EKONOMIJANASLOVNAPOLITIKA

Hrvatski mediji: Dodik ima jako dobre razloge zašto brani Pelješki most

Ilustracija: globalcir.com.

Hrvatski portal Express tvrdi da Milorad Dodik ima dobre razloge zašto brani izgradnju Pelješkog mosta.

U tekstu se podsjeća da je Dodik izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH i time, najvjerovatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora.

Predsjedništvo BiH je na sjednici preglasavanjem, s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Ukoliko se to ne dogodi, BiH će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenuće postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Za takav zaključak glasali su Željko Komšić i Šefik Džaferović dok je Milorad Dodik, kao što je poznato, bio protiv toga.

Predsjedništvo BiH. FOTO: slobodnaevropa.org.

 

Kompanije povezane sa Dodikom

Ovo nije prvi put da Dodik brani projekat Pelješkog mosta i mnogi su se vjerovatno zapitali kako to da Dodik odjednom brani i hrvatske interese, ali kad se malo više zakopa u priču, razlozi za njegov stav nameću se sami po sebi, navodi se u tekstu na portalu Express.

Jedan od mogućih razloga leži upravo u izgradnji Pelješkog mosta. Naime, na raspisanom tenderu za izgradnju pristupnih puteva do Pelješkog mosta, specifično za dionicu Duboka – Šparagović, najniža je bila ponuda Integral Inženjeringa iz Laktaša i iznosila je 321 miliona kuna.

Procijenjena vrijednost radova je 482 miliona kuna bez PDV-a i pitanje je hoće li hrvatska strana prihvatiti takav ugovor. Prema nekim informacijama ugovor sa Integralom još nije potpisan.

Da se radi o bilo kojoj drugoj kompaniji bi to bila tek još jedna vijest, ali riječ je o kompaniji nevjerovatno blisko povezanoj sa samim Dodikom.

Integral je još prije nekoliko godina bio pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnjivog sklapanja poslova s entitetskim vlastima, odnosno Dodikom.

Od 2000. do 2008. godine Integral je u BiH izgradio puteve, mostove i druge objekate u vrijednosti od više od 300 miliona KM. Veći dio poslova kompanija je dobila zahvaljujući posebnom tretmanu.

Recept po kojem su im vladine institucije dodjeljivale poslove sastojao se u tome da bi oni imali najnižu ponudu, a kasnije bi aneksima na ugovore vrijednost uvećavana, čak i šesterostruko, kao u slučaju izgradnje administrativnog sjedišta vlade RS u Banjoj Luci. Početak kontroverze o izgradnji sjedišta vlade seže u 2005. godinu kada je Integral sklopio ugovor s Telekomom RS vrijedan 34 miliona KM za izvođenje radova na izgradnji njihove poslovne zgrade.

Vlada RS je kasnije odlučila preuzeti zgradu Telekoma, a potom je preuredila u svoje sjedište. Do tada je Telekom Integralu uplatio deset miliona KM za izvršene radove. Dodik je 2006. godine ugovore i tehničku dokumentaciju za izgradnju zgrade Vlade RS proglasio tajnom, što mu osigurava mogućnost da zaobiđe Zakon o javnim nabavkama BiH.

Međutim, umjesto jedne zgrade, kako je bilo planirano, sjedište vlade RS dobilo je dvije, zbog čega je, uz trošak uređenja interijera i trga, te preuzimanje kredita, početna cijena, kako je otkrio sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo, narasla gotovo šest puta, sa 34 na 202,4 miliona KM.

U aprilu 2007. godine, vlasnik Integrala, Slobodan Stanković i njegova nekadašnja srednjoškolska koleginica Fatima Fetibegović, ondašnja ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, potpisali su aneks na ugovor kojim se ugovorena cijena radova povećava za blizu 50 miliona KM za uređenje interijera zgrade, 14 miliona KM za trg s fontanom i vodoskokom, te 11 miliona KM za naknadne, nepredviđene radove, i sve to bez raspisivanja novog tendera.

Dodik je 2006. godine potpisao još jedan ugovor s Integralom čime je preuzeo stambeno-poslovni objekat koji je Integral gradio za svoje potrebe u blizini zgrade Telekoma.

Vlada je odlučila preuzeti i otplatu Integralovog kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjalučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Tadašnji glavni revizor RS Boško Čeko bio je sumnjičav u vezi s načinom na koji Integral dobija poslove.

Čini mi da se njemu osiguravaju poslovi unaprijed barem pet-šest godina. I to je poenta. Drugi ne mogu dobiti posao.

Generalni direktor i suvlasnik kompanije Slobodan Stanković rekao je da je sve poslove dobio putem tendera jer je uvijek imao najnižu ponudu i da mu niko ne može ništa.

Ne mogu se oni ponašati tako da mi ne odobre ako sam ja najjeftiniji. Otišao bi neko u zatvor ako bi dao nekome drugom, a ja najpovoljniji.

Većina Dodikove imovine vodi se na članove njegove porodice, rodbinu i najbliže partijske saradnike. Stanković, osim što je vlasnik firme “Integral inžinjering”, vlasnik je brojnih firmi u RS i Srbiji, za koje pouzdani izvore tvrde da su zapravo Dodikove.

Borko Džajić, predsjednik nevladine organizacije Forum roditelja RS, koji se godinama bavi kriminalom Milorada Dodika, navodi da je njegova organizacija podnijela preko 300 prijava nadležnim institucijama u RS protiv Milorada Dodika i njegovih najbližih saradnika jer su Republiku Srpsku oštetili za preko pet milijardi maraka.

Džajić tvrdi da za svaku malverzaciju iza koje stoji Dodik ima dokaze, dokumentaciju i svjedoke, međutim, nijedan sud u Republici Srpskoj do sada protiv njega nije sproveo ozbiljnu istragu.

Svi tužioci u RS u službi su zaštite njegovog kriminala. Na čelu pravosudne i tužilačke mafije RS nalazi se Milorad Dodik. On potpuno upravlja sudovima i tužilaštvom jer je na rukovodeće pozicije postavio sebi lojalne ljude. Zbog toga postoji ozbiljna opasnost da se u potpunosti sruši pravosudni sistem RS. Mi imamo dokaze da je oko 90 privatizovanih firmi u Republici Srpskoj njegovo vlasništvo, a sve se vodi na bliže i daljnje rođake i partijske prijatelje koji su samo fiktivni vlasnici. Dodik je organizovao pljačku svih resursa u RS i na taj način postao njen vlasnik, a nijedno tužilaštvo zbog toga ne smije reagovati.

Osim propalog tendera za izgradnju dionice koridora 5c, koji je pod dosta neobičnim okolnostima i poništen, Integral radi na modernizaciji pruge Dugo Selo – Križevci.

“HŽ infrastruktura, glavni investitor kapitalnog projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog željezničkog kolosijeka na dionici pruge Dugo Selo – Križevci, obavijestila je javnost kako je kompanija Integral Inženjering iz BiH nakon rješavanja problematike vezane uz dozvole za uvoz radne snage, mašina, osiguranja smještaja za radnike i slično, u posljednjih nekoliko sedmica intenzivirala sve aktivnosti na gradilištu”, objavio je portal Prigorski.hr i time nesumnjivo potvrdio da je Dodik na mala vrata ušao u hrvatski građevinski sektor.

Integral Inženjering je godinama pokušavao zgrabiti svoj dio kolača, a pogotovo na bogatim ugovorima finansiranima uz pomoć EU, ali redovno su dogovori propadali iz ovih ili onih razloga.

Comment here