DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Zlatan Klokić u izolaciji, ostali ministri i predsjednik Vlade slobodni jer su negativni

Konferencija za novinare predsjednika Vlade Radovana Viškovića nakon sastanka sa predstavnicima privrednika 18.03

Ministar Zlatan Klokić zaražen je koronavirusom. To nije tajna. Rezultati testiranja ministra Klokića bili su pozitivni iako nije imao nikakve simptome. Zaraženo je još jedno lice iz njegovog kabineta. Riječ je o generalnom sekretaru ministarstva. Službenici ministarstva su u izolaciji, potvrdio je predsjednik Vlade RS. Ministar Klokić dio je kriznog štaba i bio je u svakodnevnoj komunikaciji i kontaktu sa ostalim ministrima u Vladi RS kao i sa predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem. Niko od ministara ali ni predsjednik Vlade, međutim, nisu u izolaciji. To je danas na konferenciji za novinare potvrdio i premijer Radovan Višković. Svi su testirani i rezultati su negativni.

“Javljeno mi je danas da sam pozitivan na korona virus. Nalazim se u kućnoj izolaciji i dobro se osjećam, bez ikakvih simptoma i bez povišene temperatuje i bez kašlja”, rekao je juče Klokić.

Ono što je, međutim, nejasno jeste zašto ministri i Radovan Višković nisu u izolaciji ukoliko period inkubacije, sada već, traje i do dvadeset dana i virus se može aktivirati bilo kada u tom periodu. Drugim riječima, to što su članovi Vlade koji su bili u kontaktu sa ministrom Zlatanom Klokićem negativni nakon testiranja ne znači da će to biti i za deset ili petnaest dana. U nekoliko navrata je napomenuto u posljednjih nekoliko dana da je koronavirus specifičan između ostalog i po mogućnosti prenošenja i u periodu inkubacije.

Novinari su pitali predsjednika Vlade o eventualnoj izolaciji članova Vlade s obzirom na “slučaj Klokić”.

“Ne, kao što sam rekao oni su testirani i oni su negativni. Prema tome oni redovno obavljaju svoje obaveze s tim da ćemo pojačati mjere u samoj Vladi gdje ćemo preduzimati sve ono što medicinska struka preporučuje. Preporuka od jutros je da većina ministara ili neka komunikacija ide telefonom bez nepotrebnih okupljanja, sastanaka itd. Ali kao što sam već rekao, oni su već uradili testove, prema tome redovno izvršavaju svoje zadatke.”

Višković je napomenuo i da je vozač ministra Klokića, koji je takođe bio na testiranju, negativan na koronavirus, iako je bio u čestom kontaktu sa ministrom.

Nastavljene su i redovne konferencije za medije predstavnika i republičke i gradske vlasti ali je medijima, ipak, za razliku o početka aktuelne situacije, ostavljena mogućnost online preuzimanja materijala sa konferencija.

Ministarstvo zdravlja i biro za informisanje Vlade Republike Srpske smo, uz traženje dodatnih pojašnjenja, pitali zašto članovi Vlade nisu u izolaciji nakon pojave virusa kod ministra Klokića. Odgovore čekamo.

GERILA info

 

 

Comment here