NASLOVNAPOLITIKA

Saradnja SNSD-a i Slobodarske partije Austrije – malo lijevo, pa desno, hopa cupa

Predsjednik Slobodarske partije Austrije i austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe i Milorad Dodik. FOTO: Srna.

Predstavnici SNSD-a, Slobodarske partije Austrije i italijanske Sjeverne lige dogovorili su danas u Beču da ove tri stranke intenziviraju saradnju, posebno u okviru međusobne podrške u pogledu proširenja EU, migrantske krize i zaštite evropskih vrijednosti, kao i u ekonomsko-socijalnoj oblasti, prenosi novinska agencija Srna.

Na sastanku su učestvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, poslanik Slobodarske partije Austrije u gradskom parlamentu Beča Maksimilijan Kraus, šef Kluba poslanika Slobodarske partije u Saveznom parlamentu Austrije Johan Gudens, gradonačelnik italijanskog grada Čerijano Lageto i kandidat Sjeverne lige na predstojećim izborima za Evropski parlament Dante Kataneo, poslanik u parlamentu i zamjenik predsjednika Sjeverne lige u pokrajinskom parlamentu Lombardije Andrea Monti.

Nakon sastanka su predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Slobodarske partije i austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe razgovarali o potrebi jačanja saradnje ove dvije partije, kao i produbljivanju i jačanju odnosa Austrije i Republike Srpske.

Logo Slobodarske partije Austrije

Dakle, jaču saradnju najavljuju, s jedne strane stranka evropske socijaldemokratije, bar kako se zvanično predstavljaju, a s druge desničarska populistička i nacional-konzervativna stranka. Socijaldemokrate i nacional-konzervativna stranka. Milorad Dodik se ovim savezom sa austrijskim, najblaže rečeno, desničarima, stavlja u red političkih inovatora. Štaviše, ovim potezom pomjera granice političke teorije. Spaja nespojivo. Ne samo lijevi (bar nominalno) i desni politički spektar, nego i nasljednike nekadašnjih egzekutora i žrtava.

Ne treba zanemariti da su ideje koje Slobodarskoj partiji nisu strane, polovinom prošlog vijeka u smrt otjerale više stotina hiljada pripadnika naroda iz kojeg dolazi Milorad Dodik. Ideje koje su zagovarale rasnu čistoću. Ideje koje su progonile rasne neprijatelje. A Srbi su bili rasni neprijatelji ideoloških predaka Slobodarske partije.

Možemo li potez Milorada Dodika i SNSD-a tretirati samo kao odraz realpolitike? Možemo li savez sa latentnim neonacistima (a možda i istinskim zagovornicima ideja nacionalsocijalizma) podvesti pod trenutnu prekompoziciju političkih odnosa u Evropi? Ili je ovaj nekrofilsko-oksimoronski spoj posljedica nečeg drugog? Recimo, zagovaranja istih, ili bar sličnih konzervativističkih, nacionalističkih, šovinističkih i ksenofobnih ideja? Naravno da su predstavnici SNSD-a i Slobodarske partije koristili eufemizme, pa su svoju saradnju opisali kao saradnju ljudi koji dijele iste porodične i nacionalne vrijednosti. Doduše, vrijednosti koje stigmatizuju druge, ali bar za nešto da se “uhvate”.

Ako SNSD zaista slijedi i poštuje ideje evropske socijaldemokratije, jednakosti, pravde i socijalne integracije, postavlja se pitanje šta uopšte rade u društvu sa evroskepticima, desničarskim populistima, konzervativcima i nacionalistima? Osim ako i sami nisu takvi. Možda je onda vrijeme da konačno de jure promjene politički program i naziv stranke zato što su de facto odavno na desnom spektru. I to duboko desnom.

Comment here