DRUŠTVONOVOSTI

Banjaluka: Direktorica Centra za socijalni rad zaposlila sina zamjenika predsjednika Upravnog odbora

Direktorica Centra za socijalni rad Banjaluka Irena Joldžić zaposlila je Mladena Bobara, sina Gorana Bobara koji je aktuelni zamjenik predsjednika Upravnog odbora u ovoj javnoj instituciji.

Ovo je još jedna potvrda da je Republika Srpska u raljama nepotizma, te da direktori javnih ustanova koje finansiraju građani Srpske rade šta žele i kada to žele.

-Ovo je klasična zloupotreba položaja, ali razlog je jasan. Goran Bobar treba direktorici Centra da aminuje određene odluke i ukoliko negdje “zapne”, a otac će učiniti sve da uhljebi svoje dijete u javnoj instituciji. Istovremeno Goran Bobar je u novembru prošle godine nagrađen direktorskom funkcijom u Srednjoškolskom domu u Banjaluci gdje ga je postavila Irenina sestra, odnosno ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, iako ne ispunjava zakonom propisane uslove- objasnio je odlično obaviješteni sagovornik.

Gerila.info je još u novembru prošle godine ekskluzivno pisala o nezakonitom imenovanju Bobara, inače kadra SP-a na mjesto v.d. direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci, jer Bobar uopšte ne ispunjava uslove za mjesto direktora.

Prema Zakonu o učeničkom standardu objavljenom u Službenom glasniku 72/12 u članu 12. stav pet, jasno se navodi da za direktora ustanove može biti imovano lice koje ima najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti vaspitanja i obrazovanja.

Pored navedenog, neophodno je i da direktor ima položenu grupu pedagoških predmeta.

Iz Vlade RS su u međuvremenu objasnili da je Bobar imenovan na periodu od dva mjeseca, međutim ovaj period je istekao, a Bobar je I dalje v.d. direktora.

-Vlada Republike Srpske je, na 97. sjednici, održanoj 19. 11. 2020. godine, imenovala Gorana Bobara za vršioca dužnosti direktora JU „Srednjoškolski dom“ Banjaluka, na period do dva mjeseca.

Odredbama člana 43. stav 6. Zakona o Vladi Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 118/08) propisano da Vlada rješenjem odlučuje o imenovanjima, postavljenjima i razrješenjima, a članom 14. stav 7. Zakona o učeničkom standardu („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 72/12) da u ustanovi čiji je osnivač Republika, u kojoj je direktor razriješen dužnosti ili mu je istekao mandat, a nije raspisan konkurs ili nije izvršen izbor, Vlada će imenovati vršioca dužnosti direktora do imenovanja direktora, u skladu sa zakonom- odgovorili su ranije iz Vlade RS.

Gerila.info

Ostavite komentar