NASLOVNAPOLITIKA

Novi-stari predsjednik parlamenta: Čubrilović na čelu NSRS

Uprkos najavama iz DNS-a da će doći do promjene na čelu Narodne skupštine, bar onog dijela koji je lojalan predsjedniku stranke Marku Paviću, to se nije dogodilo. Nedeljko Čubrilović, lider banjalučkog DNS-a i osoba koja slovi za blisku najmoćnijem čovjeku Srpske Miloradu Dodiku, opet je izabran za predsjednika parlamenta Srpske.

Apsurdno je bilo to što mu je protivkandidat bio (bar nominalno) kolega iz stranke Duško Ivić. Drugi apsurd je to što je protiv pobjednika Čubrilovića bilo 29 poslanika, a protiv Ivića samo jedan glas. Apsurdno je i to što su presudili glasovi suzdržanih, i to njih ukupno 68 kada se glasalo o izboru Ivića za predsjednika parlamenta.

51 poslanik je bio za Nedeljka Čubrilovića i to je većina na koju će lider SNSD-a Milorad Dodik moći sigurno da računa bar u prvom periodu funkcionisanja NSRS, a ostaje da se vidi kakve će poteze nakon današnje situacije povući Marko Pavić kojem je ovo definitivno veliki poraz uzevši u obzir da je stranka (opet bar nominalno) ostvarila istorijski rezultat. Vrlo brzo ćemo znati u kojem smijeru ide DNS i da li će dio stranke koji je lojalan Paviću nakon toliko godina preći u opoziciju.

Čubrilović je rekao da je NSRS jedan od glavnih stubova RS i odraz tekovine demokratije da građani RS posredno odlučuju o najznačajnijim pitanjima. Rekao je da će se kao predsjednik parlamenta zalagati za očuvanje RS i međunarodnih akata koji određuju državni subjektevitet RS i unutrašnju strukturu BiH i dodao je i da će se dosljedno zalagati za prava svih konstitutivnih naroda i drugih građana RS, kao i za očuvanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon obraćanja predsjednika NSRS prešlo se na polaganje zakletve predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

GERILA.info

Comment here