DRUŠTVONASLOVNA

Policija nastavlja da bezrazložno snima i pita građane o razlozima boravka u centru grada na javnoj šetačkoj površini!

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka uporni su u nastojanjima da građanima, selektivno, onemoguće ili bar otežaju druženje u večernjim satima u centru Banjaluke na mjestima gdje se decenijama svakodnevno, najčešće u večernjim satima ljeti druži na hiljade građana Banjaluke.

Nepoznanica je zašto pripadnici Policijske uprave Banjaluka imaju ovakve aktivnosti naročito jer je načelnik Policijske uprave Banjaluka Miloš Brkić 11. juna rekao da ne postoji nikakva zabrana za bilo kakvu grupu ili organizaciju a Ustav Republike Srpske jasno svim građanima dozvoljava slobodno kretanje. U policiji se konstantno samo pozivaju na to da određeni građani narušavaju javni red i mir ali to nije vidljivo ni na jednom snimku koji su prethodnih večeri zabilježile kamere.

U Policijskoj upravi Banjaluka danima odbijaju da odgovore na pitanja koja smo im poslali u vezi sa najnovijim dešavanjima u dvorištu hrama Hrista spasitelja i u “Parkiću” u centru grada. Ono što je sigurno jeste da im e-mail adresa radi jer uredno šalju dnevna saopštenja i redovne informacije koje imaju veze sa ostalim aktivnostima policije. Nezvanično, međutim, saznajemo, da je vrh Ministarstva unutrašnjih poslova zabranio odgovore na pitanja pojedinih novinara i medijskih kuća.

Pripadnici banjalučke policijske uprave suvišna pitanja postavljaju i novinarima koji prate dešavanja u centru grada. Policajci su legitimisali novinare e trafike i pored toga što su oni imali uredno istaknute novinarske akreditacije što je sasvim dovoljno, čak i nepotrebno ukoliko je prostor na kojem novinari obavljaju zadatke dostupan javnosti odnosno nije pod posebnim režimom zaštite.

Portal e trafika tražio je obrazloženje od Ministarstva unutrašnjih poslova o postupcima policajaca a dobili su odgovor da novinari nisu imali istaknute akrreditacije.

“Prema trenutnim informacijama Policijske uprave Banja Luka, prilikom navedenog događaja niste imali jasno istaknutu novinarsku akreditaciju. Takođe lice sa kojim ste bili, Stefan Lazić, nije imao novinarsku akreditaciju uopšte.”-odgovor je MUP-a ovom portalu.

Međutim fotografije demantuju Ministarstvo unutrašnjih poslova. Na fotografijama koje je objavila e trafika jasno se vidi da policajci legitimišu novinare koji imaju jasno istaknute akreditacije.

foto e trafika

Na fotografijama se vidi i da policajci koji su novinarima na radnom zadatku prijetili privođenjem nisu imali jasno istaknuta svoja imena što im je obaveza. O svemu je upoznat Klub novinara Banjaluka koji je ovakav istup banjalučke policije najoštrije osudio. O slučaju su upoznate i ostale relevanttne institucije.

Nešto ranije reagovao je i Transparency international koji je potiv pripadnika policije podnio krivične prijave zbog maltretiranja građana.

Comment here