DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Ombudsmen za ljudska prava utvrdio da je policija spriječila novinare eTrafike da rade svoj posao

Institucija Ombudsmena Bosne i Hercegovine utvrdila je da je policija onemogućila rad novinara eTrafike tokom izvještavanja o aktivnostima grupe “Pravda za Davida” 18. juna 2019. godine, o čemu je pisala i Gerila, i ocijenila je njihovo postupanje kao ometanje vršenja dužnosti novinara.

Na portalu eTrafika podsjećaju da su tokom praćenja aktivnosti grupe “Pravda za Davida”, policijski službenici legitimisali njihovu novinarku Vanju Stokić i fotoreportera Stefana Lazića, nakon čega su im prijetili privođenjem i prekršajnom prijavom. Stokićeva je prilikom legitimacije pokazala svoju novinarsku akreditaciju, a Lazić ju je već imao okačenu na vidljivom mjestu.

MUP RS tvrdi da Stefan Lazić akreditaciju uopšte nije imao, ali je pregledom snimka koji je priložen uz žalbu, institucija Ombudsmena BiH utvrdila da je Stefan Lazić na majici imao zakačenu karticu, premda nije jasno da li riječ o akreditaciji ili o nekoj drugoj vrsti kartice. Tvrde da im odgovor MUP-a, da Lazić uopšte nije imao akreditaciju, nije jasan.

Institucija Ombudsmena je nakon analize slučaja zaključila da Vanja Stokić nije imala istaknutu akreditaciju ali da ju je na zahtjev policijskih službenika odmah pokazala pa im nije jasno zbog čega su službenici MUP-a RS zahtjevali od novinara da napuste mjesto događaja i prijetili oduzimanjem slobode i izdavanjem prekršajnog naloga, ističe se na portalu eTrafika.

“Ombudsmeni su stava da su policijski službenici, u skladu sa članom 32 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima imali pravo da legitimišu i provjere identitet novinarke Vanje Stokić, a posebno iz razloga što imenovana nije imala istaknutu novinarsku akreditaciju iz koje je moguće zaključiti da se radi o novinarki. Međutim, ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine ne nalaze opravdan razlog zbog kojeg su nakon utvrđenog identiteta policijski službenici naredili podnosiocima žalbe Vanji Stokić i Stefanu Laziću da napuste javni prostor i zašto im je prijećeno izdavanjem prekršajnog naloga i lišavanjem slobode ukoliko ne postupe po naređenju. Zbog navedenog postupanja policijskih službenika podnosioci žalbe, odnosno imenovani novinari, lišeni su mogućnosti obavljanja radnog zadatka, praćenja i snimanja okupljanja neformalne grupe građana “Pravda za Davida”, a zbog čega je podnositeljica žalbe Vanja Stokić podnijela krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu Banja Luka”, istaknuto je u preporuci koju je Institucija donijela u februaru ove godine.

U dokumentu se dalje navodi i da, nakon analiza odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Udruženja novinara BH Novinari, “zaključuju da iz oba odgovora proizilazi da novinari trebaju imati istaknute novinarske akreditacije kako bi policija mogla znati da se radi o novinarima i kako bi se izbjegle situacije i nesporazumi kao u navedenom slučaju”.

eTrafika je podnijela i krivičnu prijavu protiv ovih policajaca, ali je Tužilaštvo donijelo naredbu o nesprovođenju istrage.

Comment here