NOVOSTIPOLITIKA

ZVANIČNO: Strana organizacija organizuje kontramiting u Banjaluci- pripreme grandiozne

U Banjaluci su u toku pripreme za miting koji organizuju opozicione stranke, zbog napada ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača na poslanika Draška Stanivukovića. Uporedo sa ovim mitingom, najavljen je i kontramiting za podršku ministru Lukaču, koji su prema prvim informacijama organizovala boračka udruženja, ali je gerila.info saznala da iza njega stoje SNSD i ostale stranke iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Pripreme za miting u Banjaluci, koji organizuje “Čast otadžbine” iz Beograda (FOTO: gerila.info)

Oba mitinga se održavaju u isto vrijeme (18 časova) i na istom mjestu, u parku Mladen Stojanović, a udaljeni su jedan od drugog oko 200 metara. Skup opozicije je najavljen kod skloništa u parku (tzv pećine), a skup vlasti će biti održan na parking prostoru kod restorana “Lanako” u parku “Mladen Stojanović”.

Policijska uprava Banjaluka odobrila je održavanje za danas prijavljena dva skupa u Parku “Mladen Stojanović” koje će obezbjeđivati u skladu sa svojim ovlaštenjima, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da su jedan zahtjev za održavanje javnog skupa uputili poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, a drugi Udruženje “Čast otadžbine” Beograd.

“Policijska uprava Banjaluka nije zabranila održavanje ni jednog od prijavljenih javnih skupova, a policijski službenici izvršiće obezbjeđenje oba u skladu sa svojim ovlaštenjima”, saopšteno je iz ove uprave.

Dakle, formalni organizator je organizacija koja nema sjedište u RS i BiH, što znači da je riječ o stranoj organizaciji, bez obzira što je riječ o skupu visokog rizika.

Policija Republike Srpske blokirala sve pristupe parkingu u Parku Mladen Stojanović
Policija Republike Srpske blokirala sve pristupe parkingu u Parku Mladen Stojanović

Policija Republike Srpske zabranila je pristupe prostoru parkinga, montira se velika bina, sa rasvjetom i ozvučenjima, policija obezbjeđuje prostor na kojem će se održati kontramiting, a veliki broj policajaca primjećen je i na okolnim saobraćajnicama.

I dok su u djelu parka u kojem će se okupiti predstavnici vlasti pripreme grandiozne, u dijelu koji će koristiti opozicija, pripreme su mnogo skromnije.

Dio parka Mladen Stojanović koji je namijenjen za opoziciju (FOTO:Gerila.info)

Vlast i dalje u javnost šalje informacije da iza kontramitinga stoje boračka udruženja

Iako je Policijska uprava Banjaluka u svom saopštenju navela da kontramiting organizuje “Čast otadžbine”, organizacija iz Beograda, političke partije kao i pojedinci iz vlasti u Republici Srpske i dalje u javnost šalju saopštenja i izjave da  će “pružiti podršku skupu Veterana RS”.

Tako je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je  skup više udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata prirodna reakcija na sve ono što se dešavalo u Narodnoj skupštini i obezvređivanje parlamenta i ljudi koje je izabrao narod da vrše najvažnije funkcije.

“To obezvređivanje i dolazi od onih koji su apsolutno na prethodnim izborima dobili veliki minus od građana i izgubili desetine i desetine hiljada glasova upravo zbog takve vandalske politike i politike nepoštovanja institucija i Republike Srpske”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Doboju.

Ona je naglasila da će skup udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata biti prilika da oni koji poštuju svoje institucije, poštuju Republiku Srpsku i znaju da se stvari rješavaju u okviru institucija, a ne na ulicama i parkovima, pokažu da postoji i ljepša Republika Srpska i šta oni misle o tome. “A ako je demokratija, onda je demokratija da i taj drugi skup pokaže šta misli”, rekla je ona.

I portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da skup u organizaciji više udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata SNSD podržava i prisustvovaće mu i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Ovo okupljanje SNSD doživljava kao podršku svakom vojniku i policajcu koji se borio za stvaranje Republike Srpske.

– Ovaj skup doživljavamo i kao skup podrške institucijama Srpske i zato pozivamo naše članove i građane koji dijele ove stavove da podrže naše borce, policajce i institucije – istakao je Kovačević.

U sličnom tonu se oglasila i Ujedinjena Srpska, kao i ostale partije, koje su dio vlasti.

Predsjednički kolegijum Ujedinjene Srpske odlučio je da podrži i učestvuje na današnjem skupu veterana Republike Srpske na kojem će prisustvovati i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, rukovodstvo stranke te članovi i simpatizeri.

“Mi želimo mir među braćom, međusobno poštovanje i uvažavanje bez incidenata i sukoba, bez obzira na političke i lične razlike i animozitete”, navedeno je u saopštenju Ujedinjene Srpske.

Podsjećamo, gerila.info je juče došla u posjed viber prepiske između članova SNSD-a, iza koje se jasno vidi da je riječ o stranačkim skupovima, a na društvenim mrežama pojavile su se i sms i viber prepiske i ostalih partija koje su pozvale svoje članove da dođu na tzv “kontramiting”.

Goran Rogić, predsjedavajući Predsjedništva BORS-a je za naš portal kratko odgovorio da BORS ne učestvuje u organizaciji ovog događaja.

U međuvremenu, putem društvenih mreža oglasio se i predsjednik udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata“, Risto Jeftić, koji je rekao da to udruženje, takođe, ne stoji iza organizacije kontramitinga.

U obavještenju je navedeno da oni zastupaju interese demobilisanih pripadnika VRS, Republike Srpske i njenog naroda, a ne bilo čije druge, pogotovo ne onih koju su “odavno izgubili bilo kakvo poštovanje i osjećaj prema navedenim interesima.”

 

Comment here