DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Dragan Lukač: Ne ulazim u odluke sudova. Policija radi svoj posao, procjenjuje a sudovi ocjenjuju

Siniša Kostreševeić i Dragan Lukač, foto Gerila

Nakon održanog proširenog Kolegijuma Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pred novinarima su se pojavili ministar unutrašnjih poslova, Dragan Lukač i direktor Policije Republike Srpske, Siniša Kostrešević. Povod za Kolegijum i za konferenciju bila je analiza rada policije i Ministarstva u prethodnoj godini. Ni ministar ni direktor Policije nisu se, međutim, na konferenciji za medije osvrnuli da ogroman broj prekršajnih prijava koje je banjalučka policija u prošloj godini napisala građanima zbog navodnog kršenja Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru. Sve te prijave su do sada pale na banjalučkom Osnovnom sudu a osim jedne oslobađajuće presude pale su i na Okružnom sudu. Sudija Olga Pantić prva je koja je na Okružnom sudu prihvatila žalbu Policijske uprave Banjaluka i jedan slučaj prije nekoliko dana vratila na ponovno odlučivanje u Osnovni sud. Ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača pitali smo za komentar i brojnih prijava koje su pale na sudovima ali i presude koju su protiv MUP-a zbog diskriminacije dobile Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ. Njih dvije su MUP tužile jer su im policajci bez očiglednog razloga branili da sjede na javnoj klupi u centru grada.

prijave i hapšenja aktivista u 2020. godini

Dragan Lukač u slučaju prijava koje su policajci masovno zbog stajanja na javnim površinama pisali građanima, uglavnom aktivistima grupe Pravda za Davida, ima stav identičan stavu načelnika Policijske uprave Banjaluka, Miloša Brkića. Policija ima pravo da procjenjuje a sud ima pravo da odlučuje da li je policija bila u pravu. Lukač ne spominje da li je iko do sada odgovarao zbog pogrešnih procjena policajaca a koje su se na sudu ispostavile kao pogrešne u svim slučajevima.

Aleksandra Ninić Vranješ i Sofija Grmuša

“Ja neću da se upuštam u to kako je sud sudio i zašto je donio takve presude. Policija i konkretno Policijska uprava Banjaluka je smatrala da ima osnov da podnese, uglavnom, prekršajne prijave zbog narušavanja javnog reda i mira na razne načine onako kako je to propisano Zakonom o javnom redu i miru ili o Zakonu o javnom okupljanju. Policijska uprava ima mogućnost i zakonsko ovlaštenje da to radi. Oni su procijenili da su ispunjeni uslovi prekršaja i podnijeli su takve izvještaje. Sud je odlučio kako je odlučio, to je njihovo pravo, ja neću da se upuštam u sudske odluke, zato i postoji pravosuđe, policija nije sudija ovdje. Policija radi u skladu sa svojim ovlaštenjima, podnijeli su izvještaj i sud je odlučio kako je odlučio i to je to”

prvi ljudi Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije RS, foto Gerila

Ministar unutrašnjih poslova napominje da policija samo radi svoj posao. Kaže da nema problem sa odlukama sudova.

“Policija će i dalje da radi svoj posao. Nisam siguran da bi sud tako odlučio da se radilo o sasvim običnim građanima jer je tačno utvrđeno da je došlo do narušavanja javnog reda i mira da li vriskom, galamom kojih je bilo u slučajevima kada je PU Banjaluka podnosila te prijava. Sud je tu da cijeni i odluči. Ja apsolutno neću da kažem da su bili u pravu ili nisu, oni rade u skladu sa zakonom. Policijska uprava ako smatra može da se žali i ide na neke više sudove. Sud će dati konačnu odluku i ja tu ne vidim nikakav problem”

Svi dosadašnji procesi pred sudovima koje je policija izgubila ili zbog presuda suda ili zbog odustajanja od prekršajnih prijava padaju na teret budžeta Republike Srpske. Ministar unutrašnjih poslova kaže da se oni ne bave time koliko koštaju sudski procesi.

“Nismo se statistički bavili time koliko neki procesi traju. Sud ima svoj cjenovnik kako to radi i to ide svojim tokom. Policija podnosi mnogo izvještaja svakodnevno i to je redovan policijski posao a sud će odlučivati da li je to ispravno ili ne”, kaže Dragan Lukač, Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Direktor Policije Republike Srpske, Siniša Kostrešević nije se, na konferenciji za medije, obraćao novinarima.

GERILA info

Ostavite komentar