DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Nova okupljanja u Banjaluci koja ne smetaju policiji

okupljanje u Šargovcu povodom puštanja u saobraćaj dionice puta, foto Gerila info

U Banjaluci su nastavljena javna okupljanja koja ne predstavljaju problem banjalučkoj policiji. U Petak je u Šargovcu održan veliki javni skup kada je trebalo da bude puštena u saobraćaj nova dionica puta kroz naselje Šargovac. Umjesto toga održan je veliki javni skup na kojem su održani govori, slate poruke i isticani transparenti. Ukratko sve ono što Zakon o javnom okupljanju traži da bi skup bio okarakterisan kao javno okupljanje.

parole zahvalnosti pojedincima iako je put finansiran iz budžeta, foto Gerila info

Nije poznato da li je ovaj javni skup na kojem su se pojavili predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kao i nekolicina lokalnih i republičkih političara čije stranke su u koaliciji sa SNSD-om. Na skupu se, između ostalog, okupio i dosta veći broj građana od onog broja koji je, zbog situacije sa pandemijom virusa korona, preporučen od strane Republičkog štaba za vanredne situacije. Policija koja je bila prisutna na događaju nije reagovala.

Iz banjalučke Policijske uprave, za sada, nisu odgovorili da li je ovaj skup u Šargovcu prijavljen i ukoliko jeste da li je odobren.

okupljanje kandidata za odbornike DNS-a, izvor FB

Iz ove uprave još nisu odgovorili ni na pitanja u vezi sa održavanjem nekoliko drugih skupova u Banjaluci u posljednjih petnaestak dana. Bez reakcije policije prošli su skupovi članova i simpatizera Ujedinjene Srpske, DNS-a i SNSD-a. Ova okupljanja, doduše, Zakon o javnom okupljanju Republike Srpske ne prepoznaje kao javna okupljanja ali je banjalučka policija u slučaju nekih drugih identičnih okupljanja reagovala i prekidala okupljanja i konferencije za medije pod izgovorom da okupljanja nisu prijavljena i da se krši Zakon o javnom okupljanju RS.

Momčilo Antonić predsjednik Mladih SNSD-a koji su prije petnaestak dana održali konferenciju za medije u blizini tvrđave Kastel priznao je da tada nije prijavio nikakav javni skup.

“Ne razumijem. Mi nismo imali nikakav javni skup. Imali smo press konferenciju na kojoj sam ja dao izjavu. Ne znam zašto bi prijavljivali. Nije to bio nikakav javni skup”, rekao je tada Momčilo Antonić koji je i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Javni skup” Ujedinjene Srpske, izvor FB Ujedinjena Srpska

Slično su prije nekoliko dana odgovorili i iz Ujedinjene Srpske čiji članovi su građanima u Banjaluci dijelili edukativne letke u vezi sa virusom korona.

Konferenciju za medije su protekle sedmice na Trgu Krajine održali i predstavnici banjalučkih opozicionih stranaka. Ni oni, prema njihovom svjedočenju, nisu prijavili javno okupljanje jer se radilo o konferenciji za novinare. Policija nije prekinula skup ali je bila prisutna na trgu. Ne prethodnom okupljanju opozicije na istom mjestu policija je liegitimisala okupljene.

GERILA info

Comment here