NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

NSRS: Usvojen novi Poslovnik.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je novi Poslovnik o radu najvišeg zakonodavnog tijela. Poslovnik je usvojen bez konsenzusa, voljom većine u parlamentu Republike Srpske. Predlagač novog Poslovnika bio je Zakonodavni odbor Narodne skupštine na čijem čelu je Dušica Šolaja iz SNSD-a. Ona je rekla da novi Poslovnik treba da unaprijedi rad skupštine.

 

Novim Poslovnikom smanjeno je vrijeme koje su poslanici mogli da govore u ime kluba sa 20 na 15 minuta. Vrijeme predviđeno za poslanike po tački dnevnog reda ostalo je deset minuta ali je smanjen broj replika sa dvije na jednu a smanjeno je i vrijeme koje poslanik može iskoristiti u replikama, krivom navodu i povredi poslovnika sa tri na dvije odnosno sa tri na jednu minutu u slučaju povrede poslovnika. Vrijeme predviđeno za obraćanje predsjednika Republike Srpske, predsjednika Vlade i člana Predsjedništva ostalo je neograničeno i to je bila jedna od osnovnih zamjerki opozicije koja je tražila da se to vrijeme ograniči.

Opozicija je tražila i da bude osnovan Odbor za praćenje rada javnih medija koje je osnovala Republika Srpska, da kvorum za rad i odlučivanje bude najmanje 42 poslanika (novim Poslovnikom nije potreban kvorum za rasprave) kao i da se novim Poslovnikom ne omogući da skupština pojedine odluke može donositi bez rasprave. Ti zahtjevi nisu uvaženi.

“Nije predsjedniku NSRS žao što nije došlo do konsenzusa oko usvajanja ovog parlamenta niti je bilo saglasnosti na Zakonodavnom odboru. Nikakvu oni saglasnost oni nisu dobili jer nisu prihvatili ni jednu našu primjedbu. Nije bila ideja predsjednika NSRS da se mijenja Poslovnik nego je neko drugi naredio da se mijenja Poslovnik.”– rekao je poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Donošenje novog Poslovnika o radu NSRS na jednoj od posebnih sjednica inicirao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

GERILA info

 

 

Comment here