DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Novi protest u Sarajevu zbog djece iz Zavoda Pazarić

Građani ispred Vlade FBiH, foto Radio Sarajevo

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se u 12 časova ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog situacije u Zavodu za zbrinjavanje mentalno oboljele djece i omladine Pazarić. Juče je poslanik “Naše Stranke” Sabina Ćudić na konferenciji za medije u Parlamentu Federacije BiH pokazala šokantne fotografije na kojima se vide djeca-štićenici ovog zavoda koja su zavezana za krevete, radijatore i kojoj su vezane ruke i noge. Parlament Federacije je juče odbio, voljom većine, da se raspravlja o stanju u pomenutom zavodu. Ipak, posebna sjednica na temu stanja u Zavodu Pazarić zakazana je za 4. decembar. Sutra će o stanju u tom zavodu ali i ostalim sličnim ustanovama u Federaciji, najavio je predsjednik Vlade Federacije Fadil Novalić, raspravljati i Vlada tog entiteta. Novalić je, prenosi BHT zatražio i od sarajevskog kantonalnog tužilaštva da pokrene istragu u ovom slučaju što je, kako saznaje BHT u tom tužilaštvu, i učinjeno.

Direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić, juče je, nakon što su objavljene fotografije, rekao da snimci sigurno nisu nastali za vrijeme njegovog mandata.

Šokantno je i svjedočenje Ombudsmena za djecu BiH Jasminke Džumhur koja je u izjavi za BHT rekla da parlamenti Federacije, Republike Srpske i BiH godinama odbijaju da na dnevni red stave stanje u ustanovama u kojima borave djeca i omladina koja imaju poteškoće u razvoju a da su izvještaji institucije Ombudsmena izrazito loši.

” Ombudsmani deset godina redovno prate stanje u tim ustanovama. Prvi izvještaj parlamentima FBiH, RS i BiH dostavljen je 2009. godine. Tada smo rekli da je u svim ustanovama alarmantno stanje. Ponovili smo izvještaj u 2018. godini i moram reći da na žalost parlamenti nisu našli za shodno da razmatraju te naše izvještaje koji jasno daju upravo ključne zabrinutosti koje se tiču kadrova, smještajnih kapaciteta, nedovoljne stručnosti kadra…-rekla je za BHT Jasmina Džumhur.

Okupljeni građani ispred Vlade Federacije traže hitnu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda u Pazariću i najavili su okupljanja dok taj zahtjev ne bude ispunjen. Građani Sarajeva juče su se, nakon što su objavljene fotografije iz Pazarića, okupili ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

GERILA info

Comment here