DRUŠTVONOVOSTI

Vlada RS nezakonito pravi spiskove radnika koji se „dobrovoljno“ odriču primanja?

Vlada Republike Srpske- Banjaluka- administrativni centar

Spiskovi radnika koji se navodno dobrovoljno odriču ličnih primanja, u korist Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, prave se bez ikakvog zakonskog osnova i mogu služiti kao sredstvo pritiska i diskriminacije onih koji na to nisu pristali.

Vlada Republike Srpske- Banjaluka- administrativni centar

Zbog toga je Transparency International u BIH (TI BIH) podnio prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka BIH protiv Ministarstva prosvjete i kulture RS, koje je uputilo dopis svim školama da sačine spiskove zaposlenih koji su dobrovoljno pristali na umanjenje plate.

U saopštenju TI BIH se navodi da se ovakvim načinom provođenja naredbe Ministarstva, narušava proklamovani princip dobrovoljnosti, ali i osnovni princip Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji kaže da se lični podaci u ovakvom slučaju mogu koristiti samo u mjeri i obimu koji je neophodan da bi se ispunila svrha.

“U ovom slučaju, Ministarstvo je upravo postupalo suprotno principima zakona, jer ne postoji zakonski osnov za sačinjavanje spiskova, a njihovo pravljenje stvara razumnu pretpostavku da bi se isti mogli koristiti za nedozvoljene i nezakonite svrhe, kao što su diskriminacija po osnovu nečijeg nepristanka na umanjenje plate”, istakli su u TI BIH.

TI BIH očekuje od Agencije da postupi u skladu sa zakonom, izvrši kontrolu i naloži prekid ovakve nezakonite ličnih obrade podataka zaposlenih u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

“Ističemo da su se u javnosti pojavile tvrdnje da direktori prisiljavaju zaposlene da se odreknu dijela primanja, o čemu se oglasila i Konfederacija sindikata Republike Srpske. TI BiH prati sva postupanja organa tokom vanrednog stanja, kao i potencijalne slučajeve zloupotreba i prava građana”, poručuju iz te organizacije.

Dodaju i da je tako, na primjer, zbog medijskih napisa i snimaka iz Fabrike obuće BEMA koji su se pojavili u javnosti, TI BIH uputio prijavu nadležnim inspekcijskim organima u kojoj je zatražio i hitan inspekcijski nadzor zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije.

U međuvremenu, u odgovoru Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske odlučno se odbacuju navodi koje je iznio Transparency International u BiH da se u obrazovnom sistemu krši princip dobrovoljnosti prilikom uplate u Fond solidarnosti za obnovu RS.

Podsjećaju da je Ministarstvo prosvjete i kulture predložilo ustanovama u nadležnosti ovog ministarstva da svaki rukovodilac upozna zaposlene da mogu određeni procenat svojih ličnih primanja za mjesec mart usmjeriti na račun posebnih namjena Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske uvažavajući u potpunosti princip dobrovoljnosti i solidarnosti.

Naglašavaju da su u dopisu upućenom obrazovnim ustanovama pojasnili detalje same procedure uplate sredstava u Fond solidarnosti ne kršeći ni na koji način Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Comments (2)

  1. Aj ne serte vise. Prvi sam se odrekao 10% primanja i opet cu ako treba. Nista ne zakonito nije vec na dobrovoljnoj bazi

Comment here