DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Savjet ministara BiH odlučio: Darko Ćulum direktor Agencije za istrage i zaštitu, Draško Milinović na čelu RAK-a

FOTO: vijeceministara.gov.ba

Savjet ministara na današnjoj sjednici potvrdio je imenovanje novih kadrova na čelne funkcije Agencije za istrage i zaštitu i Regulatorne agencije za komunikacije.

Darko Ćulum je imenovan za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dok je Draško Milinović imenovan za direktora Regulatorne agencije za komunikacicje (RAK).

Darko Ćulum. FOTO: ba.n1info.com

Darko Ćulum je aktuelni direktor Policije Republike Srpske kome je, inače, još prije nekoliko mjeseci istekao mandat. U toku je izbor novog direktora a Siniša Kostrešević, aktuelni savjetnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, jedini je kandidat za poziciju direktora Policije Republike Srpske.

Izbor Draška Milinovića je prerastao u aferu, učinjeno niz preceduralnih manjkavosti i materijalno-pravnih propusta prilikom glasanja o izboru budućeg direktora Agencije. Četiri člana Savjeta agencije koji su u prethodnom periodu 19 puta glasali za izricanje kaznenih mjera protiv RTRS-a i Draška Milinovića kao direktora te kuće, u međuvremenu su promijenili mišljenje.

Ćulum i Milinović su bili kandidati SNSD-a oko kojih se već duže vrijeme “lome koplja”. Očigledno je da su partneri u vlasti na nivou BiH – SNSD, SDA i HDZ našli “zajednički jezik” i, uprkos kontroverzama koje su pratile ova dva kandidata, potvrdili njihov izbor.

Draško Milinović. FOTO: RTRS

Međutim, kako “ruka ruku mije”, očekuje se protivusluga i potvrđivanje SDA i HDZ kadrova na čelna mjesta u institucijama BiH, čime će se okončati saga oko postavljanja funkcionera.

U nastavku sjednice se očekuje da budu imenovani i kadrovi HDZ-a na funkcije direktora Službenog glasnika, kao i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Takođe, očekuje da predsjedavajući Savjeta ministara BiH za ministra bezbjednosti BiH predloži Selmu Cikotića, a da njegovo imenovanje sutra potvrde parlamentarci na sjednici Predstavničkog doma.

Comment here