DRUŠTVONASLOVNA

Načelnik opštine Šipovo: Niko nas ne pita za izgradnju hidrocentrala

Milan Kovač, načelnik opštine Šipovo, za portal Gerila.info kaže da nije upoznat sa informacijom da će se na teritoriji ove opštine graditi čak 11 mini hidrocentrala, na dvije rijeke (Pliva i Janj).

„Ne znam odakle vam ta informacija, ja sa njom nisam upoznat“, izričit je Kovač.

Milan Kovač, FOTO: www.sipovo.net
Milan Kovač, FOTO: www.sipovo.net

„Ono što bih ja omogućio, da se mene pita, to je da se dozvoli izgradnja manjih centrala, snage do 250 kW, a to su faktički vodenice, čime ne bi bio narušen ekosistem bilo koje rijeke, pa ni Plive i Janja. Sve preko 250 kW bi, po mom mišljenju, trebala da gradi isključivo država, ali da se poštuju svi propisi koji garantuju zaštitu rijeke i njenog eko sistema“, rekao je Kovač.

Podsjećamo, izgradnja mini hidrocentrala u BiH je procvjetala kao privatni biznis i dostupan skoro svakom. Tako za mini hidrocentrale snage do 250 kW nije potrebna koncesija, potrebno je samo da investitor ima riješene imovinsko pravne odnose, znači da je vlasnik zemljišta na kome gradi, te da dobije sve potrebne dozvole.  Ovaj primjer je očit na prostoru Janjskih otoka gdje je pitanje oko izgradnje mHE opet aktuelno, a o čemu je portal Gerila već pisao.

„Mislim da griješite što se tiče Janjskih otoka, i da je tu u pitanju samo usvajanje zoning plana koji se ne tiče izgradnje hidrocentrala. Što se tiče izgradnje tolikog broja centrala na teritoriji opštine Šipovo, imate ministra Đokića (ministar energetike u Vladi RS, prim.aut.) pa njega pitajte, on bi valjda trebao znati. Mada, koliko ja znam te koncesije su dijeljene još 2004. godine za vrijeme Mikerevićeve vlade, i vjerujem da je većina tih koncesija do sada istekla i ne znam da će se te elektrane uopšte i praviti“, izjavio je načelnik opštine Šipovo.

Na naše pitanje kako to da se hidrocentrale ne grade na ove dvije rijeke kada su mnogi mediji, među njima i Gerila, pisali o pobuni mještana Šipova zbog izgradnje mHE Glavica na rijeci Plivi, Kovač je rekao da „ta centrala još nije u funkciji“.

„I neće biti dok ne prođe sve kontrole i ispuni sve uslove. Mene tamo za svo ovo vrijeme niko nije zvao da to obiđem. I to i jeste najveći problem, da opština i ja kao prvi čovjek opštine nemam pojma šta se dešava u opštini. Neko samo dođe i počne da pravi, u ovom slučaju minihidrocentralu, i apsolutno se nikom ne javi iz opštine. Nije to problem samo Šipova, već svih gradova“, naglasio je prvi čovjek Šipova.

GERILA.info

Comment here