NASLOVNAPOLITIKA

Sastanak Stiva Benona i Željke Cvijanović – političko tumaranje SNSD-a

FOTO: sveosrpskoj.com

Populisti svih zemalja, ujedinite se! Tako bi u najkraćem mogao da zvuči zaključak sa sastanka održanog između premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović i, najblaže rečeno, kontroverznog desničara, i bivšeg stratega američkog predsjednika Donalda Trampa, Stiva Benona.

Inače, Stiv Benon je, kako prenosi RTRS, u Vašingtonu u svom domu ugostio predsjednicu Vlade Republike Srpske tokom njene posjete Sjedinjenim Državama, s kojom je razgovarao o odnosima RS i SAD, kako se ističe, te načinu unapređivanja međusobnih odnosa.

Neki mediji u BiH, poput Slobodne Bosne, izrazili su sumnju u zvanična tumačenja sa sastanka.

Naravno da Benon nema nikakva ovlaštenja u aktuelnoj američkoj administraciji iz koje je izbačen jer je i za Trampove republikance bio preradikalan, i da s premijerkom Cvijanović nije razgovarao „o odnosima RS i Amerike“, a jedina tema o kojoj su njih dvoje mogli razgovarati jeste Benonova ideja da u Evropi okupi desničarske, populističke pokrete, pri čemu bi on za evropsku desnicu bio ono što je Džordž Soroš za evropske liberalne demokrate.

Slobodna Bosna dalje prenosi da je zbog nekih pogrešnih poteza Benon ostao bez posla u Trampovoj administraciji. Postao je neprihvatljiv i inače ultrakonzervativnim američkim krugovima zbog štetnog imidža kojeg je stvorio nakon Trampove pobjede. Benon, za koga se kaže da je oduševljen jačanjem populističkih desnih pokreta u EU, posebno pobjedom desničara u Italiji, najavljuje dolazak u Evropu s namjerom protjerivanja Džordža Soroša i pokretanja nove desničarske revolucije u Evropi.

Stiv Benon planira osnovati fondaciju u Briselu koja će podržati krajnju desnicu, znatno ekstremniju od tradicionalnih evropskih konzervativaca i demohrišćana. Glavni cilj fondacije je borba protiv uticaja milijardera i filantropa Džordža Soroša pred izbore za Evropski parlament u maju sledeće godine.

U kratkom osvrtu na Benonovu karijeru, tportal ističe da se Benon, pored klasičnih desničarskih stavova o povratku tradicionalnim društvenim, političkim i religioznim vrijednostima, porodici i crkvi, zalaže i za antifeminizam, antisemitizam, rasizam, bjelački nacionalizam i slične, na ivici fašizma, ksenofobne stavove.

Da nije stran evropskim populistima i krajnjoj desnici, potvrđuje i oduševljenje Ruže Tomašić, evropske parlamentarke iz Hrvatske konzervativne stranke, desne političke stranke sa ksenofobnim i nacionalističkim stavovima. U intervjuu za Telegram je izjavila da bi bilo super kada bi Benon uspio u svojoj zamisli.

Dakle, stavovi Stiva Benona i njegovih pristalica u Evropi su jasni – zasnivaju se na ksenofobiji, populizmu, nacionalizmu, antisemitizmu, mizoginiji, rasizmu. Međutim, postavlja se pitanje kako se u sve to uklapa Željka Cvijanović i Savez nezavisnih socijaldemokrata. Ističemo SOCIJALDEMOKRATA. S jedne strane, imamo desničare, ksenofobe i nacionaliste svih boja, a s druge, stranku evropske socijaldemokratije, kako se ističe u političkom programu SNSD-a,  koja se zalaže za slobodu, jednakost, pravednost, socijalnu pravdu i solidarnost, sve suprotno od onoga za šta se zalažu Benon i njegovi istomišljenici.

U programu SNSD-a dalje stoji da će u ostvarenju svojih ciljeva koristiti klasične instrumente socijaldemokratije. Takođe, ističe se da je međunarodna socijaldemokratija, okupljena u Socijalističkoj internacionali, najjača stranačka politička asocijacija u svijetu a njene članice igraju značajnu ulogu u političkom životu svojih zemalja ili u njima vrše vlast.

Savez nezavisnih socijaldemokrata po programskim načelima, po međunarodnoj poziciji i po praktičnom djelovanju pripada ovoj velikoj svjetskoj porodici. U svojim dokumentima i aktivnostima SNSD preuzima i ostvaruje vrijednosti svjetske socijaldemokratije. Socijaldemokratija je evropsko civilizacijsko političko nasljeđe i kao takva je postala ideal razvijenog i humanog društva u Evropi, prije svega promocijom modela socijalne države.

Kako drugačije protumačiti zbližavanje nominalnih socijaldemokrata i ultrakonzervativca nego kao populistički potez vladajuće stranke u Republici Srpskoj. Da je SNSD sklon populizmu, o čemu je Gerila već pisala, to je odavno poznato. Takođe, nije im strana ni podrška drugim evropskim populistima, nacionalistima i ksenofobima, poput podrške Slobodarskoj partiji u Austriji ili saradnje sa francuskim Nacionalnim frontom. Međutim, potencijalnom saradnjom sa Stivom Benonom, od koga zaziru čak i desničari i šovinisti u američkoj Republikanskoj partiji, SNSD je napravio iskorak više ka potpunoj političkoj neprincipijelnosti i tumaranju u „ideološkim hodnicima“ savremene politike. Možda je krajnje vrijeme da SNSD promijeni naziv – umjesto Saveza nezavisnih socijaldemokrata trebao bi se zvati Savez nezavisnih nacionalsocijaldemokrata.

Comment here