NOVOSTIPOLITIKA

Za odbornike u Banjaluci nije sporna krivična prijava protiv Jelene Kurtinović

U Banjaluci je upravo završeno zasjedanje Skupštine Grada. Iako se u prethodnih nekoliko dana najviše govorilo o budžetu, to jeste neusvajanju budžeta, zbog čega je, kako je rečeno, Banjaluka na „ekonomskom respiratoru“, velika pažnja javnosti i odbornika bila je i na posljednjoj tački dnevnog reda- Kadrovska pitanja.

To se posebno odnosi na „Prijedlog rješenja o imenovanju direktora JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka“.

Odbornici su prihvatili prijedlog Komisije za izbor, koja je predložila da se na ovu poziciju vrati Jelena Kurtinović, kadar Socijalističke partije.

Tako će prema odluci odbornika u Banjaluci, Jelena Kurtinović dobiti novi četvorogodišnji mandat na poziciji direktora.

Prema informacijama portala GERILA, na konačnoj rang listi koju je sačinila Komisija, iza Jelene Kurtinović su bile Mirjana Krčmar, Marijana Zrnić, Vesna Banjac, Rankica Pušić i Bosiljka Bošnjak.

Ono što je nevjerovatno, jedan od članova komisije bila je Mira Galić, takođe kadar Socijalističke partije, a koja je dugo godina bila i zamjenik direktora Centra za predškolsko vaspitanje i desna ruka bivše/nove direktorice.

Jelena Kurtinović i Mira Galić sa stranačkim aktivistima
Jelena Kurtinović i Mira Galić sa stranačkim aktivistima

Kurtinovićki je prvi četvorogodišnji mandat istekao 01.06.2020. nakon čega je više puta produžavan, a novi gradonačelnik Draško Stanivuković razriješio je sa mjesta vršioca dužnosti direktora u januaru ove godine.

Inače, njen mandat više puta je bio pod pažnjom javnosti, kao i policijskih organa.

Policijska uprava Banjaluka je u strogoj tajnosti u decembru prošle godine Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnijela izvještaj protiv Kurtinovićeve.

Iz Policijske uprave Banjaluka su na naš upit kratko potvrdili da je izvještaj protiv Kurtinovićeve podnesen zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Prema informacijama do kojih je došla Gerila, Kurtinovićeva je prijavljena, jer je sebi nezakonito podigla platu.

Kurtinovićeva je i 2018. bila u centru pažnje zbog čestih promjena vaspitača u pojedinim vrtićima i vrtićkim grupama, a na štetnost ove prakse posebno su ukazivali brojni stručnjaci kao i roditelji.

Isto tako, spominje se i kao akter u spornim nabavkama didaktičkog materijala, kao i o ostalim nabavkama za potrebe Centra za predškolsko vaspitanje.

Marinko Umićević: Komitet mora da se sluša. Moramo da poštujemo disciplinu

Tokom rasprave o Jeleni Kurtinović, desila se i jedna veoma zanimljiva izjava odbornika SNSD-a Marinka Umićevića, koja je demaskirala svu političku scenu i način vladanja u Banjaluci.

„Ja moram da kažem da nisam srećan što danas ovako razgovaramo, ali jednostavno, mi moramo da shvatimo da imamo i nekakve norme i ponašanja. Što neki kažu „Komitet“. Neko mora da se sluša. Vi ste još uvijek bez koalicije zvanično, mi moramo da uvažavamom jedni druge. Gospođa Kurtinović, u prošlom mandatu kada sam bio odbornik, bio je vraćen na doradu njen izvještaj i nismo se sa mnogim stvarima tamo slagali. Kao čovjek i roditelj moram da kažem da je ovo inat ovome svemu, prvo kako je gradonačelnik nju smijenio. Prvo, zvao je na razgovor, a onda je na kraju opet smijenio… Ja sad ovdje vidim da smo mi svi gubitnici. I gradonačelnik i mi svi ostali“, izjavio je Umićević.

Umićević je još jednom ponovio da je riječ o inatu i da bi neke stvari možda bile drugačije da je došlo do određenih dogovora između gradonačelnika i skupštinske većine.

„Jest gospođa malo ‘nako, da ne kažem, ima nekakav svoj stav, ali dok sud ne kaže da je ona kriva- ona nije kriva. Komisija je rekla svoje. Mi tu jednostavno poštujemo neku disciplinu. Da li je to u redu ili nije, mada mi je žena rekla, pazi kako glasaš, ali šta da se radi, takva je situacija“, zaključio je Umićević.

Izvor: Gerila.info

Ostavite komentar