DRUŠTVONASLOVNA

Poplave: voda se djelimično povlači, Vrbas se izlio na nekoliko mjesta

Republička uprava civilne zaštite saopštila je da se polako stabilizuje tok rijeka Vrbasa uzvodno od Banjaluke i Bosne uzvodno od Doboja i da ema ugroženih ljudskih života i materijalnih dobara. Prema istim informacijama vodostaj Save je u konstantnom blagom porastu a Sana i Una, takođe, imaju povećan vodostaj, ali nema većih izlivanja.

“Podsjeća situacija na 2014. godinu kada je bila kataklizma. što se tiče Crnog Vira i Vrbanje nije situacija baš sjajna ali može izdržati. Ja mislim da neće više kiša i snijeg padati pa će stati. Zavisi mnogo i od Vrbasa. Što se tiče nasipa u Česmi na Crnom Viru je totalno u šteti. Nasip je u užasnom stanju, to je onaj famozni nasip koji su oni popravljali a nisu ga popravili. I bojimo se njega…”-rekao je danas Mile Petrušić iz udruženja Eko ušće.

Vrbas, Banjaluka Obilićevo
Vrbas, Banjaluka Obilićevo
Vrbas, Banjaluka Obilićevo
Vrbas, Banjaluka Obilićevo
Vrbas, Banjaluka Obilićevo

Situacija je teška u opštini Jezero ali je stanje bolje nego prethodnog dana jer je, prije svega, rijeka Pliva u povlačenju.

Kretanje magistralnim putem kroz ovu opštinu je usporeno i odvija se jednom trakom, ali je regionalni put koji je bio zatvoren, već otvoren, prenosi Fena. Očekuje se sastanak predstavnika Hidroelektrane Jajce I, „Voda“ Federacije BiH i RS, Civilne zaštite RS, Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede RS kao i Puteva RS, a biće prisutni predstavnici policije i opšine Jezero, prenosi Federalna novinska agencija.

“Sastanak je na moju inicijativu zato što, od kada sam došla na funkciju načelnice, u dvije godine je ovo peta ili šesta poplava koja se dešava u opštini Jezero najčešće izazvana rijekom Jošavkom, a ovaj put i Plivom. Mislim da treba da danas, na ovom sastanku, donesemo konkretne zaključke kako uticati na sam uzrok poplave, uzrok problema, a ne samo da se bavimo posljedicom – istaknula je načelnica općine Jezero.”

opština Jezero, foto Ljubinko Spasojević

opština Jezero, foto Ljubinko Spasojević

 

Comment here