DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Raste broj zaraženih korona virusom, u BiH ukupno 64 zaražene osobe

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je danas u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske testirano 50 uzoraka i 16 je pozitivno na virus korona, prenosi Srna.

“Devet osoba je vezano za treći banjalučki klaster iz kojeg ima najviše oboljelih, dok su tri iz Banjaluke, ali su vezane za lice iz inostranstva”, istakao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Šeranić je dodao da su zaražene i po jedna osoba u Ribniku, Prijedoru, Kozarskoj Dubici i Bijeljini.

“Takođe, ponovo je riječ o licima koja su imale kontakt sa osobama koje su došle iz inostranstva, odnosno sa osobama pozitivnim na virus korona koje su došle iz Italije i Austrije što je najčešći slučaj sa osobama koje su danas dobile pozitivan nalaz na virus korona. Riječ je o 10 žena i šest muškaraca”, istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, dvije žene su bile u izolaciji u UKC, dobrog su zdravstvenog stanja i sada će biti prebačene na odjel oboljelih.

Grafički prikaz broja novozaraženih u Bosni i Hercegovini.

“Po jedna osoba je smještena u bolnice u Prijedoru i Bijeljini. Jedna je srednje, a druga lakše kliničke slike”, precizirao je Šeranić.

On je dodao da je jedna od zaraženih osoba došla iz Austrije i prijavila da je bila u kontaktu sa četiri lica koja su pozitivna na virus korona.

“To pokazuje da su ispravne mjere koje sprovodimo prema državljanima BiH koji se nalaze u inostranstvu, a koje se tiču ograničavanja dolaska većeg broja osoba koje su potencijalno zaražene i treba svi da nastavimo da poštujemo te mjere. Takođe, treba obratiti pažnju na kućnu izolaciju i preporuke epidemiologa”, rekao je Šeranić.

Lokacije u BiH gdje su zabilježeni slučajevi zaraženih virusom korona i broj zaraženih.

On je pojasnio da je muškarac iz Ribnika iz novog klastera i bio je u kontaktu sa ljudima iz Italije i Slovenije, zaraženo lice iz Kozarske Dubice radilo je u Italiji, dok je lice iz Bijeljine putovalo iz Egipta preko Beča.

Šeranić je rekao da je 9.850 osoba pod zdravstvenim nadzorom u Srpskoj u čemu prednjače Banjaluka, Prnjavor i Bijeljina, dok je 330 osoba izašlo iz nadzora. U Republici Srpskoj ukupno je zaraženo 45 osoba.

Grafički prikaz rasta broja osoba u Republici Srpskoj koje se nalaze se pod zdravstvenim nadzorom.

Govoreći o autobusu sa 37 putnika koji se vraćao iz Austrije i koji je zaustavljen na graničnom prelazu u Gradišci, Šeranić je istakao da su dobili podatak da se u njemu nalaze lica koja su bila u kontaktu sa osobama koje su pozitivne na virus korona u Austriji.

“Autobus je zadržan na granici, uzeti su uzorci od osoba uglavnom iz Brčkog koje su bile direktno u kontaktu sa osobom zaraženom u Austriji. Uradićemo nalaze i proslijediti ih kolegama u Brčkom. Biće obavezna dezinfekcija autobusa, a biće praćen i vozač”, naveo je Šeranić.

On je rekao da je policija Republike Srpske pravovremeno reagovala kada je riječ o osobama koje su u redovnoj kontroli otkrivene u Trebinju i imale izdato rješenje o kućnoj izolaciji u Federaciji BiH.

“Svi podaci će biti upućivani policiji kako bi i oni mogli reagovati u pogledu nadzora”, istakao je Šeranić.

Govoreći o testiranju ministara u Vladi Srpske, Šeranić je naglasio da je to bilo preventivno, a ne zbog toga što je riječ o ministrima.

Pres konferencija – Republički štab za krizne situacije

Pratite #UŽIVO pres konferenciju – Republički štab za krizne situacije#RTRS #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Donnerstag, 19. März 2020

Istovremeno, u Federaciji BiH danas je registrovano ukupno osam zaraženih, u Konjicu četiri, u Mostaru dva i po jedan u Zenici, Bihaću i Goraždu.

Među zaraženim u Konjicu je i direktor “Igmana” Džahid Muratbegović. U “Igmanu” je, inače, prošle sedmice održana svečanost povodom 70 godina firme, na kojoj je bio jedan direktor iz Srbije za kojeg je kasnije utvrđeno da je zaražen. Na ovom skupu bilo je 180 zvanica. Uprava “Igmana” obavijestila je radnike da će od jutra 20. marta biti prekinuta proizvodnja na najmanje dvije sedmice.

U Mostaru je ukupno petoro zaraženih. Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar rekli su da je 28 ljekara i medicinskih sestra u izolaciji. Svi se osjećaju dobro i testiraju se. Ukupno 120 ljudi prijavilo se juče do podne da su bili u kontaktu sa prvozaraženim.

Što se zaraženih u Zenici i Bihaću tiče, federalni mediji nezvanično prenose da je jedan od testiranih pozitivnih slučajeva taksista, a da je drugi boravio u Italiji.

U Goraždu je zaražena direktorica fabrike Ginex Munevera Fočo koja se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji. Ona je bila u kontaktu sa ranije zaraženim osobama iz Konjica koji su prošle sedmice (11. marta) bili na skupu u fabrici Igman gdje je bilo prisutno skoro 200 ljudi.

U Bosni i Hercegovini su ukupno zaražene 64 osobe.

Grafički prikaz rasta broja zaraženih virusom korona u Bosni i Hercegovini.

Comment here