NASLOVNAPOLITIKA

Danas, kada postajem… narodni poslanik

FOTO: narodnaskupstinars.net

Danas, kada postajem narodni poslanik
Dajem časnu partijsku riječ: 
Da ću marljivo dizati ruke kad treba, 
poštovati stranku koja mi je bijeli hljeb dala, 
i biti vjeran i iskren partijski drug, 
koji drži datu riječ predsjedniku stranke.

Demokratski igrokaz, deseti po redu, priređen je danas u narodnoj skupštini Republike Srpske. Novoizabrani mangupi, papci, preletači i ostali poslanici položili su svečanu zakletvu nakon što su njihovi mandati verifikovani na konstitutivnoj sjednici parlamenta RS.

Po Poslovniku NSRS, prvu sjednicu Desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske otvorio je najstariji poslanik, u ovom sazivu to je poslanik Dane Malešević, koji je vodio sjednicu do izbora predsjednika parlamenta.

Nakon što su poslanici usvojili Dnevni red, pristupilo se konstituisanju radnog predsjedništva kojeg su pored Maleševića, činila tri najmlađa poslanika: Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS). Potom je izabrana Komisija za izbor i imenovanja, poslije čega su poslanici prešli na imenovanje i verifikaciju mandata narodnih poslanika.

FOTO: narodnaskupstinars.net

Nakon što su poslanici položili zakletvu pristupilo se predlaganju kandidata za predsjednika i potpredsjednike Narodne skupštine. Klub DNS-a je predložio Duška Ivića za predsjednika NSRS, a odmetnuta grupa poslanika iz DNS-a  predložila je Nedeljka Čubrilovića.

Za novog-starog predsjendika NSRS izabran je Nedeljko Čubrilović, odmetnuti nevjerni sin DNS-a. Čubrilović se odmah po izboru obratio javnosti kratkim govorom, a potom pozvao predstavnika CIK BiH da uruči certifikate o izboru novoizbranoj predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i potpredsjednicima Ramizu Salkiću i Josipu Jerkoviću.

Potom su Željka Cvijanović, Josip Jerković i Ramiz Salkić položili svečanu zakletvu koju je pročitao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Nakon polaganja svečane zakletve, Željka Cvijanović je rekla da je za RS važno da što prije dobije novu vladu, i da će sutra, prvog radnog dana, imenovati mandatara za sastav nove vlade. Dodala je da izbor za predsjednika za nju predstavlja priznanje za sve što je urađeno u proteklom periodu. Naglasila je da će se kao predsjednik RS zalagati za očuvanje kapaciteta i pozicije RS u okviru koji je definisan Dejtonskim sporazumom.

Republika Srpska pruža svima u BiH i izvan nje ruku partnerstva i saradnje, ali neće dozvoliti ugrožavanje njene autonomije.

Zaboravljajući na upljuvke koje je SNSD bacao među narod u predizbornoj kampanji, rekla je da su podjele među narodom štetne i da oduzimaju snagu naroda i krnje autoritet institucija, a da je na međunarodnom planu otvorena za saradnju sa svima.

Dodala je da je EU jedan od prioriteta, ali da neće dozvoliti da se kroz evropske integracije ugrožava pozicija RS, te da će se zalagati za očuvanje mehanizma koordinacije. Što otprilike znači ista meta, isto odstojanje. RS i BiH mogu i dalje samo u udžbenicima čitati o funkcionalnoj državi.

Nova predsjednica RS je naglasila da evropske integracije nikako ne isključuju saradnju sa drugima, istakavši da je Rusija jedan od najvećih investitora u BiH te da se zalaže za očuvanje Dejtonskog sporazuma. Dodala je i da je Srpska čvrsto opredijeljena za nastavak saradnje s Kinom, te da ima dobar i pozitivan odnos sa Sjedinjenim Državama, pozdravljajući stav Donalda Trampa, predsjednika SAD o nemiješanju u unutrašnje odnose drugih država. Očigledno je Stiv Benon ostavio dobar utisak na Željku Cvinanović.

Rekla je da je pitanje NATO-a osjetljivo pitanje, podsjetivši na rezoluciju NSRS, dodavši da će pratiti stav Srbije po ovom pitanju. Naglasila je i da je RS spremna za nastavak saradnje sa NATO u okviru postojećih sporazuma. Istakla je i da je kao predsjednik Vlade sa svojim timom učestvovala u mjerama stabilizacije RS na ekonomskom i političkom planu, te da su povećana socijalna davanja, povećane plate u privatnom i javnom sektoru u saradnji sa socijalnim partnerima. O povećanju životnih troškova, za divno čudo, nije bilo ni riječi.

FOTO: narodnaskupstinars.net

Dodala je i da će sarađivati sa članom Predsjedništva BiH iz RS i drugim organima na jačanju jedinstva naroda u Republici Srpskoj, naglasivši da su se podjele kroz istoriju pokazale pogubne.

Iako su neki priželjkivali i nažalost čak i radili na destabilizaciji RS, na ovim izborima građani su jasno poručili da je RS iznad svega i na prvom mjestu.

Poslije slavodobitnog postizbornog govora novoizabrane predsjednice RS, svečanu zakletvu položio je i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik, nakon čega se obratio poslanicima i javnosti. Na početku svog govora je zahvalio svim građanima RS koji su glasali za njega, ali i onim koji nisu čime je, kako je rekao, pokazan demokratski kapacitet RS i izražavanje slobodne volje. Demokratska volja je bila posebno izražena po glavama neistomišljenika, novinara prije svih.

Dodao je da će se zalagati za jačanje životnog standarda, da RS vidi kao veliko gradilište, doduše firmi u vlasništvu njemu bliskih ljudi, ali gradilištu se u zube ne gleda. Inače, Dodik je naglasio da “neće on niđe”.

Ja ne idem iz Republike Srpske, idem samo da obavim još jedan posao za Republiku Srpsku. Meni je RS iznad svega, i Republika Srpska mora da nam bude na prvom mjestu, inače idemo pogrešnim putem. I zato sam ja osjećao da, prije svega, položim zakletvu ovdje. Tamo gdje me je izabrao moj narod.

U kontekstu odnosa RS sa Evropskom unijom, Rusijom i Kinom, istakao je da je RS zahvalna EU za sve dobre projekte koje su proveli u RS, ali da EU nije jedina alternativa, dodavši da će RS biti centar njegovog političkog djelovanja u Predsjedništvu BiH.

FOTO: narodnaskupstinars.net

Rekao je da je EU podržala nasilje visokog predstavnika, i dodao da takva EU ne može da ima podršku RS. Naglasio je da će se zalagati za demilitarizaciju BiH, jer su politike nasilja i sukoba daleko iza svih u BiH. Nije ništa spomenuo o militarizaciji policije RS.

Dodik je poručio da BiH ne može da preživi ako u njoj odluke donose visoki predstavnici i strane ambasade, na način da se pogrešno tumači aneks 10 koji definiše korištenje bonskih ovlaštenja. Rekao je da će se zalagati za odbacivanje prisustva visokog predstavnika za kojeg tvrdi da je prekrišio svoja ovlaštenja i nametao odluke i zakone na neustavan način, a pozvao je i druge narode i institucije u BiH da mu se pridruže u traženju odlaska visokog predstavnika.

BiH je okupirana iznutra jer o ustavnim pitanjima ne odlučuju narodi u BiH i njihovi predstavnici nego stranci. Narodima u BiH se mora vratiti sudska vlast koju su uzurpirali stranci.

Dodik je dodao da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH obično svoje glasove pridruživale Bošnjacima, kako bi se mijenjala struktura i oduzimale nadležnosti RS, čime se obesmišljava Dejtonski sporazum.

Najavio je da će se zalagati za vraćanje oduzetih nadležnosti RS, kao i preispitivanje institucija koje su kreirane odlukama stranaca. Nije ništa govorio o zajedničkim tablicama, zastavi i grbu BiH i zajedničkim pasošima koji su legalizovani sredinom 1998. godine, za vrijeme Dodikovog prvog mandata. Takođe, nije ništa rekao ni o zajedničkim pasošima i Graničnoj policiji koji su legalizovani 2000. godine. Nije ništa spominjao ni o tome da je u mandatu SNSD-a vršena priprema ukidanja Vojske Republike Srpske koja je 2006. godine integrisana u Oružane snage BiH.

U nastavku “držanja slova”, Dodik je dodao je da će se kao član Predsjedništva zalagati za koordinaciju sa organima RS i da nijedna odluka neće biti donesena bez saglasnosti institucija RS. Istakao je da ne misli da je Predsjedništvo nadređena, već podređena institucija institucijama RS, a da je Srbija najveći prijatelj RS, oslonac, stariji brat te da se njegovi stavovi nikad neće razlikovati od stavova Srbije.

Nakon govora, rukovanja, zdravljenja, ljubljenja i tapšanja, poslanici, gosti i ostale svečane zvanice svratili su u skupštinski restoran “na po jednu” gdje je za njih upriličen svečani koktel.

Comment here