DRUŠTVONASLOVNA

Nastavak inicijative za izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske: Lov na vještice u najavi

Izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima se predviđa krivična odgovornost za predstavnike Srpske zbog nepridržavanja stavova institucija vlasti Republike Srpske nalaze se u proceduri, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević. Ovim se, nakon najava Milorada Dodika i Radomira Viškovića o čemu je Gerila već pisala, nastavlja “pripremanje terena” za potencijalno suzbijanje alternativnih mišljenja i ugrožavanje demokratije.

Radovan Kovačević. FOTO: Srna.

Naime, Radovan Kovačević je rekao da se nadležni u Ministarstvu pravde RS bave načinom na koji će to biti pravno regulisano, te istakao da to nema nikakvu diskriminatorsku osnovu, prenosi novinska agencija Srna.

Mi smo ranije rekli da je to naš stav i da to nećemo raditi do izbora, jer nismo željeli da se to na bilo koji način protumači kao nekakav lov na vještice, na ljude iz opozicije.

Prema njegovim riječima, SNSD doživljava BiH kao državnu zajednicu i da tamo predstavnici Republike Srpske zastupaju stavove Srpske, te da se od njih očekuje da se pridržavaju svega onoga što su usvojile nadležne institucije kao njenu zvaničnu politiku.

Kovačević je naglasio da SNSD insistira od svih predstavnika Republike Srpske, bilo gdje, da se pridržavaju Rezolucije o vojnoj neutralnosti Srpske koju je usvojila Narodna skupština, te da, dok je ona na snazi, BiH neće ići ka NATO-u, jer neće dobiti saglasnost.

“Pozivamo Igora Crnatka i sve predstavnike opozicije iz Republike Srpske da stanu na stranu naroda, na stranu Srpske, koji su većinskom voljom rekli da neće da idu ka NATO-u”, rekao je Kovačević komentarišući Crnatkove navode tokom predavanja u Atlanskom savezu Crne Gore po kojima je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da BiH uđe u MAP, kao i Strategiju spoljne politike prema kojoj se do 2023. godine saradnja BiH sa NATO definiše kao važno partnerstvo bez otvaranja pitanja punopravnog članstva.

Kovačević je podsjetio da je SNSD još prošle godine, kada je u Predsjedništvu BiH usvajana Strategija spoljne politike BiH, govorio da je ona nedopustiva za Republiku Srpsku, jer podrazumijeva dalje kretanje BiH ka MAP-u i NATO-u.

Nedavno smo i od državnog sekretara SAD Majka Pompea čuli da BiH mora dalje da krene ka NATO-u iz razloga što je prošle godine usvojena Strategija spoljne politike u kojoj je to jasno stoji.

Kovačević je napomenuo da SNSD ide na nivo BiH kao izborni pobjednik u Srpskoj i da su jedini programi, koji prihvata na nivou BiH, izvorni Dejtonski sporazum i evropske integracije u vezi sa kojima postoji konsenzus.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je izjavu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igora Crnatka da BiH treba da slijedi put Crne Gore za priključenje u NATO ocijenio kao “gubitak kompasa ljudi koji su odbačeni od vlastitog naroda”.

Nenad Stevandić. FOTO: RTRS.

Hajci na neistomišljenike pridružila se i Radio Televizija Republike Srpske koja se takođe obrušila na Igora Crnatka. Na taj način se nastavlja predizborna priča i podjela političara na patriote i izdajnike. Uz jedne je narod, i to “pravedni, slobodni, istinoljubivi i patriotski dio naroda”, dok je drugima, opoziciji, narod okrenuo leđa i prepoznao ih kao “izdajnike i rušitelje Republike Srpske”.

Bez pretenzije da branimo Igora Crnatka i PDP ili da budemo advokat opoziciji, kao i da zagovaramo ulazak Bosne i Hercegovine u NATO ili da zastupamo stavove protiv ulaska u NATO, fokus usmjeravamo ka potencijalnim negativnim posljedicama koje mogu proizvesti izmjene Krivičnog zakona i uvođenje krivične odgovornost za predstavnike RS u institucijema BiH zbog nepridržavanja stavova institucija vlasti Republike Srpske.

Uz pretpostavku da opozicija, ili dio opozicije u RS, bude za ulazak u NATO, dok vladajuća koalicija u RS zastupa stav protiv ulaska u NATO, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz redova opozicije iz RS bi mogli imati velikih problema, samo zbog suprotnog mišljenja i iznošenja drugačijeg političkog stava.

Kada pogledamo sastav poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz RS:

  • Klub poslanika SNSD: Dragan Bogdanić (SNSD), Staša Košarac (SNSD), Vojin Mitrović (SNSD), Snježana Novaković-Bursać (SNSD), Obren Petrović (SDS) i Nebojša Radmanović (SNSD);
  • Klub poslanika SDS i PDP: Branislav Borenović (PDP), Dragan Mektić (SDS), Mira Pekić (PDP) i Mirko Šarović (SDS);
  • Klub poslanika Srpski klub: Jakov Galić (SP), Nenad Nešić (DNS) i Nenad Stevandić (kompenzaciona lista SNSD);
  • Klub poslanika SDA: Adil Osmanović (SDA),

možemo vidjeti da stav poslanika iz RS o pristupanju Bosne i Hercegovine NATO savezu ne može biti jedinstven.

Prije svega, Adil Osmanović, kao i stranka iz koje dolazi, SDA, zastupa stav da BiH treba ući u NATO. Kako će se izmijenjeni Krivični zakon RS odnositi prema njemu, uzevši u obzir da dolazi iz Republike Srpske? Da li će biti potrebno da se u izmijenjeni zakon stave odrednice da se poštovanje odluka institucija RS odnosi samo na Srbe, dok Bošnjaci, Hrvati i ostali ne moraju da poštuju te odluke? Ili će i oni morati poštovati odluke institucija RS, bez obzira koliko im se protivili? Da li će Adil Osmanović morati u zatvor ako u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podrži ulazak BiH u NATO?

U istom problemu mogu se naći i poslanici iz Kluba poslanika SDS i PDP, konkretnije samo poslanici iz PDP-a, jer je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica implicitno najavio da će poslanici SDS-a u PD PSBiH podržati SNSD u vezi sa stavom o pristupanju NATO savezu. Šta će se desiti sa Branislavom Borenovićem i Mirom Pekić ukoliko podrže ulazak BiH u NATO, što je njihovo legitimno pravo? Da li će i oni morati u zatvor samo znog iznošenja drugačijeg političkog stava u odnosu na zvanični stav institucija RS kojim upravljaju koalicioni partneri na čelu sa SNSD-om? Da li politički stav u Republici Srpskoj i iz Republike Srpske mora biti jednoličan? Smije li iko drugačije razmišljati, iznositi suprotne stavove i drugačije djelovati u odnosu na način koji nameće SNSD?

Dakle, ovdje se ne radi o zagovaranju ili protivljenju ulaska BiH u NATO. Ovdje nije riječ o tome da li BiH treba da uđe u MAP, kao ni o Strategiji spoljne politike prema kojoj se do 2023. godine saradnja BiH sa NATO definiše kao važno partnerstvo bez otvaranja pitanja punopravnog članstva.

Ovdje je u pitanju rasprava o osnovnim demokratskim načelima – pravu na vlastito mišljenje i na iznošenje stava bez eventualnih posljedica zbog toga. Bez obzira da li neko podržava ulazak BiH u NATO ili se protivi tome, neprihvatljivo je da zbog toga snosi krivičnu odgovornost. Neprihvatljivo je da se političkim predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim insitucijama BiH nameće da moraju imati isti stav kao i politička većina u RS. Neprihvatljivo je da se u 21. vijeku u jednom demokratskom društvu (bar načelno) pod prijetnjom krivičnih sankcija nameće jednoumlje. SNSD jeste ubjedljivo pobijedio na prethodnim izborima, ali nije dobio mandat za ukidanje demokratskih principa i načela, nego za njihovo unapređivanje. Izmjene Krivičnog zakona koje predviđaju krivičnu odgovornost za predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH zbog nepridržavanja stavova institucija vlasti Republike Srpske neće doprinijeti razvoju demokratije, nego će nas vratiti korak unazad, u vrijeme koje je bilo prožetom strahom od iznošenja vlastitog mišljenja.

Comment here