DRUŠTVONASLOVNA

Iz minuta u minut: Kiša ne prestaje, vodostaji rastu

Zbog kiše koja neprestano pada više od 24 sata vodostaji rijeka u Republici Srpskoj i Federaciji BiH su u stalnom porastu. U nekim područjima situacija je kritična.

U Čelincu su se u 22.10 oglasile sirene za uzbunu zbog poplave. Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu. Put prema Banjaluci je zatvoren.

Čelinac
Čelinac
Čelinac
Čelinac
Čelinac

U naselju Priječani kod Banjaluke u toku su intervencije na odvodnim kanalima. Među najkritičnijim tačkama su naselja Derviši i Lazarevo.

Saobraćaj iz Kotor Varoša prema Banjaluci je presječen jer se Vrbanja izlila kod stare vodenice u Crnoj Rijeci.

Na nasipu u Česmi će biti postavljene dodatne vreće s pijeskom, kako bi se spriječilo izlijevanje vode iz korita.

Dajak klub Banjaluka objavio je status na FB u kome se ističe da HE Bočac mora planski večeras povećati puštanje vode. Voda je prvo puštena u 22 časa, za tri sata val od 1 metra dolazi do Banjaluke. Najavljeno je da se voda opet pušta u 1 sat ujutro. Pušta se oko 220-250 kubika vode u sekundi, dok se ostatak od oko 200 kubika vode zadržava, brana je spuštena do tehničkog minimuma.

Prema informacijama sa terena najavljuje se veći priliv vode u banjalučko naselje Lazarevo. Dijelovi naselja uz Vrbas u Lazarevu (na bus stajalištu, gdje se okreće autobus br. 13) biće evakuisani. Građanima se savjetuje da sve imovinu koju su u mogućnosti podignu na uzvišenja.

Tokom dana bujice su se izlile na prugu Banja Luka – Doboj u Zelenom viru kod Banjaluke.

Zeleni vir

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je večeras vanredno stanje u dijelu grada, odnosno u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas: Vrbanji, Adi, Česmi, Lazarevu 1, Zalužanima i Priječanima. Ova odluka znači da se noćas podiže kompletan sastav Civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotocima. Najveći pritisak očekuje se na području uz vodotoke u Česmi i Lazarevu.

Vrbas se izlio kod Banjalučke pivare. Podgorička ulica u naselju Derviši je poplavljena.

Podgorička ulica u naselju Derviši, Banja Luka
Vrbas kod Banjalučke pivare

Prema podacima Štaba za vanredne situacije, do večeras nije poplavljeno nijedno domaćinstvo nad području grada, ali tokom noći se očekuje dalji porast vodostoja Vrbasa zbog čega je i donosena mjera o uvođenju vanrednog stanja.

Stanovništvo u naselju Derviši koje živi blizu Vrbasa se evakuiše.

Banja Luka
Banja Luka
Naselje Lazarevo, Banja Luka
Naselje Derviši, Banja Luka
Naselje Derviši, Banja Luka

Pored ovoga, donosena je preporuka da sutra na području grada ne rade vrtići i škole.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u utorak će obustaviti nastavu u osnovnim i srednjim školama u gradovima/opštinama u kojima je proglašeno vanredno stanje.

Uži sastav gradskog Štaba na vanredne situacije večeras će na sjednici, zakazanoj za 23.30 časova, razmotriti trenutnu situaciju na ugroženim područjima i izdati naloge za postupanje kako bi se odbranila imovina i stanovništvo.

Večeras je dio banjalučkog naselja Borik ostao bez električne energije.

Ušće rječice Široka u Vrbas, naselje Derviši, Banja Luka
Ušće rječice Široka u Vrbas, naselje Derviši, Banja Luka
Banja Luka
Lendrin mlin, naselje Lazarevo, Banja Luka
Lendrin mlin, naselje Lazarevo, Banja Luka

Na području Novog Grada izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova te zaplavile nekoliko domaćinstava.

U Tesliću je proglašena vanredna situacija. Zbog bujičnih voda naglo porasli su vodostaji na području ove opštine. Najkritičnija situacija je u naseljima Gaj i Stjenjak gdje je voda ugrozila domaćinstva. Prekinuta je putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske javljaju da je saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mjestu Vrela, potpuno obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz. Saobraćaj je potpuno obustavljen i na dionici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mjestu Kamenica, zbog odrona.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 22.00 sata iznosio je 274 centimetara, dok je u 19.00 časova bio 82,5 centimetra.

Prema mjerenjima u 23 časa vodostaj Bosne u Doboju iznosi 315 centimetara što je za 15 centimetara više od kote redovne odbrane od poplava. Bosna u Doboju je za tri sata porasla skoro dva metra. U 20 časova je izmjereno 117 centimetara. Kota redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450 centimetara.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda nivo Bosne u Doboju u ponoć je iznosio 343 centimetra.

Prijedor

U Federaciji BiH najkritičnije je u USK gdje je zabilježen porast vodostaja rijeke Une i Sane, a danas oko 17:00 sati je povećan vodostaj rijeke Bosne u Maglaju. Vodostaj rijeke Bosne u ponedjeljak u večernjim satima za samo jedan sat porastao je za čak jedan metar. Desetine objekata poplavljene su u Maglaju.

Štab civilne zaštite u USK proglasio stanje prirodne nesreće, dok iz ovog kantona poručuju da bi stanje moglo biti gore nego 2014. godine. Stanje prirodne nesreće proglašeno je i u Bosanskoj Krupi.

Iako se činilo da će poplave zaobići područje Tuzlanskog kantona, prema trenutno raspoloživim informacijama obilne kišne padavine već su izazvale izlijevanje rijeka iz korita, a najkritičnije stanje trenutno je u Orahovici, Banovići Selu, Pribitkovićima, Smajlovićima, Brezovači, Crnjevu.

 

IZVOR: gerila.info, 6yka.com, nezavisne.com, banjaluka.rs.ba, rhmzrs.com, rtvslon.ba, rtrs.tv, viber, twitter, facebook

Comment here