DRUŠTVOKOLUMNENASLOVNA

Spinovanje razloga protesta, zloupotreba zdravstvenih radnika i pritisak policije

piše: Vladimir Kovačević

Nešto prije nego što su se građani okupili na šetalištu u u blizini Palate Republike konferenciju za medije održali su zaposleni na Univerzitetskom Kliničkom Centru Republike Srpske. Na toj konferenciji nekoliko zdravstvenih radnika je pojasnilo koliko je teška situacija u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno, kako imaju ogroman priliv pacijenata svakodnevno i kako su kapaciteti UKC-a prebukirani. Rekli su da su na rubu snage i sve to jeste istina. Zdravstveni radnici koji su ostali u Republici Srpskoj i koji su na prvoj liniji fronta u ratu sa koronom u Republici Srpskoj zaslužuju svako poštovanje. Zdravstveni radnici koji su održali konferenciju za medije pozvali su građane da poštuju mjere koje je donio Republički Štab za vanredne situacije ali su i osudili najavljeni protest građana koji traže da Vlada reaguje kada ih je već mjerama ostavila bez posla i bez primanja ukoliko mjere potraju. Tu je spomenuto da nije u redu da, dok se oni bore sa koronom, neki građani protestuju protiv mjera.

To da neki građani protestuju protiv mjera pomenuto je i na pojedinim režimskim medijima a, djelimično, se proširilo i društvenim mrežama. Iako niko nije najavio a kasnije i održao protest protiv mjera već protest kojim se traži da Vlada, kada već donosi mjere koje utiču na živote hiljada ljudi, preuzme odgovornost za te ljude. Ljudi koji zbog mjera ne mogu da rade jednostavno gube primanja i ne mogu da prežive. I to je problem. Nisu problem mjere koje poštuju svi. I koje su neophodne. Da nisu protiv mjera već protiv onemogućavanja rada bez bilo kakve pomoći ponovili su i okupljeni građani u Banjaluci koji su najavili da će se i sutra spontano okupiti na istom mjestu u isto vrijeme.

Banjalučka Policijska uprava objavila je saopštenje kojim upozorava da je današnjim okupljanjem prekršen Zakon o javnom okupljanju u Republici Srpskoj jer skup nije prijavljen ni odobren a da su prekršene i mjere  Republičkog Štaba za vanredne situacije koje su propisale da se najviše na jednom mjestu može okupiti trideset ljudi. Iz ove policijske uprave najavili su da rade na otkrivanju organizatora skupa. Ideja za održavanjem skupa pojavila se na društvenim mrežama nakon donošenja aktuelnih mjera koje onemogućavaju rad ugostiteljima, zanatlijama, frizerima, bazenima, wellness centrima…i prema svemu sudeći nema jasnog organizatora.

Pripadnici Žandarmerije su u jednom momentu počeli da guranjem potiskuju okupljene građane dalje od Palate Republike ali su nakon negodovanja građana od toga odustali i povukli su se nazad prema Palati Republike. Što je bio odličan potez jer su građani koji su došli na skup ogorčeni i uplašeni za svoju i egzistenciju svojih porodica a bilo kakav sukob koji bi inicirala policija mogao bi stvoriti kontraefekat što nikome nije u interesu.

Činjenica je da problem nastao zabranom rada (za sada samo sedam dana ali još su u sjećanju prošlogodišnje mjere koje su mnoge ostavile bez posla) može da se riješi vrlo lako. Uplatom prosječne plate ili bar minimalca na račun svakog radnika koji zbog mjera ostane bez posla. Građani očekuju riješenje od onih koje plaćaju i koji imaju platu od nekoliko hiljada maraka bez obzira bile na snazi mjere ili ne.

Činjenica je isto tako da su zdravstveni radnici preopterećeni, da godinu dana rade pod nenormalnim okolnostima i da im treba pomoć. Međutim, za stanje u zdravstvu nije kriv ni jedan građanin Republike Srpske koji pošteno zarađuje i od te zarade uplaćuje doprinose, između ostalog, i za zdravstvo. Niti obične građane treba da zanima da li u bolnicama ima mjesta ili ne niti treba da im se prijeti da ukoliko im zatreba pomoć doktora neće moći da je dobiju. Zakonom o zdravstvenom osiguranju moraju da je dobiju. O tome treba da brine država.

Činjenica je i da zdravstveni radnici, čast izuzecima, ne reaguju na višegodišnje urušavanje zdravstva Republike Srpske, preplaćene tendere, bogaćenje pojedinaca na račun zdravstva, zapošljavanje po nalozima direktora, ministara….da su rijetki u godinama iza nas pristali da javno progovore o svemu šta se dešava u zdravstvu. Pravdali su se čuvanjem posla, brigom za porodicu. I to je njihovo pravo jer nije ni njihov posao da brinu o tome. To je posao države koja je međutim ćutala.

Ista ta opravdanja sada slušamo od radnika koji traže da mjere kojima im je zabranjen rad prati adekvatna pomoć države jer i oni imaju porodice i djecu koja moraju da jedu svaki dan. Bez obzira na mjere. Tu završava sva priča. Osim ukoliko sutra neko ne krene o napadima na Republiku Srpsku, britanskim agentima, stranim plaćenicima i slično. A nije isključeno. Specijal je spreman.

GERILA info

 

 

 

Ostavite komentar