ANALIZEDRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Brukanje Radovana Viškovića

Radovan Višković
Radovan Višković, foto Gerila

piše Vladimir Kovačević

Predsjednik Vlade Republike Srpske dozvolio je sebi da na neprimjeren način komentariše odluku Osnovnog suda u Prijedoru koji je presudom utvrdio da je kažnjavanje građana zbog kršenja policijskog časa (makar u predmetnom slučaju) bilo neosnovano. Sud je u presudi naveo da nije bilo moguće razmatrati dokaze koje je dostavio MUP Republike Srpske-Policijska uprava Prijedor jer prekršaja nije bilo iz prostog razloga što Republički štab za vanredne situacije nije državni organ već je tijelo formirano od strane Vlade Republike Srpske i kao takvo ne može donositi naredbe i zaključke koji bi bili predmet kažnjavanja.

Prvi takav zaključak Republički štab za vanredne situacije donio je 21. marta a kasnije u nekoliko navrata mijenjan i dopunjavan.

Višković koji je komadant Republičkog štaba za vanredne situacije obrušio se na sud u Prijedoru i sudiju koji je donio ovakvu presudu neprimjereno im sada prebacujući odgovornost za zdravlje građana.

“Neka dotični sudija onda preuzme odgovornost za zdravlje ljudi i građana Srpske, pa neka on propisuje mjere i kaže kako da se radi. Poslaćemo naše zdravstvene radnike na godišnje odmore, jer su to zaslužili pa neka taj sudija onda liječi oboljele od korona virusa”, rekao je Višković.

Inače, presudu Osnovnog suda u Prijedoru potvrdio je, nakon žalbe policije, prijedorski Okružni sud.

Višković tvrdi da Republički štab za vanredne situacije jeste državni organ jer u njemu sjede premijer, ministri i drugi.

policijski čas u RS

Jovana Kisin, advokatica iz Banjaluke, među prvima je još za vrijeme vanrednog stanja upozoravala da policija građane kažnjava neosnovano jer kazne nije propisao državni organ.

“Republički štab za vanredne situacije nema zakonsko ovlašćenje da donosi zabrane i da propisuje kazne. On je savjetodavno tijelo koje prikuplja podatke i predlaže nadležnim državnim organima da donesu konkretne naredbe, rješenja, zabrane i sl. Međutim, imali smo situaciju u kojoj je Republički štab za vanredne situacije samoinicijativno sebi dodijelio ovlaštenja koja nema po zakonu, a što su evidentno primijetili i redovni sudovi pri ocjeni zakonitosti prekršajnih naloga”, rekla je Kisin prije nekoliko dana a prenosi BIRN BiH.

Jovana Kisin reagovala je i na izjavu Radovana Viškovića.

“Da li je mogao barem neko da šapne predsjedniku Vlade šta je državni organ i šta je štab kojim rukovodi kao i da formiranje Republičkog štaba nije propisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti već Zakonom o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama? Mislim, red bi bio ako je gospodin premijer na čelu Republičkog štaba već 6 mjeseci a ne zna ni osnovni zakon koji primjenjuje. Komentarisanje sudskih odluka i sudijske funkcije na ovakav način j e nedopustivo, nestručno i nekulturno prije svega”, napisala je ova banjalučka advokatica na svom FB profilu.

Višković je, sasvim neprimjereno, rekao i da smatra da je slučaj u Prijedoru izolovan i da takvu praksu neće nastaviti i druge sudije. Ovo se može smatrati klasičnim pritiskom na pravosuđe. Skandalozno, Višković je rekao i da ne priznaje rad pojedinih sudija i tužilaca za koje kaže da bi im trebalo oduzeti dozvolu za rad.

GERILA info

Comment here