DRUŠTVONOVOSTI

Vlada RS prekršila zakon, novi direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci ne ispunjava uslove za funkciju

Srednjoškolski dom Banjaluka

Vlada Republike Srpske prekršila je zakon prilikom imenovanja kadra Socijalističke partije RS Gorana Bobara na mjesto direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci.

Srednjoškolski dom Banjaluka

Naime, na u svega par mjeseci Vlada RS je prvo sa pozicije direktora smijenila Branislava Vidića, a na njegovo mjesto imenovala Vladimira Kuvalju, kadar SPS-a.

Zatim je na sjednici Vlade RS održanoj 19. novembra smjenjen Vladimir Kuvalja, a kao v.d. direktora imenovan Goran Bobar, kadar SP-a.

Gerila saznaje da Bobar ne ispunjava uslove za mjesto direktora Srednkoškolskog doma u Banjaluci.

Naime, prema Zakonu o učeničkom standardu objavljenom u Službenom glasniku 72/12 u članu 12. stav pet, jasno se navodi da za direktora ustanove može biti imovano lice koje ima najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti vaspitanja i obrazovanja.

Pored navedenog, neophodno je i da direktor ima položenu grupu pedagoških predmeta.

Iako smo poslali upit Vladi RS da objasni svoje postupke, odgovor nismo dobili. Nakon toga, obratili smo se i novimenovanom v.d. direktora Goranu Bobaru koji je izbjegao odgovoriti na pitanja da li je radio u prosvjeti, odnosno položio grupu pedagoških predmeta.

-Zovite me za sedam dana- kratko je odgovorio Bobar.

Podsjetimo, građani Republike Srpske do danas su platili višemilionske iznose na ime nezakonitih smjena koje je izvršila Vlada Republike Srpske. Tako su nezakonito smjenjeni direktori podnosili tužbe i na kraju dobijali sve zaostale plate i to sa kamatama.

Iako je Budžet RS u proteklim godinama oštećen za milionske iznose, nikada niko iz Vlade RS nije odgovarao zbog nezakonitih imenovanja.

Gerila.info

Comment here