DRUŠTVONOVOSTI

GERILA OTKRIVA: Banjalučka policija tužilaštvu u strogoj tajnosti prijavila Jelenu Kurtinović, bivšu direktoricu vrtića

Jelena Kurtinović, Centar za predškolsko vaspitanje

Policijska uprava Banjaluka podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu protiv Jelene Kurtinović, smijenjene direktorice Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, saznaje Gerila.info.

Jelena Kurtinović, Centar za predškolsko vaspitanje

Kurtinovićeva se izvještajem tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Prema Krivičnom zakoniku RS za ovo krivično djelo može se izreći zatvorska kazna do 12 godina, ukoliko materijalna šteta prelazi 10.000 maraka.

Zanimljivo je da je Policijska uprava Banjaluka prećutala ovaj izvještaj, sve do upita Gerila.info.

-Poznato je da policija uglavnom objavljuje u javnosti izvještaje koje podnosi nadležnom tužilaštvu. Očigledno je da se ovdje prećutalo sa namjerom da izvještaj protiv kadra Socijalističke partije prođe „ispod radara“- izjavio je izvor Gerila.info iz pravosuđa RS.

Sa razlogom se postavlja pitanje šta je bio cilj podnošenja izvještaja koji je tužilaštvu predan u decembru prošle godine, a koji nije ni objavljen u javnosti, kao ni detalji, a što je takođe uobičajen način rada banjalučke policijske uprave.

Nakon našeg upita da li je protiv Jelene Kurtinović podnesen izvještaj banjalučkom tužilaštvu iz PU Banjaluka kratko su potvrdili ovu informaciju navodeći inicijale prijavljene.

-Povodom dopisa koji ste 28. januara 2021. godine, dostavili na internet adresu Policijske uprave Banjaluka, obavještavamo Vas da su Policijski službenici PU Banjaluka, 11. decembra 2020. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica inicijala J.K, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“- izjavila je Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Prema saznanjima Gerila.info izvještaj protiv Kurtinovićeve podnesen, jer je za vrijeme direktorskog mandata u Centru sama sebi podigla platu, ali i drugim zaposlenima.

Kurtinovićeva je tako pune četiri godine, odnosno od septembra 2016. do trenutka odlaska sa pozicije direktora (smijenjena odlukom novog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića) primala platu uvećanu za 20 odsto koju je sama sebi povećala. Istovremeno, saradnicima je podigla plate od šest do 10 odsto.

U Odluci koju je donijela i potpisala Kurtinovićeva se pozvala na Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske iz 2014. godine, prema kojem je imala pravo na povećanje plate u slučajevima kada dolazi do „posebnih opterećenja“.

Za vrijeme boravka u direktorskoj fotelji Centra za predškolsko vapisatnje i obrazovanje, Kurtinovićka je prozivana u medijima i zbog velikog broja zaključenih javnih nabavki putem direktnog sporazuma.

Naime, Centar je za razne usluge i robe plaćao iste iznose, pa se dešavalo da za postavljanje ramova ova ustanova svake godine izdvoji baš po 6.000 KM. Zanimljivo je da je godišnje Centar plaćao pranje automobila, nabavku tepiha, popravku televizora i nabavku računara po 6.000 maraka. Isti iznos je utrošen i za HTZ opremu, igračke, fotokopiranje i štampanje, nabavku pijeska, usluge održavanja sajta i druge.

Iznos od 6.000 naravno nije bio slučajan, jer je to maksimalan iznos koji je u kritično vrijeme bio dozvoljen za direktne sporazume.

Isto tako, Kurtinovićeva je bila više puta kritikovana od strane roditelja jer je često vršila promjene vaspitača u vrtićkim grupama. Tako se dešavalo da u pojedinim vrtićkim grupama za samo dvije-tri grupe bude promijenjeno 7-8 vaspitača, a ovaj potez su osudili i brojni stručnjaci, koji su ukazivali da se na ovaj način krše prava djece.

 

 

 

Ostavite komentar