”.

Čime se bavi firma Hidrovat možete vidjeti iz priloženog.

To znači da su šanse da na Janjskim otokama, biseru prirode Republike Srpske, ne nikne hidrocentrala  jednake broju poslanika koji su digli ruku protiv usvajanja ovog plana.

Gorana Dimitrića, kao i Urbis centar, smo kontaktirali  da nam daju pojedinosti oko izrade Zoning plana, međutim telefonski smo dobili odgovor da “iz firme Urbis centar ne žele da komentarišu niti daju izjave vezano za Zoning plan”.

Nenad C. Bužanin, predsjednik spomenutog Ekološko-promotivnog udruženja “Eko Zona – Šipovo” za portal Gerila kaže da “usvajanje ovakvog dokumenta sa strane najvišeg zakonodavnog tijela prije svega označava pokazivanje totalnog nepoštovanja samog sebe, urušavanje kredibiliteta i opstanka administrativne jedinice, iliti entiteta u kojem živimo”. Bužanin je takođe bio za govornicom NSRS i apelovao je da se plan vrati na konsultacije i doradu.

“Na ovakav način progurani privatni interesi i inicijative donijeće još veće urušavanje ionako krhkog tranzicionog pokušaja uređenog društva, drastično raseljavanje čitavih porodica i nepovratan odlazak stanovništva pod neko tuđe sunce u kojem je hljeb gorči i tvrđi, ali gdje se poštuju propisi, strategije i zakoni, pogotovo od strane onih koji te iste zakone donose i koji bi trebalo da se staraju za jednakopravno sprovođenje zakona, istih
zakona čije im sprovođenje obezbjeđuje budžetske plate. A kad nam narod ode i napusti rodni raj, među drugim, ostaće puste rijeke na kojima će automatske stanice, bez srpskog uveta u njima, uklapati i isklapati sklopke koje će hladno i uporno otkucavati prihod koncesionaru u dalekom svijetu, prihod koji svi građani Republike Srpske isplaćuju iz naknade za OIE koji redovno plaćaju na računu za struju. Neokolonijalizam na načina sto, a
o negativnim posljedicama za očuvanje prirode da ne govorimo”, pesimističan je Bužanin.

Od Urbis centra smo tražili na uvid Zoning plan, ali smo dobili sljedeći odgovor.

Ministar za prostorno uređenje, građevinastvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je prije samog glasanja “da se Predlogom odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namene “Janjske otoke” štiti to područje od devastacije i bespravne gradnje, te da je planirana izgradnja samo jedne male hidroelektrane.”

Ipak, naš sagovornik iz “Eko Zone – Šipovo” kaže da je na vrijeme pričao sa predstavnicima resorsnog ministarstva, a za govornicom skupštine NSRS je pokušao da ubijedi poslanike da ne glasaju za navedeni plan.

Foto: Vladimir Tadić – Janjske otoke/Šipovo
Foto: Vladimir Tadić – Janjske otoke/Šipovo

“Kad smo uvidjeli bojazan da postoji šansa da će ipak neznanje i lični interes pojedinaca nadvladati opšti interes, našu tradiciju, ugroziti buduća pokoljenja kao i norme koje drže jedno društvo, makar bilo i nejako kao naše, podnijeli smo zvaničnu inicijativu u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode i Izmjenama i dopunama prostornog plana Republike Srpske, nadležnom Ministarstvu za zaštitu rijeke Plive, rijeke Janj sa rezervatom Janjske ototke, koju je Ministarstvo i usvojilo. To je trebalo da znači, kako već što stoji u Zakonu o zaštiti prirode, da: „stanje životne sredine ne smije biti ugroženo do završetka postupka“. Nadležno ministarstvo koje je i nosilac pripreme plana izgleda misli drugačije smatrajući da babe i žabe (očuvanje i zaštita prirode sa izgradnjom MHE) mogu zajedno, ali to su opet pitanja za njih: zašto su podržali Prijedlog odluke o usvajanju ZPPPN i zašto nisu uvažili naš prijedlog u formi molbe da povuku Prijedlog odluke do završetka postupka zaštite predviđenog Zakonom, čiju su oni i predlagač i odgovorno mjesto sistema vlasti”, izjavio je Bužanin za Gerila.info.

Nastaviće se….

GERILA.info

Comment here